Ljubić: Inzistiranje na građanskoj državi poništava Ustav BiH

19

Četiri se puta u posljednjih osam mjeseci između Hrvatske i Njemačke, iza zatvorenih vrata institucija EU, događao žestok verbalni okršaj. Svaki puta zbog BIH. Njemačka i Hrvatska u pogledu BIH imaju drukčiji pristup.

Njemačka zahtijeva da BiH bude uređena kao građanska država, što znači da građanin u toj zemlji prava crpi i uživa kao građanin i pojedinac, a ne kao pripadnik etničke ili druge skupine.

O tome je u Studiju 4 govorio Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskoga narodnog sabora BiH.

Ljubić u tome ne vidi interes Njemačke. Prema njegovim riječima, inzistiranje na BiH kao građanskoj državi poništava Ustav BiH u kojem su navedena tri konstitutivna naroda.

Ustav je donesen na mirovnoj konferenciji u Daytonu i on se može izmijeniti samo na novoj mirovnoj konferenciji uz sudjelovanje i Hrvatske i Srbije. Taj pristup je neprihvatljiv i neprimjeren Bosni i Hercegovini, ustvrdio je Ljubić.

Istaknuo je kako je nužno izmjeniti izborni zakon koji bi omogućio Hrvatima da biraju svoje predstavnike u tijelima države.

Hrvatska je uspjela četiri puta blokirati njemačku inicijativu pa je EU izašla s kompromisnim stajalištima u kojima se ističe važnost reforme izbornog zakona koji je malim, ali sukcesivnim promjenama doveo do situacija da predstavnike Hrvata biraju drugi narodi: dva puta u zaključcima Vijeća EU, u dokumentu EU prema Vijeću sigurnosti UN-a za raspravu o BiH te u dokumentu oko provedbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s BiH.

U diplomatskim krugovima tvrdi se da je turski predsjednik Recep Erdoğan izlobirao kod njemačke kancelarke Angele Merkel da Njemačka pokrene inicijativu za novo preuređenje BiH, a neki izvori kažu da se navodno već piše promemorija po kojoj bi se BiH uredilo kao građansku državu.

NJEMAČKA INICIJATIVA BRIŠE HRVATE IZ BiH

 

 

facebook komentari

 • Istina

  Građanska BiH = Unitarna BiH.

  • Maks

   Jesi vidio da ni Ljubic nije cuo za tu inicijativu Angele Merkel, novinar mu to silom sugerira.

   • Istina

    Da, ali novinar kao novinar. Ništa iznenađujuće.

    • Maks

     To su ti ti novinari koji nas godinama “u zdrav mozak” . Oni izmisle aferu onda je namecu kao istinu , lijevo i desno krilo prenose kao nekakvu stvarnost . Pravi novinar provjeri istinitost prije objave, kojekakvi agitropi igraju uhodanu igru.

 • Dusko Besenic

  ,,Bosanski lonac” je pripremljen za kuhanje, još samo netko treba ,,podpaliti vatru”! Čini mi se da to ovoga puta neće biti Srbi?

  • Istina

   Ja sam baš u nedjelju kuhao bosanski lonac.

   • Dusko Besenic

    Znači ti si prava opasnost :)))) Pa, jel’ bilo kako Bog zapovijeda? Mogao bi mi poslati recept (živim i kuham si sam….udovac) da i ja probam ,,bosanski lonac” i da vidim šta to sve ima u njemu ? :))

    • Istina

     Nisam baš ljubitelj kuhanja, ali moram. Mene je zapalo.

     Ima više načina. Nemam neke specijalne mjere. Stavljam junetinu, nekad samu, a nekad dodam svinjetinu i janjetinu, bijeli luk, crveni luk (kapula), krumpir, onda ide ostalo povrće, mrkva, peršin, kupus, paprika, koncentrirana rajčica, crveni ocat, vegeta, biber. Mislim da je to, to i da nisam ništa zaboravio. Naravno, treba uliti vode. Kuham u ekspres loncu.

     • Dusko Besenic

      Hvala ti…probati ću svakako. Znači, ukratko, stavi svega čega imaš i kuhaj dok ne bude gotovo i ne možeš falit :)))) Praktično i ne može biti loše. Recept prepisao i čuvaj se ako si fulao :))))), dolazit ću te plašiti po noći :)))

     • Istina

      Ne bojim se ja. Stvar je samo u količini začina. Što se tiče dužine kuhanja, tu su 3 različite vrste mesa. Ja u ekspres loncu, nakon što provrije, kuham nekih sat, sat i 10 minuta. Opet sve zavisi koliko je meso staro.

     • Dusko Besenic

      Znači, meni u običnom loncu, kuhanje treba trajati oko 4 sata, na ,,laganoj vatrici”…. Zadnji puta (i prvi puta) sam ga jeo 1967.g. kada sam služio vojni rok….u B.Luci, u nekom restorančiću. E, da sam znao….?

     • Istina

      Ja sam u vojsci bio 6 mjeseci na Visu kao kažnjenik, a ostalo u Pločama koje se tada nazivalo Kardeljevo, po zločincu Edvardu Kardelju koji je radio za NKVD, a kasnije za megaubojicu Tita.

     • Dusko Besenic

      Da znaš kako mi je bilo 6 mjeseci u B.Luci…u Trapistima….radna vojarna sa skladištima?!! Pustimo ružne uspomene, samo stvaraju gorčinu. Vidiš kako danas ,,uživamo”…sve ,,med i mlijeko” :)))

  • bubnjar

   Srbi su dobili puno više nego što bi po bilo kakvoj logici i pravu zaslužili, pa doista nemaju razloga oni to remetiti i riskirati s nesigurnom budućnošću kakvu donose “bosanski lonci”.

   • Istina

    Sve ratove u zadnjih stotinjak godina na ovim prostorima su započeli Srbi. Sve su ratove izgubili, a nakon svakog rata su dobili teritorij, kao i nakon ovog zadnjeg rata. Iako ih je prije rata, po popisu stanovništva 1991. bilo nešto manje od 32% u BiH, Srbi su Dejtonom dobili 49% BiH.

    Velikobošnjačka politika Bakira Izetbegovića i njegovih unitarista nije daleko od velikosrpske politike. Hrvate i Srbe u BiH mnogi muslimani negiraju i govore nam da smo mi Hrvati i Srbi u BiH, ustvari Bošnjaci katoličke i pravoslavne vjere. Zar to nije i velikosrpska politika koja širi propagandu da smo mi Hrvati i novoizmišljeni Bošnjaci, ustvari Srbi katoličke i muslimanske vjere.

    Bošnjaci kao narod su izmišljeni u ovom zadnjem ratu. Nikad prije ni u jednom popisu stanovništva sve do 2013. nije bilo Bošnjaka i sad se oni našli nekomu dijeliti lekciju. Bošnjak je hrvatsko prezime. Turski putopisac iz XVII. stoljeća, Evlija Čelebija, piše da su Bošnjaci najčistije hrvatsko pleme i da su ime dobili po rijeci Bosni koja je bistra i čista voda. Da ga je po Bosni pratilo 30 hrvatskih gazija (junaka). U vrijeme turske okupacije gazija (junak) je mogao biti samo musliman po vjeri i nitko drugi. Znači, radilo se o 30 Hrvata muslimanske vjere.

    • bubnjar

     Slažem se. Najveća slabost Hrvata je nesloga bez usporedbe u čitavom svijetu. Možemo mi dobiti koliko hoćeš ratova, kad pobjeđujemo sami sebe. Od pamtivjeka. Zato se oni svjesni uglavnom tužno razseljuju, jer vide da nema nade za taj narod (dokle god smo tolerantni prema vlastitim izdajicama).

     • Istina

      Upravo to.

 • Maks

  Ljubic nema dokaza da Njemacka “to pokusava, ako on ne zna ne mogu znati ni žuti YU novinari koji nam serviraju svakodnevno kojekakve patke, jednom Kolinda meta, drugi put Trump, treci put Merkel!

  • damirphr

   je Maks, slazem se – ovo je pusteno za internu uporabu – dva put je Plenky naletio na minu u BiH – prvi puta sa posavljacima a sada sa peljeskim mostom – uz to je dao naglasak da se on nece baviti unutarnjim pitanjima tipa izbornog zakona – red je da malo popravi stetu ali kako rekoh samo za internu uporabu – ostri zube na slovencima ali ce zato biti tih i miran u trstu…