Ljepote neotkrivenih otoka Hrvatske

  0

  Mnogi bi rekli da Hrvatska ima za ponuditi gotovo sve. To je činjenica koju ne treba provjeravati. Nema vulkane, ali zato ima vulkanske otoke, nema Himalaju, ali ima Velebit, nema Amazonu, ali ima Muru i Dravu! Ono po čemu je Hrvatska nadaleko poznata u svijetu to su njeni otoci, točnije njih 1286. U nastavku vam donosimo 5 neotkrivenih otoka koji samo čekaju da ih se uvrsti u top odredišta.

  1. Silba
  Silba se nalazi zapadno od Zadra i naziva se još i “vratima Dalmacije”. Ovaj otok poznat je po tome što je njemu zabranjen pristup automobilima, te ćete teško vidjeti vozilo na četiri kotača (osim lokalnog traktora koji vozi stvari po otoku). Krase ga prekrasne plaže: šljunčane, pješčane, javne i osamljene. Ono što im je zajedničko jest to da se na svima njima kupači kupaju okruženi galebovima koji se bezbrižno odmaraju na grebenima.

  2. Prvić
  Nalazi se jugoistočno od Krka, od kojeg ga dijele Senjska vrata širine 800 metara, a najbliži je glavnom kopnu pod sjevernim Velebitom kod rta Šilo (4 km), od kojega je odijeljen Velebitskim kanalom. 1972. je godine otok zaštićen kao specijalni botanički i ornitološki rezervat, a na njemu se gnijezde brojne vrste ptica, među kojima su bjeloglavi sup te suri orao.
  Prvić
  3. Biševo
  Otok Biševo jedan je od prirodno najljepših otoka Jadrana, poznat po svojoj Modroj špilji, Medvidinoj spilji, malom plavcu i pješčanim plažama. Površina mu iznosi oko 6 km2, a nalazi se 5 km jugozapadno od Komiže.
  Silence (near Potok, Bisevo island)
  4. Iž
  Okružuje ga deset otočića, a najveći među njima je Knežak. Predivan za boravak i posjet jedrilicom, Veli Iž ima sačuvanu staru jezgru, a u središtu mjesta je obnovljena crkva sv. Petra i Pavla. Etnografska zbirka Velog Iža čuva brojne primjerke autentčine iške keramike i alata tradicionalnog lončarskog zanata.
  Iž Veli, Iž
  5. Koločep
  Na otoku postoji 17 spomenika kulture, uglavnom manjih crkvica i kapelica koje potječu iz razdoblja do 16. stoljeća. Tu je i hotel, a zanimljivo je da baš kao i Silba – ni Koločep ne dozvoljava pristup automobilima.
  Koločep

  punmijekuferdnevnika.hr

   

  facebook komentari