Pratite nas

Ljubić poručio Sarajevu: E, neće ići!

Objavljeno

na

”Odluka Gradskoga vijeća Sarajeva kojom se opoziva “Odluka o priznanju Počasni građanin Sarajeva” Milanu Bandiću, gradonačelniku Zagreba odnosno njeno obrazloženje, kao poruka, nije priča o Bandiću već o Sarajevu, o Bosni i Hercegovini i položaju Hrvata u njoj” priopćio je Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

Ljubić navodi kako je svatko tko je imao priliku čuti što je Bandić rekao mogao shvatiti da je to što je rekao rečeno u najboljoj namjeri prema BiH i svim konstitutivnim narodima.

Skandalozna i uvrjedljiva odluka

”To što je Bandić kazao korespondira s težnjama ogromne većine Hrvata u BiH koji Bosnu i Hercegovinu žele graditi kao samoodrživu, funkcionalnu državu sposobnu i podobnu za euroatlantske integracije”, naveo je Ljubić u priopćenju za javnost.

”To konačno korespondira i sa stajalištima Europskog parlamenta koji je, osudivši separatističke tendencije političke Banja Luke i centralističko-unitarističke tendencije političkog Sarajeva, podržao upravo ono što politički predstavnici Hrvata u BiH zastupaju to je istinski federalizam i mogućnost legitimnog predstavljanja naroda i građana”, naveo je Ljubić.

Naveo je kako je uvjeren da je ova odluka Gradskoga vijeća Sarajeva skandalozna i uvredljiva, ne samo za svakoga Hrvata u Sarajevu i BiH, već i za sve građane Sarajeva posebno koji se izjašnjavaju kao pripadnici drugih naroda, ili se uopće ne osjećaju pripadnicima jednoga od tri konstitutivna naroda.

”Ona je udarac demokratskim procesima, a time i prilikama za samoodrživu i demokratsku državu BiH, zajednicu tri ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih građana, a kao takva jedino ima smisla za svoje postojanje”, navodi Ljubić.

Politički Bošnjaci

Dodao je kako je uspio iščitati i poruke ove odluke sarajevskog Gradskog vijeća od kojih je jedna da se ”svako mišljenje koje ne slijedi velikobošnjačku dogmu o BiH se sankcionira uz obrazloženje da se radi o rušenju države.

”Nevažna je pri tome činjenica da su ovu Odluku inicirali i za nju glasovali i vijećnici etnički nebošnjaci, jer čini se da se danas u Sarajevu zapravo politički može prosperirati samo kao politički Bošnjak, nevažno kojem etnitetu pripadaš”, tvrdi Ljubić navodeći kako je jedna od poruka i ta da je prijatelj iz Hrvatske samo onaj tko je protiv prava i interesa i za što se zalažu legitimni hrvatski predstavnici u BiH.

”Koja je to poruka konačno Hrvatima, kako građanima Sarajeva tako i ostalima koji dijele slična stajališta o Bosni i Hercegovini kao što zastupa većina legitimnih predstavnika Hrvata, ako ne da parafraziram jednu sarajevsku redateljici: „marš iz Bosne i Hercegovine“. E, neće ićI!”, naveo je Ljubić.

Nužno zlo za BiH

Podsjećamo, Gradsko vijeće Grada Sarajeva s 20 glasova za je opozvalo odluku o imenovanju Milana Bandića, gradonačelnika Zagreba, počasnim građaninom Sarajeva.

Bandić je izjavama o potrebi stvaranja trećeg entiteta, koje je nazvao nužnim zlom za BiH, izazvao ovakve reakcije, a inicijativu je pokrenuo dogradonačelnik Sarajeva Aljoša Čampara.

Iako se zagrebački gradonačelnik još uvijek ne želi službeno očitovati o ovome, iz njegova ureda portalu Bljesak potvrđeno je kako je stava da je sve izvučeno iz konteksta.

Bljesak.info

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati