Ljilja Vokić: Katolička crkva čuvarica je našega naroda i vjere

7

„Križ je znak naše vjere, pripadnosti našega naroda katoličkoj crkvi jer kroz povijest, kroz stoljeća, da nije bilo katoličke crkve ne bi bilo ni našega naroda ni naše države. Katolička crkva je kroz bure i oluje naše povijesti bila čuvarica našega naroda i naše vjere.“ – izjavila je Ljilja Vokić svjedočeći svoju vjeru u ispunjenom Nacionalnom svetištu svetog Josipa prigodom Velike pobožnosti svetom Josipu, u srijedu 19. travnja 2017. godine.

Bivša ministrica obrazovanja i dugogdišnja profesorica i ravnateljica zagrebačke 7. gimnazije kazala je kako je u djetinjstvu bila vođena i odgajana vjerom svojih roditelja, ponajviše oca, te pritom naglasila kako je uloga očeva u odgoju djece od iznimne važnosti jer očevi su oni koji ulijevaju snagu i sigurnost. Velik utjecaj na življenje kršćanskih vrijednosti imali su i njezini vjeroučitelji koji su joj u trenutcima sumnji i iskušenja uvijek bili spremni pomoći kroz razgovor ili ispovijed. Također je istaknula da je sveti Josip kroz povijest bdio nad Hrvatskom koja živi na razmeđi svjetova, između istoka i zapada, te da mnogi mnogobrojniji narodi nemaju svoju državu dok je Hrvati imaju. „To je samo s pomoću Božjom, svetog Josipa, Ivana Pavla II i prvog hrvatskog predsjednika.“ – izjavila je Ljilja Vokić.

Svetu misu predslavio je mons. Zlatko Koren, župnik Župe svetog Blaža u Zagrebu, u koncelebraciji s mons. Antunom Senteom, ml., rektorom Svetišta i o. Czeslawom Bielenom iz karlovačke Župe BDM Snježne-Kamensko, a liturgiju je pjesmom obogatio zbor mladih „Agape“.

U prigodnoj homiliji mons. Koren propovijedao je o znaku križa koji kršćani čine na početku molitve a koji, iako predstavlja jednostavnu radnju, zapravo u sebi skriva iznimnu dubinu i bogatstvo i predstavlja najozbiljniji čin vjere. „Krist nas je, kako znamo, svojom smrću na križu uveo u zajedništvo torjedinoga Boga i namro nam život vječni. Dok se križamo spominjemo se toga središnjeg događaja našeg spasenja kad se Isusu Kristu do kraja objavila Očeva ljubav prema čovjeku i svijetu. Častimo Krista Raspetoga, Božju silu i Božju mudrost. Zahvaljujemo za dar spasenja koji smo primili na krštenju.“ – objasnio je mons. Koren. Istaknuo je da kršćani znamen križa na svoja prsa nanose kao sveti štit i njime ispovijedaju svoju pripadnost Kristu i prihvaćanje njegovog životnog puta.

„Križanje je izraz vjere u živu nazočnost čovjeku bliskoga, otvorenoga i sebedarujućega Božjega trojstvenoga bića.“ – naglasio je propovjednik.

Nakon svete mise u Pastoralnom centru Svetišta u galeriji „Martin Borković“ otvorena je izložba „Pocvjetali križ“ Daniela Butale, karlovačkog akademskog slikara i autora brojnih umjetničkih djela koja krase karlovačko Svetište. Izložbu su otvorili mons. Sente, mons. Koren i sam autor, a program su umjetničkim izvedbama obogatile sopranistice Jelena Mužar Smenderovac i Lucija Klarić. Prigodom otvaranja izložbe mons. Sente kazao je posjetiteljima kako se u životu često uvjerimo da nema radosti bez određenog trpljenja, a Daniel Butala kroz svoju izložbu to pokazuje vrlo vjerno jer iako na svim slikama dominira križ iz njega probijaju cvjetovi različitih boja i nagoviještaju pobjedu ljepote, ljubavi i prekrasnog mirisa.

„Butala je još jednom potvrdio kako umjetnici nadahnuti valjda i vlastitim susretom s Bogom, tog istog Boga otkrivaju čovjeku na razumljiv način.“ – istaknuo je rektor Svetiša te završio riječima: „Ako križ ne procvjeta, ostaje mučilište.“ (Narod.hr)

facebook komentari

 • Liam shi

  Ona je trebala ostati naša doživotna ministrica. Nikad ne ću zaboraviti kad sam počela raditi, friška s faksa, rat bjesni, a njezin dopis stiže školama, a na dnu dopisa, kako je znala da smo uglavnom žene po školama više nego inače jer su muškarci uglavnom bili na bojištu, piše (jer je tražila dress code tada kako od učenika, tako i od učitelja): ‘I u ovim teškim danima siromaštva, budite dame’. Da ne govorim o svemu sjajnom što je uvela, najbolji Pravilnik, ma sve… čvrsta ženska ruka, prave gospođe. Kad se sjetim svih nasljednika mrak mi (Taritaš skoro) na oči padne…

  • Agromentum

   Trebali ste je naslijedit’… 🙂

   • Liam shi

    Nisam, naime, pogrješna stranka uvik: Domovina.
    A da jesam, na-kulturnjaci ne bi samo subote čuvali za prosvide. Dali bi otkaze tamo di (ne)rade i svaki dan mi pivali podoknice 😀

    • Agromentum

     Stranka nije pogrešna, nego bi bilo pogrešno bojati se kržljavaca. Znate, kad vidite one male beštije uz more, neki rakovi i ružne ribe… kad bi na njih gledali, ne bi se nikad u moru okupali. 🙂 Kad smo već kod obrazovanja, jel’ se kaže ispravno “pogrješno” ili “pogrešno”? Izgleda da sam do sad uvik bio u krivu. 🙂

     • Liam shi

      Niste, po ‘važećem’ pravopisu, Vi ste u pravu, do prije par godina, oba su bila u uporabi, ali volim ovaj oblik pa ga i pišem…

     • Sivooki

      TO!!!!!

  • Dusko Besenic

   Rijetki su takvi LJUDI kao što je bila gospođa Vokić i onda zbog takvih čovijeku bude žao što sve ima svoj kraj,a zbog nekih nam je žao i zbog “početka”!