Lidija Bradara: Šest pozicija za HDZ u Vladi FBiH sasvim je realan

0

Vrijeme grubih gaženja izborne volje hrvatskog naroda, neustavnih rješenja i nezakonitih odluka, nadam se da je iza nas. Od odlazeće vlasti nismo mogli ni očekivati bolje odnose od onih kakve smo imali, kategorično tvrdi novoimenovana predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Lidija Bradara u intervjuu za portal Vijesti.ba.

bradara-dom-narodaZa četvrtak, 22. januara, najavljen je nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta, no Vi ste izjavili da je preveliki trošak sazivati nastavak ove sjednice radi dvije tačke dnevnog reda. Znači li to da će nastavak sjednice biti prolongiran i do kada?

Za sutra smo zakazali sjednicu kolegija, na kojoj ćemo donijeti odluku o zakazivanju nastavka konstituirajuće sjednice Doma naroda. Na neki način i jeste preskupo sazivati sjednicu kako bismo raspravljati o samo dvije točke, ukoliko možemo na istoj sjednici završiti i proces imenovanja čelnika Federacije BiH i tako, osim ušteda u proračunu, otpočeti proces uspostave vlasti u FBiH. Imamo saznanja da su intenzivni razgovori u klubu srpskog naroda i očekujemo skoro kompletiranje zajedničke liste, koja bi bila poslana u Središnje izborno povjerenstvo BiH, a potom vraćena na potvrđivanje u Parlament FBiH. Kad god to bude, javnost će o tomu biti blagovremeno obavještena.

Kako odgovarate na navode da HDZ BiH prolongiranjem usvajanja prijedloga odluke o privremenom finansiranju FBiH za period januar – mart 2015. godine, te prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetima u FBiH pokušava da izvrši pritisak i ucjenama riješi pitanje izbora čelnika FBiH?

Pritisak i ucjene nikad nisu bili dio politike HDZ BiH, pa tako ni u ovom slučaju. Ovdje je jednostavno došlo do zamjene teza. Naime, umjesto što žurnije uspostave vlasti i provedbe rezultata Općih izbora, za koju se deklarativno sve političke stranke i subjekti zalažu, ovdje se pokušava one koji su za dogovor i uspostavu vlasti u što kraćem roku optužiti za pritisak i ucjene. Izaslanici u Domu naroda iz HDZ BiH nikada nisu i neće ugroziti proračunske korisnike i sve one kojima ova odluka i Prijedlog zakona znače normalno funkcioniranje.

U Klubu Srba očito ne postoji dogovor oko kandidata za potpredsjednika FBiH. U kojem pravcu će ići ovaj problem? Očekujete li da će stranke pronaći politički dogovor, kako bi se riješilo ovo pitanje?

Na svim izaslanicima u klubu Srba, kako DF, pa tako i najbrojnijem SDP-u i ostalim strankama koje imaju izaslanike u Domu narodu Parlamenta FBiH, je da preuzmu svoj dio odgovornosti i dogovore se oko kandidata za potpredsjednika FBiH iz reda srpskog naroda, jer to je jedini ispravan put. Sve ostalo vodi FBiH u blokadu.

Izabrani ste za predsjedavajuću Doma naroda Parlamenta FBiH. Na čemu će biti fokus Vašeg rada u narednom mandatu? Čim ćete unaprijediti rad ovog doma?

Fokus našeg rada bit će donošenje zakonskih rješenja koji će olakšati i unaprijediti život u FBiH. Kao primjer navela bih Zakon o pripadnosti javnih prihoda koji je izrazito nepovoljan za većinu županija i općina u FBiH. Na štetnost ovog Zakona upozoravala sam godinama. U posljednje vrijeme sve su brojniji zahtjevi za njegovim izmjenama. Najnoviji stižu iz tuzlanske Županije. Mislim da je sarzelo vrijeme da u Domu narodu donosimo Zakone po mjeri svih naroda i građana koji žive u FBiH, te mjenjamo ona zakonska rješenja koja su diskriminirajuća po bilo koji dio FBiH. Naravno, tu je i set zakona koji čekaju na usvajanje, a za koje očekujemo da će nova Vlada FBiH preispitati njihovu zakonitost i sudbinu.

Očekujete li probleme prilikom formiranja Federalne vlade? HDZ BiH zahtijeva šest pozicija. Smatrate li da će vaši koalicioni partneri uvažiti ovaj zahtijev?

Ne očekujem probleme prilikom uspostave izvršne vlasti u FbiH, koja će uslijediti nakon deblokade ovog procesa. Zahtjev HDZ BiH i stranaka okupljenih oko HNS-a, za šest pozicija u Vladi FBiH sasvim je realan, jer ima uporište u izbornim rezultatima naše stranke, što je sada upotpunjeno završetkom i posrednih izbora. Kao što znate, u Domu naroda HDZ BiH ima 13 od 17 izaslanika i najjača smo stranka u Domu naroda.

Za kraj, kakvu saradnju očekujete sa izabranim predstavnicima izvršne vlasti? Prošli mandat obilježilo je mnoštvo turbulencija. Šta se u naredne četiri godine ne bi smjelo ponoviti?

Očekujem korektnu suradnju koja će imati zajednički cilj – bolji život svih naroda i građana u FBiH, te relaksiranje međustranačkih i međunacionalnih odnosa. Vrijeme grubih gaženja izborne volje hrvatskog naroda, neustavnih rješenja i nezakonitih odluka, nadam se da je iza nas. Od odlazeće vlasti nismo mogli ni očekivati bolje odnose od onih kakve smo imali. Ocjenu odlazeće vlasti dale su sve nevladine organizacije ali i građani na izborima.

Razgovarala: Nevena Šarenac

facebook komentari