LOŠO: ‘Istina je, Putin podupire pripajanje Republike Srpske Srbiji!’

4

“Hrvatska bi sada mogla zaigrati ozbiljnu igru i ona na eventualna zbivanja oko odcjepljenja RS-a ne bi ostala imuna. Mi smo stanovnici zemlje pobjednice, države koja ima pobjedničku vojsku i na koju se ozbiljno računa”, riječi su Davora Domazeta Loše.

Njemački politički analitičar specijaliziran za područje zapadnog Balkana, Bodo Weber, nedavno je napisao da je postojao ozbiljan plan o pokušaju odcjepljenja Republike Srpske od BiH i njezinu pripajanju Srbiji, po uzoru na ono što se dogodilo s Krimom i Rusijom. Tu je tezu ponovio i za hrvatske medije, ali je nadodao kako je Dodik imao podršku Rusa, međutim ne i podršku Beograda. Da Putinu, za kojeg je Dodik u nekoliko navrata tvrdio da podupire ovo odcjepljenje, odgovara otvaranje novih kriznih žarišta, smatra i Davor Domazet Lošo, geostrateški analitičar i bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Ništa od navedenog od strane njemačkog kolege nije dvojbeno. Ako pogledate kartu ruskih geostratega, bit će vam jasno da oni Europu vide posve drugačije. Oni, dakle, vide samostalnu Škotsku, cjelovitu Irsku, veliku Albaniju, podijeljenu Belgiju, ali i podijeljenu BiH. Takvo “krojenje” geopolitičkih karata, međutim, nije novost kada su velike sile u pitanju. Amerikanci, također, imaju svoje viđenje onoga kako bi geografska karta Europe trebala izgledati. To je način na koji “moćni” plaše “male” i javno iskazuju svoje interese – potvrđuje Lošo ono što je i prije isticao, a sada se objelodanjuje.

Sasvim je izvjesno da Putin podupire odcjepljenje RS-a i pripajanje Srbiji, jer je to svojevrstan nastavak njegovog plana jačanja Rusije koja nakon uspjeha u Siriji i Ukrajini upravlja krizama. Svojedobno, krizama je upravljao SAD. Ostvarivanje ruskih strateških ciljeva oko Crnog mora, zatim vraćanje Krima te sprječavanje Ukrajine da uđe u NATO, potom otvaranje prostora od Izraela do Hrvatske, daje za pravo pomisliti da bi im odgovaralo ovo odcjepljenje – objasnio nam je priznati hrvatski geopolitički i geostrateški analitičar.

Davorin Domazet Lošo smatra kako se na Hrvatsku sada zbog zbog njezine pozicije, od strane SAD-a, gleda kao na izvrsnog strateškog partnera:

Hrvatska bi sada mogla zaigrati ozbiljnu igru i ona na eventualna zbivanja oko odcjepljenja RS-a ne bi ostala imuna. Mi smo stanovnici zemlje pobjednice, države koja ima pobjedničku vojsku i na koju se ozbiljno računa. Kao takvi, svakako bi morali imati zrakoplovstvo koje će nadzirati zračni prostor. Međutim, ono što je značajno i što želim istaknuti jest da je vijest s posljednjeg NATO SUMMIT-a prošla prilično blijedo, a ta je da smo potpisali sporazum sa Njemačkom o razvijanju obrambenih sposobnosti – ističe Davor Domazet Lošo.

Što se tiče odbijanja podrške službene Srbije Miloradu Dodiku, Lošo je bio kratak i jasan:

Radikal Vučić ne odustaje niti od jedne opcije. Prostim riječnikom rečeno, “must će dvije krave”, Rusiju i Europsku uniju.

SV/dnevno.hr

facebook komentari

 • Nikako

  Ako se RS odcijepi eto nam Srbije pred Zagreb.

  • zdenka

   Citirat ću momka koji je bio pripadnik 7.G.B. “Na kraju nam je trebalo svega nekoliko dana da zajedno sa Bošnjacima izbijemo na Drinu, ali su nas velike svjetske sile zaustavile”- Bila je to 95.g.

   • Zdenka, ozbiljan su vremena a još ozbiljnija nadolaze, pa i mi Hrvati, gdje god se nalazili, moramo otvorenih očiju spavati kako nas događaji nebi mimoišli. Da se to ne dogodi, treba pročešljati sve naše opcije, i one “ZA” kao i one “PROTIV”.

    Mišljenja sam, ako mi Hrvati imamo zazubice “GRANICA NA DRINI”, onda moramo tražiti sveopće hrvarsko jedinstvo. Sa politikom koja nas goni i proganja sada će brzo petnaest (15) godina, nećemo stići daleko. Zato, i upravo sada u vrijeme predsjedničkih izbora za predsjednika RH, izlazi iz tiska knjiga: “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA”, koja je, reklo bi se, Bogom data nama Hrvatima više danas potrebna nego bilo koja druga knjiga na kioscima, jer ta knjiga opisuje sve aspekte UJEDUNJENJA HRVATA. Ta knjiga u sebi nosi MOTTO: “NAŠ PROGRAM I NAŠ RAD – ZOVEMO SE DRINA”

 • TG

  A neka se gonjaju sve svjetske sile i neka dijele šta god hoće, normalnom narodu je dosta rata i ovako jadan gleda kako spojiti kraj sa krajem a ovi političari neka ratuju ako im se ratuje…