Pratite nas

Lošo: Ne vidim da se Amerikanci pripremaju za veliku vojnu operaciju

Objavljeno

na

Nakon dva dana američkih zračnih udara na položaje ISIL-a u Iraku situacija se na terenu promijenila. Načelnik stožera Babaker Zebari kazao je kako se već vide rezultati.

Američki zračni udari zaustavili su pohod ISIL-a prema gradu Erbilu, a iračka vojska i snage kurdske Pešmerge krenuli su u kontraofenzivu – istaknuo je Zebari, naglasivši da su Iranci, kurdski Pešmerge i američki stručnjaci osnovali zajedničko zapovjedništvo te pripremaju kopnene napade na snage ISIL-a uz potporu borbenih helikoptera iračke vojske.

Pranje američke savjesti

Uz bombardere F/A-18 u napadu sudjeluju i bespilotne špijunske letjelice koje ciljano raketiraju položaje boraca ISIL-a te su tom prilikom likvidirani islamisti koji su pucali iz minobacača blizu Erbila, prijestolnice iračkog Kurdistana. U američkim je napadima, priznao je ISIL, ubijeno 90 boraca, a ranjeno nekoliko desetaka. Među ubijenima je i Bošnjak Emrah Fojnica, bosanskoj javnosti poznat kao pomagač Mevludina Jašarevića, koji je pucao na američko veleposlanstvo u Sarajevu. Američki predsjednik Barack Obama rekao je da je spreman razmotriti šire vojne zračne udare protiv islamističkih skupina u Iraku te naglasio da neće dopustiti ostvarenje njihova plana za stvaranje kalifata u Siriji i Iraku. Američka javnost skeptična je i ne vjeruje da će zračni udari na islamiste biti učinkoviti. U vrijeme dok su njihovi zrakoplovi gađali islamističke ciljeve, predsjednik Obama bio je suočen s dubokim sumnjama, čak i u svojoj administraciji, da će ta ograničena misija biti dovoljna za promjenu snaga u Iraku te vjeruju da će kopnena akcija biti nužna i jedino rješenje za uništenje islamista. S američkom javnošću slaže se i admiral Davor Domazet Lošo, bivši načelnik glavnog stožera HV-a.

– Kao strateg i bivši načelnik Glavnog stožera HV-a, smatram da su ti zračni udari simbolični. Ako to bude neozbiljna vojna operacija, neće potpuno poraziti ono što je nastalo kao kalifat. U ovom trenutku ne vidim da se Amerikanci pripremaju za veliku vojnu operaciju sa svjetskim razmjerima i ne vidim neko ozbiljno rješenje u skoroj budućnosti – istaknuo je Lošo te dodao kako su, prema njegovu mišljenju, američki zračni napadi samo pranje njihove savjesti jer zapravo oni su najveći krivci za stvaranje kalifata na području Iraka i Sirije zbog intervencije u Iraku 2003. i rušenje Sadama Huseina, koji je sve uspijevao držati pod kontrolom.

U kampanju protiv ISIL-a uključila se i Britanija, koja je potvrdila da će pokrenuti dostavu humanitarne pomoći iz zraka, a nije isključena ni mogućnost uključivanja u vojnu misiju. Neposredno nakon što je Velika Britanija nagovijestila svoje uključivanje u vojnu misiju oglasio se i francuski predsjednik François Hollande, koji je rekao kako je i Francuska spremna uključiti se.

Crvena linija za Amerikance

Međunarodna zajednica ne može ignorirati prijetnju koju predstavlja napredak ove terorističke skupine, ne samo Iraku već i cijeloj regiji. Francuska će razmotriti sa SAD-om i drugim međunarodnim partnerima koje se akcije moraju poduzeti kako bi se zaustavila patnja civila. Spremni smo preuzeti odgovornost – rekao je Hollande. ISIL je mogao, ali i morao znati da će njihov ulazak na prostor Iračkog Kurdistana biti “crvena linija” za SAD zbog njegovih interesa na tom području. Sada se nameće pitanje hoće li se američke zračne snage koncentrirati isključivo na obranu granica Iračkog Kurdistana ili će proširiti svoju kampanju na cijeli prostor sjevernog Iraka.

VLM

facebook komentari

Sponzori
Komentiraj

Vijesti

HRT otkazao Jurkasu suradnju nakon peticije inicijative “Ivo Pilar”

Objavljeno

na

Objavio

Anđelo Jurkas više neće surađivati na HRT-u. Povod za to je, kako su nam potvrdili s HRT-a, taj što je Jurkas navodno povrijedio njihov etički kodeks.

– Obavješćujemo Vas da se Hrvatska radiotelevizija odlučila zahvaliti na suradnji spomenutome vanjskom suradniku nakon što je utvđeno da su njegovi stavovi izneseni na društvenim mrežama u neskladu s Etičkim kodeksom za novinare i kreativno osoblje Hrvatske radiotelevizije i drugim unutrašnjim pravilnicima Hrvatske radiotelevizije koji se odnose na naše zaposlenike, ali i sve vanjske suradnike – stoji u odgovoru na naše pitanje s HRT-a, javlja VečernjiList

Podsjetimo, Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga i koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata, zatražili su trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa, zbog teških kršenja Općih pravila o radu i ponašanju zaposlenika HRT-a i teških kršenja odredbi Etičkog kodeksa HRT-a.

Alo Bing, može dostava tri tone anthraxa i jedno pedesetak bombi na Markov trg. aktivirati i ostaviti tamo u crkvi, platit će onaj simpatični sjedokosi deform u kolicima. Cijena prava sitnica. Šifra: Kajzer Soze – napisao je Jurkas u vrijeme braniteljskih prosvjeda. Nakon što ga je HRT angažirao reagirali su iz Građanske inicijative Ivo Pilar, portala Kamenjar.com kao i još nekih portala. No, Jurkas je pokušao demantirati te navode, tvrdeći kako je i sam dijete branitelja, te kako se radilo o šali, odnosno referenci na strip Alan Ford.

Pročitajte u dokumentu u prilogu što je sve pisao Jurkas:

Građanska inicijativa Ivo Pilar zajedno s 10 udruga zahtijeva trenutačni raskid ugovora između HRT-a i Anđela Jurkasa

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Pater Ike Mandurić: Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš

Objavljeno

na

Objavio

JESI LI SLOBODAN? (PRIJAVI SE!)

Kad je rat započeo; kad je postalo opasno; kad se tražio netko tko je spreman preuzeti odgovornost, isplivala je prikrivena vrijendost duše.

Najednom je postalo vidljivo kako nisu svi isti, i kako su, među privodno jednakima, velike razlike. Iskrsnuli su oni koji su imali vlastiti stav, istinsku spremnost, crtu samopouzdanja; oni koji su se vlastitom idejom i mišlju davno otrgnuli od majčinih skuta; oni koji su duhom bili slobodni i svoji – i već odavna nisu morali polagati račune nekim tutorima.

Isplivali su slobodni duhom, i koji su se već odavno bili lišili toga da za stvari srca moraju pitati tatu i mamu. Takvu su već dugo, i prije rata, slobodarskom spremnošću za žrvu živo disali punim plućima.
Isplivao je Blago Zadro.

Bilo je onih koji su od ovih slobodnih, izgledali bolji i plemenitiji. Onih koji su poznavali više domoljubnih pjesama, povjesnih tragedija; bilo je puno onih koji su više lili suze za domovinom Hrvatskom; koji su imali više načelnog suosjećana; više blagosti i nježnosti… Ali, samo zato jer nisu bili svoji, i jer nisu bili slobodni, ostali su na dnu, i zarobljeni, i neslobodni, mogli su samo gledati kako im povijesni trenutak krade šansu za herojstvo, i kako život pored njih prolazi. A on uvijek prolazi.

Rijetki to, kao Bruno Bušić, znaju prepoznati, i koji su slobodni krenuti za srcem.

Slobodu srca, kao ni slobodu Domovine, nitko ti ne daruje. Za nju se izboriš, za nju se sam odgojiš. Životna šansa i poziv stalno su u Tvojoj svagdašnjici. I prigoda da slobodu pronađeš.

Na današnji dan za Domovinu i za ljudskost, život su dali dva heroja. Blago Zadro i Bruno Bušić! Naizgled, posve različiti. A u jednom posve isti: posve slobodni da, žive ili umiru, za ono za što sami žele.

Puno je dobrih i “svetih”, ali neslobodnih toliko da se ni za Kristom ne usude krenuti bez dopuštenja drugih. Šteta, šteta za takve! Oni ni sveti nikad postati neće, ako prije toga ne postanu slobodni.

Danas te pozivam u školu slobode. Dečki, Vas posebno!
Prijavi se, čekam te!

PRIJAVI SE!

>> Prijava ovdje

facebook komentari

Nastavi čitati