Pratite nas

Komentar

Je li boja Kolindine haljine najveći problem kojeg Hrvati imaju?

Objavljeno

na

Kao da je estradna zvijezda, a ne predsjednica Republike, gospođa Grabar – Kitarović se našla pod žestokim udarom samozvanih modnih stilista koji odjednom sve znaju o diplomatskom obrascu odjevanja, Gledajući i čitajući napade na predsjednicu Republike, gospođu Kolindu Grabar-Kitarović povodom njezinog susreta s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na summitu NATO saveza u Bruxellesu, ne mogu se oteti dojmu kako se radi o nastavku prljave kampanje protiv nje, a koja je počela još u vremenu kad je ona bila tek kandidatkinja za najvišu političku funkciju u Republici Hrvatskoj.

Nikad niti jedan političar nije bio izvrgnut takvoj i tolikoj sustavnoj prljavoj kampanji kojoj cilj nije kritika ili čak izvrgavanje ruglu onoga što predsjednica radi, nego se na udaru medija i u društvu utjecajnih pojedinaca Kolinda Grabar Kitarović našla kao osoba, a u posljednje vrijeme meta vulgarnih i civiliziranom društvu neprihvatljivih napada postaju i članovi njezine obitelji. Kao da je estradna zvijezda, a ne predsjednica Republike, gospođa Grabar – Kitarović se našla pod žestokim udarom samozvanih modnih stilista koji odjednom sve znaju o diplomatskom obrascu odjevanja, uključujući i duljinu trepavica koje Predsjednica (ne)bi smjela imati, a zadnjih dana i njezina boja kose postaje upitna.

Deset godina bivši predsjednik Republike Stipe Mesić nije se nigdje u javnosti pojavio sa svojom suprugom i nitko od toga nije pravio problem. Kad današnja Predsjednica ode na jedno putovanje bez svog supruga mediji postanu preplavljeni vulgarnim komentarima kakvi ne bi smjeli ugledati svjetlo dana u niti jednom pristojnom i civiliziranom društvu. Kad je Mesić znao imati opaske prema novinarima nazivajući ih plaćenicima i slično, čak ni strukovna novinarska udruga nije reagirala na to. Kad je glasnogovornik aktualne predsjednice jednu kolegicu upozorio kako je isteklo dogovoreno vrijeme za razgovor bio je izvrgnut pravom inkvizitorskom postupku. Kad je Stipe Mesić odlazio u posjet državama i državnicima koje sav demokratski svijet zaobilazi i drži pod konkretnim ili tihim sankcijama, nitko se nije zbog toga posebno uzbuđivao.

To je protumačeno kao nastojanje Predsjednika da nam otvara nova tržišta, da obnavlja neke stare kontakte koji bi nam mogli koristiti. I s tim se nije teško složiti. Zadaća Predsjednika Republike jest da na sve moguće načine pridonosi dobrobiti svoje države. Stoga se valja zapitati zašto se posebno analizira način na koji je predsjednica Republike, gospođa Kolinda Grabar – Kitarović prišla američkom predsjedniku Trumpu? Zašto se umjesto mjerenja vremena u kojem joj je trebalo da mu pristupi i brojanja koraka koje do tada prehodala ne analizira sadržaj razgovora koji je s njim vodila. Stvari koje se odvijaju u našem okruženju nisu nimalo bezazlene. Ako je netko mislio da aktivnosti Rusije prema Hrvatskoj, a koje i nisu baš prijateljske, počinju i završavaju na Agrokoru, onda je onaj tko tako misli u velikoj zabludi.

Ako netko misli da u izjavi ruskog ministra vanjskih poslova o tome kako oni podržavaju gradnju LNG terminala na Krku nije bilo cinizma, taj onda ne zna dobro protumačiti ono što je došlo iz Sberbanka samo dan kasnije, a gdje se novim pritiskom na državu sužava ionako premali manevarski prostor za sređivanje stanja u Agrokoru. LNG terminal na Krku je prije svega strateški projekt koji je daleko iznad hrvatskih potreba i interesa. To je projekt koji smanjuje ovisnost Europe o ruskoj opskrbi energijom.
Umjesto bilo kakvih daljnjih analiza i nuđenja zaključaka na kraju ću postaviti dva pitanja koje ću svakome ostaviti otvorenim za donošenje vlastitog zaključka.

Je li slučajno što je od prvog dana kandidature za predsjednicu Republike protiv bivše pomoćnice Glavnog tajnika NATO-a, gospođe Kolinde Grabar – Kitarović pokrenuta dobro osmišljena i orkestrirana kampanja koja traje i danas? Je li njezina crvena haljina zaista najveći problem kojeg Hrvati imaju?

Ante Gugo

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Miro Kovač: Ne vjerujem da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića

Objavljeno

na

Objavio

U Studiju 4 gostovao je Miro Kovač, predsjednik saborskog odbora za vanjsku politiku i bivši ministar vanjskih poslova.

Komentirajući akciju Agrokor, istaknuo je da se zalaže za utvrđivanje političke odgovornosti. To je naša dužnost i prema građanima koje zastupamo, i prema državi. Osobno se zalažem za rasvjetljavanje svega onoga što se događalo kad je riječ o Agrokoru, rekao je Kovač. Istaknuo je kako vjeruje da u Hrvatskoj pravosuđe funkcionira neovisno i ne vjeruje da je riječ o političkom progonu Ivice Todorića.

Osvrnuo se i na posjet predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Rusiji. Rekao je da očekuje pomak u odnosima između Hrvatske i Rusije.

Očekujem da ćemo najviše jačati dijalog na području gospodarstva jer postoje sankcije Europske Unije prema Rusiji, ali i Rusije prema Europskoj uniji i zbog toga je Hrvatska trpjela štetu na planu gospodarstva. Ali Rusija ima pravo diskrecije i može propustiti neke tvrtke na svoje tržište.

Da bi se to dogodilo važno je imati dobre prijateljske odnose sa Rusijom i mi to želimo, istaknuo je Kovač.

 

facebook komentari

Nastavi čitati