Livno, Široki Brijeg i Stolac među 12 općina izabranih za izgradnju poduzetničkih zona

5

Vlada Federacije BiH odobrila je projekt-poticaj izgradnji poduzetničkih zona u Federaciji BiH, za koji je iz proračuna izdvojeno milijun KM.

”U suradnji s UNDP-om taj iznos je povećan za 570.000 KM, te iznosi 1.570.000 KM”, rekao je za Agenciju FENA pomoćnik federalnog ministra razvoja, poduzetništva i obrta Zdravko Čerović.

U okviru projekta je raspisan javni natječaj za jedinice lokalne samouprave da apliciraju za izgradnju poduzetničkih zona u Federaciji, te je odabrano 12 općina: Cazin, Sanski Most, Zenica, Kreševo, Zavidovići, Maglaj, Livno, Široki Brijeg, Stolac, Odžak, Tešanj i Usora.

”U ponedjeljak će u Sarajevu biti potpisani ugovori s ovim općinama, koje su dobile sredstva od 75.000 do 150.000 KM. Od tražene sume općine su morale sufinancirati 20 posto”, istaknuo je Čerović.

Smatra da će građani zahvaljujući ovom projektu dobiti mnogo bolje uvjete za razvoj poduzetništva, odnosno firmama koje su već u zoni stvorit će se bolji ambijent za razvoj da bi se očuvala postojeća i stvorili uvjeti za nova radna mjesta.

”Na primjer, u Širokom Brijegu firma ‘Feal’, koja se bavi preradom aluminija, zapošljava više od 350 radnika te je iskazala interes da pomoću ovog projekta otvori još jedan prostor i time zaposli nove radnike”, rekao je Čerović.

Kod utvrđivanja sadržaja u poduzetničkim zonama težište je na proizvodnim djelatnostima.

Srednje i malo poduzetništvo čine najvitalniji i značajan segment gospodarskog i jedinstvenog prostora Federacije BiH. Od ukupnog broja uposlenih u sektoru malih i srednjih poduzeća (MSP) uposleno je 65,70 posto radnika.

Struktura MSP-a je nepovoljna, premalo je proizvodnih MSP-a, uvoz je veći od izvoza, a stopa neuposlenih procjenjuje se do 40 posto.

S obzirom na potencijal, prirodne i radom stvorene resurse, otvara se realna šansa za razvitak novih malih i srednjih poduzeća, a prioritetno proizvodnih.

Fena/Kamenjar.com

facebook komentari

 • Agromentum

  Na kakve poduzetničke zone oni to misle? Potrebna je samo parcela na kraju sela. I, naravno ulagači i osobe s idejama. Ali ovo zadnje je najteže naći…

  • Ima ideja! Ove predzadnje je teško naći! 😉

 • Molio bih federalne vlasti da ubuduće paze kako oslovljavaju pojedina mjesta! Široki je već duže vrijeme grad! 🙂

  • Herceg-Bosna

   ma koje duže vrime
   ima nekoliko dana grad i sad ste se pogospodili odman , ih

 • Herceg-Bosna

  a grude ko šiša
  ma lipo bogme,,,