Livno: Uhićeni Jašarević i Velagić zbog progona i ubojstva Srba

0

Dvojica bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) uhićena su u utorak po nalogu Tužiteljstva BiH pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad civilima srpske nacionalnosti na području Livna uključujući ubojstvo šesnaest osoba.

Kako je tijekom dana potvrđeno iz sjedišta bosanskohercegovačkog državnog tužiteljstva u Sarajevu, uhićeni su Muamir Jašarević (46) iz Bihaća i Sead Velagić (48) iz Sarajeva.

Za što ih se tereti?

Kako se navodi u priopćenju, Jašarević je tijekom rata u BiH obnašao dužnost dozapovjednika vojne policije HVO u Livnu, dok je Sead Velagić bio pripadnik kriminalističke službe vojne policije HVO u Livno.

Tereti ih se da su zajedno s drugim pripadnicima vojne policije HVO sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu, čija je provedba počela u travnju 1992. godine, s ciljem progona srpskog stanovništva s područja livanjske općine.

Tada je prognano oko 300 civila srpske nacionalnosti koji su prije toga bile protuzakonito zatočeni.

Dvojica uhićenih osumnjičeni su da su pomagali nezakonito zatvaranje srpskih civila koji su bili zatočeni u nehumanim uvjetima te podvrgnuti prijetnjama i zlostavljanima, a 16 zatočenika je ubijeno.

Jašarević i Velagić su nakon uhićenja predani Tužiteljstvu BiH koje će nakon ispitivanja odlučiti o tome hoće li zatražiti da im se u nastavku istrage odredi pritvor.

[ad id=”40553″]

facebook komentari