Lili Benčik: ‘Dobre sluge loših gospodara’

0

Vladimir Šeks je u izbornoj noći u trenutku iskrenosti izjavio da Sabor ionako ne donosi odluke, da se odluke donose u centrima moći izvan Hrvatske.

G.Plenković je ljutito izjavio na medijska nagađanja “Nitko mi neće birati ministre” Međutim po predstavljenoj Vladi itekako su mu razni lobiji birali ministre,što je sasvim vidljivo i običnom političkom laiku.

Prvi je izbor g.Nine Obuljen, u kojem nije podlegao pritiscima da Dr.Hasanbegović ostane Ministar kulture, ali je itekako podlegao francuskom lobiju, koji mu je po svemu sudeći bio važniji od hrvatskih birača.

Ako već nije htio dr.Hasanbegovića, jer  je izjavio u jednom intervjuj njemačkim novinama, da će suzbiti desnicu, mogao je izabrati nekog drugoga iza koga se ne vuku repovi antihrvatskih djela. Poznato je njeno stajalište o hrvatskom jeziku. Kao državna tajnica u Ministarstvu kulture, u mandatu Bože Biškupića, financijski je poduprla izdavanje knjige JEZIK I NACIONALIZAM, Snježane Kordić, u kojoj Kordić  tvrdi da hrvatski jezik ne postoji kao zaseban jezik, jer da istim jezikom govore Srbi,Hrvati,Crnogorci i Bosanci. Po njoj ćemo onako po Vuku govoriti i pisati ” da nas ceo svet razume”.

Drugi je izbor u resoru gospodarstva u kojem je Martina Dalić dobila ministarsku fotelju Ministrice  gospodarstva na osnovu lobiranja iz bankarskih krugova, a da nije uopće član HDZa ,niti je učestvovala na izborima. Isti slučaj je i sa Zdravkom Marićem, koji je postao Ministar financija,a zna se da iza njega stoji Todorićev  lobi od kuda je potekao. Goranu Mariću  koji je povukao kampanju i pridonio pobjedi na izborima nije dodjelio ni jedan resor,već ga je u zadnji tren ugurao u Vladu kao ministra bez portfelja.

Slijedeći pritisak kojem je podlegao je srpski lobi,koji predvodi Milorad Pupovac. Da bi dobio njihovu podršku u Saboru, učinio je niz ustupaka za mjesta u državnim i vladinim resorima. Još bi to i nekako prošlo da se na principu reciprociteta, založio da i Hrvati u Srbiji dobiju ista prava koja uživaju Srbi u Hrvatskoj.

Međutim događa se sasvim suprotno,srpska politika stalno radi na dekroatizaciji Hrvata Bunjevaca,a sve kako im ne bi priznali status manjine i dali im pripadajuća prava. Dovoljno je pogledati srpski tisak i medije kako likuju!

Slijedeći je izbor Ministra znanosti i obrazovanja iza kojega se vuku repovi afera, kojega je smjenio tadašnji Ministar dr. Dragan Primorac sa mjesta Pomoćnika ministra znanosti i obrazovanja.

Još je jedan Ministar velika greška, a to je Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić. Za njegovu smjenu prikupljeno je oko 12 tisuća potpisa unutar ministarstva i na to se g.Plenković oglušio.

Vlaho Orepić nema ni  stručnost za takvu funkciju. Evo što stoji u njegovu životopisu:
Diplomirao na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku, a na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu postao viši fitnes trener, i što je najzanimljivije završio Mornaričku vojnu akademiju. Vlaho Orepić izašao je iz JNA sa činom zastavnika, a to je u JNA bio najviši podoficirski čin. Svi koji bi završili Mornaričku vojnu akademiju izašli bi sa činom poručnika, a nikako zastavnika. To znadem jer je Mornarička vojna akademija bila u Puli.  Znači da Vlaho Orepić nije završio Mornaričku vojnu akademiju, kako se predstavlja.

Ovi primjeri pokazuju da g. Plenković nije sam birao ministre, kao što je izjavio, već su ih birali vanjski i unutarnji centri moći i razni lobiji. Nadu da će ipak netko braniti interese RH I nas građana daje izbor Generala Krstičevića  za Ministra obrane i dosadašnjeg Ministra branitelja Tome Medveda, za koje mislim da će braniti interese RH u miru kao što su branili u ratu.

A tek Ministar Pravosuđa koje je rak rana cjelog društva i cjele države Ante Šprlje kojemu je obnovljen mandat i u ovoj Vladi. Taj pak ne ulijeva nikakvu nadu da će rješiti pitanje Blokiranih, Deložiranih i nagomilane predmete .
A lustraciju, pitanje žrtava, komunističkih zločina i udbaških ubistava Hrvata po svijetu je iluzorno očekivati. Ne želim biti zloguki prorok, ali sastav ove Vlade ne ulijeva mi optimizam da će braniti interese RH. Više ih vidim kao “Dobre sluge loših gospodara”.

Lili Benčik

facebook komentari