Ogorčeni stanovnici Tarčina pokrenuli prosvjede zbog arapskog naselja

6

Građani općine Hadžići, smještene jugozapadno od Sarajeva, počeli su prosvjedovati protiv doseljenika iz arapskih zemalja, javlja Daily Mail

“Dijele letke na kojima se nalaze žene u burkama, a ispod tih slika stoji potpis – odlazite!”, navodi autor, pa navodi podatke o kompleksu Resort Osenik nadomak Tarčina o kojem ste već imali priliku čitati na našem portalu.

Podsjetimo, prije nekoliko godina je kuvajtski investitor nadomak Tarčina kupio gotovo 160 tisuća kvadrata te je na tom zemljištu izgradio 160 luksuznih kuća.

Lokalni stanovnici, tako se barem tvrdi, od tada mjestu smiju prilaziti isključivo ukoliko su zaposleni kao posluga, a čuvaju ga visoki zidovi i naoružani čuvari.

Direktor tog kompleksa je potvrdio da osiguranje postoji, ali i u međuvremenu opovrgnuo da je bilo kome zabranjeno da u njega uđe ili tamo kupi nekretninu.

U kompleksu se uglavnom nalaze žene i djeca imućnih biznismena koji svraćaju tek povremeno, a u članku je navedeno i to da investitor luksuzne kuće oglašava isključivo u Kuvajtu po cijeni od 150.000 eura.

I doista, da mnogi nisu skloni “arapizaciji” Bosne i Hercegovine može se zaključiti na temelju komentara na portalima, pa u tom kontekstu bilježimo prilično burne reagirakcije kada je u srpnju ove godine u medijima rečeno da će Kuvajćani graditi novo naselje u blizini Sarajeva koje će se zvati Ilidža Pearl Resort.

Reagirajući na sve rašireniju prodaju zemljišta Arapima u BiH, ugledni profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Esad Duraković u autorskom je tekstu za medije upozorio kako utrka za nekretninama i novcem može imati pogubne posljedice po budućnost BiH.

Naravno, ne vide svi u problem u dolasku Arapa, pa se tako čini da se najmanje žale u Turističkoj zajednici Bosne i Hercegovine.

Eto prije samo tjedan dana je Agencije za statistiku BiH prijevila da je u prvih šest mjeseci ove godine BiH je posjetilo 4039 turista iz Saudijske Arabije, što je povećanje za 95,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Saudijci su u BiH ostvarili 9249 noćenja te su prosječno u Bosni i Hercegovini ostajali 2,3 dana. Kuvajtskih turista bilo je 3519, što je 7.4 posto manje nego u prvom polugodištu 2015.

facebook komentari

 • pepy

  “4039 turista iz Saudijske ”
  reklo bi se prilično zanemariva znamenka ali..pretpostaviti će mo da su sve odrasli muški uzevši u obzir običaje po kojima žive to je onda minimalno svaki po 4 žene pa recimo prosjek sa svakom ženom po 4-5 dice pa ti računaj…. mic po mic

  • Agromentum

   Kako ti to znaš dobro računat… 🙂 Opet ti nova slika, ovaj put reklo bi se, više kao novogodišnja. :))

   • srka

    Fotka…yok à la sljika.
    Nema nam Zmaja…
    🙁
    by Srka®

    • Agromentum

     Kupuje i prodaje. Oćeš i ti si kupit’ jednu od ovih gore kuća za odmor? Samo 150 tisuća eura, toliko na zapadu košta obična garconniere.

     • srka

      Ja sam ti štovatelj njemca za susjeda.
      Ovaj ‘Mischung’ mi bolje odgovara…a Sarajevo je interesantan i lijep grad…ali nema more.
      by Srka®

 • Breza Lily

  Muslimani iz bih će dici revoluciju kao i onu protiv turskog zuluma