Lov na još uvijek žive nacističke zločince

  138

  Pod sloganom “Kasno je ali ne i prekasno!”, u Njemačkoj je upravo započela kampanja “Operacija posljednja šansa” kojom se apelira na stanovništvo da pomogne u lovu na još uvijek žive nacističke zločince.

  „Riječ je o više od 60 osoba koje su svakodnevno tijekom dužeg vremenskog razdoblja sudjelovale u masovnim ubojstvima. Samo zato što su te osobe rođene možda još 1919., 1920. ili 1921. godine, ne postoji nikakav razlog zašto ih se ne bi kaznenogonilo“, objasnio je Efraim Zuroff, voditelj Centra Simon – Wiesenthal u Jeruzalemu. Ova institucija koja se prvenstveno bavi svime što ima ikakve veze s Holokaustom, postala je poznata po spektakularnim uspjesima pronalaska ratnih zločinaca. Sada ovaj Centar započinje svoju novu kampanju i to u Njemačkoj, pod naslovom „Operation Last Chance“ („Operacija posljednja šansa“). Kako je objasnio Zuroff, riječ je o tome da se zadnji nacistički zločinci koji još uvijek nekažnjeno žive u Njemačkoj, konačno dovedu pred sud. Po Berlinu, Kölnu i Hamburgu su od utorka (23.7.) izljepljeni plakati velikih formata kojima se stanovništvo poziva na pomoć i suradnju.

  Kampanja koja će u Njemačkoj trajati dva tjedna, cilja prvenstveno na pronalaženje bivših nadglednika i nadglednica u koncentracijskim logorima kao i bivših članova zloglasnih SS postrojbi. Prema Zuroffovim procjenama, riječ je sveukupno o oko 6.000 osoba, uglavnom muškaraca od kojih 98 posto najvjerojatnije više nije na životu. Otprilike polovica do danas živih osoba je u međuvremenu već prestara i prenemoćna da bi mogla biti izvedena pred sud. Samim time, računa se da se brojka onih koji bi još uvijek mogli biti izvedeni pred lice pravde, kreće oko 60. „No, usprkos tomu, iako nitko ne poznaje točnu brojku bivših nacističkih i još uvijek živućih zločinaca u Njemačkoj – njihov je broj sigurno još puno veći“, kaže Efraim Zuroff.

  25.000 eura za informacije

  Povod ovoj inicijativi bilo je suđenje i presuda Iwanu Demjanjuku pred sudom u Münchenu prije dvije godine. Iako sud nije mogao dokazati neposredno sudjelovanje Demjanjuka u masovnim ubojstvima u koncentracijskom logoru Sobiboru, sama činjenica da je ovdje bio na funkciji nadglednika, bila je dovoljna da ga se osudi. Do tada su njemački sudovi naime u pravilu obustavljali započete procese upravo zbog pomanjkanja dokaza o individualnoj krivnji i sudjelovanju u ubojstvima i mučenjima. Nakon toliko proteklog vremena od Drugog svjetskog rata, bilo je teško pronaći kako pismenu dokumentaciju tako i preživjele svjedoke. No, kako kaže Zuroff, ovom presudom je minhenski sud ipak otvorio jednu novu mogućnost – šansu da se i ostali još uvijek živi zločinci dovedu pred sud i to usprkos teškoćama zbog manjka dokaza.

  Kampanjom i velikim plakatima u spomenutim njemačkim gradovima, Centar Simon – Wiesenthal želi pozvati tamošnje stanovništvo i zamoliti ga za pomoć. Za svaku konkretnu informaciju, građani će dobiti novčanu nagradu u iznosu i do 25.000 eura. Međutim, upravo su ove novčane nagrade odmah izazvale i val kritika. Primjerice, prema mišljenju Michaela Wolffsohna, njemačko-židovskog povjesničara, ove su nagrade neukusne i štetne, budući da upravo one kod nekih mogu izazvati osjećaje sažaljenja prema nekadašnjim ratnim zločincima. I profesor politologije, Joachim Perels, čijeg su oca nacisti smaknuli i koji se već godina bavi temom nacionalsocijalizma i njegovih zločina, isto tako na ovu kampanju gleda s pomiješanim osjećajima. On ističe zasluge ovog Centra kad se radi o pronalaženju traženih ratnih zločinaca i suradnje znanstvenika Centra s vlastima, no istodobno upozorava da je za kazneno gonjenje nacističkih zločinaca odgovoran Središnji ured u Ludwigsburgu u kojem se nalazi ured državnih tužitelja i koji dobro obavljaju svoj posao. Oni trenutno rade na istrazi pedesetak osoba koje su u doba nacionalsocijalizma u koncetracijskim logorima radili kao nadglednici.

  U koncentracijskim logorima život su izgubili milijuni ljudi

  Do sada je premalo učinjeno

  No u osnovi, profesor Perels dijeli stajalište Centra Simon – Wiesenthal prema kojem se njemačke vlasti, odnosno pravosuđe, temom nacionalsocijalističkih zločina predugo uopće nisu bavili na pravi način. „U Njemačkoj je sveukupno osuđeno svega 160 zločinaca, što i nije neka uvjerljiva brojka obzirom na opseg ubojstva nad židovima, Sintima i Romima te ako se uzme u obzir i broj žrtava eutanazije“, navodi Perels. Prema njegovom mišljenju razlog za to leži u takozvanom „smeđem, nacističkom kontinuitetu njemačkog pravosuđa“. Naime, još u 50-tim i 60-tim godinama prošlog stoljeća u njemačkom pravosuđu su radili isti oni koji su na sudovima i tužiteljstvima bili zaposleni i tijekom vladavine Adolfa Hitlera. „I upravo je ovaj „kontinuitet“ čak i u desetljećima nakon rata doveo do niza pogrešaka i pogrešnih presuda“, kaže ovaj politolog. Primjerice, minhenski Zemaljski sud je u 60-tim godinama jednog zapovjednika SS postrojbi, koji je bio odgovoran za ubojstva oko 15.000 židova i koja je i sam djelomice vlastoručno izvršio, ocijenio samo kao „pomoćnika u ubojstvima“ budući da, kako je stajalo u presudi, „on sam osobno nije gajio nikakve neprijateljske osjećaje prema židovima“.

  Činjenica da je nedavno upravo Zemaljski sud u Münchenu Demjanjuka proglasio krivim, prema mišljenju Perelsa je očiti dokaz da se u njemačkom pravosuđu zadnjih godina puno toga promijenilo.“Riječ je o smjeni generacije. Ova nova je mnogo kritičnija od stare. No istodobno, ova promjena ima veze i s promjenama koje su se dogodile u njemačkom društvu uopće, a koje se prema nacionalsocijalizmu odnosi mnogo kritičnije“, kaže on i dodaje kako se polovica njemačkog stanovništva i dugo nakon rata, još uvijek izjašnjavala protiv kaznenog gonjenja nacističkih zločinaca.

  Isto tako, Perels kao i Zuroff, navodi kako je po pitanju pronalaženja i dovođenja pred sud ovih zločinaca, nije preostalo još mnogo vremena. „Stoga je prema našem mišljenju ova kampanja s plakatima u svakom slučaju korisna. Pokušavali smo više od pola godine u Njemačkoj za nju dobiti financijska sredstva. Tražili smo pomoć od 86 zaklada i poduzeća, no podršku smo na kraju dobili od – tri“, kaže pomalo razočarano Efraim Zuroff.

  DW.DE

  facebook komentari

  • Sinovi_Oluje

   Kad ce lov na prezivjele Hitlerove saveznike , koji se prozvase partizanima

  • $28092260

   Kad ce lov na prezivjele Hitlerove saveznike , koji se prozvase partizanima

  • Trebamo se koristiti svim mogućim sredstvima i pronaći Hitlerove saveznike pozločinu, jugoslavensku Titinu Udbu i njene OPERATIVCE koji su ubijali Hrvate diljem svijeta. Najprije se mora demonstrativno istupiti na ulice i Trg Bana Jelačića protiv sina partizana – nažalost predsjednika – RH Ive Josipovića i njegove Udbaške klape.

   • kvot

    Klapa Šibenik.
    Budi predvodnik svog stada,
    ja ti doniram klepetušu.
    Ima da mi budeš pravi vođa protesta.

    “””Hitlerove saveznike pozločinu,”””- jeste, treba te zaostale ustaše istrijebiti kao vaške.

    • Pa junače drgi nisam za tebe ništa rekao, a ti se ljutiš i buniš. Znači pronašao si sam sebe među tim zločincima ili ih želiš sakriti, zataškati, braniti, što bi se moglo prevesti na onu staru hrvatsku riječ: Vreću držao ili u nju trpao, svejedno si podjednako kriv.

     • kvot

      Od ustaša nema većih zločinaca.
      Štetočine koje treba deratizovati.

      • Sinovi_Oluje

       A sada baci pogled na Srebrenicu …..Tko ono nosi teret presude za GENOCID , jedino SRBI .A ti jesi iz GENOCIDNOG SRPSKOG NARODA , i pokrij se subarom ili tutom i suti , smrade cetnicki .

      • kvot

       Ahmići, he he he he he he he……
       Doće vama muslimani glave,
       samo ti njih prizivaj……….. mirisu ustaški………… :)))))))

      • Sinovi_Oluje

       Kosovo država …ahahahhahahahahahhahaha

      • kvot

       Ahmići i spomenik vječnoj ljubavi………. 😀

      • Sinovi_Oluje

       Oni su razbili ,,najjaču armiju na svetu ,,…

      • kvot

       Genocidni srbofobi.
       Manijakalni narod ustaški i maloumni……… :))))))

      • Bollero

       Ma nemoj zayebavati, Oluju smo odradili profi vojno da se svit čudio kako smo to ekspresno učinili. Sloba nije mrdnuo iz Begiša, e.

      • Perun

       Amerikanci su pripremili, organizovali i izveli genocidnu akciju OLUJA .

       Izvođač prljavog dela posla je hrvatska pešadija.

       Akciju Oluja Gotovina je pripremao u vojnoj bazi Šepurine sa
       šefom CIA-e Georgeom Tenetom

       Nakon pada Srebrenice, 11. srpnja 1995., Clinton je, dakle,
       odlučio vojno intervenirati, Izetbegović i Tuđman potpisuju Splitski sporazum 16. srpnja, a već 17. srpnja Amerikanci počinju uspostavljati svoju bazu za bespilotne letjelice u vojnoj bazi Šepurine kod Zadra.

       Veliki zrakoplovi marke Hercules, američkih vojnih snaga, sletjeli su u Šepurine i tamo iskrcali tri velika kontejnera,

       svaki po 40 metara dužine, te više bespilotnih zrakoplova
       tipa EA-6B Prowlers i GNAT-750, tzv. Predatora.

       Baza je montirana u svega tri dana, i u funkciji je bila već 20. srpnja.
       U jednom kontejneru bili su aparati i tehnika za skidanje i reproduciranje snimki,
       u drugom je bio analitički tim,
       a u trećem odašiljači.
       Sljedećih nekoliko mjeseci u Šepurinama je stalno
       boravilo i radilo deset do 12 američkih, i isto toliko hrvatskih časnika.

       Sustav je funkcionirao tako da su američki bespilotni
       zrakoplovi, tzv. Predatori, kojima je baza bila u Šepurinama, snimke slali američkom Avacsu koji je bio iznad Balkana, a on ih je prosljeđivao u dva smjera: u Pentagon i u Šepurine.

      • kvot

       Brate, presudna je bila naša nesloga.
       Koliko smo imali vojski, komandi, predsjednika,
       a ništa nije bilo koordinisano?!

      • Sinovi_Oluje

       Herculesi sletjeli u Sepurine , e ovo je vrh …,ahhahaahhahahahahahaaahhahahahahahaaa

       i jos iskrcali tri veliiiiiiiiika kontejnera ….hahahaahhahahaaaa

      • kvot

       Ćibe na youtube!!!

      • Perun
      • Sinovi_Oluje

       Uopce se ne cudim tvojim glupostima kad ti je izvor podataka YUtarnji list …ali vrh svega je slijetanje Herculesa na Sepurine …ahahahahahahahahhahahahahahaaa

      • Bollero

       Pa dobro, u strahu su velike oči Sine_Oluje. Mene od Peruna ne bi začudio niti poneki Apollo da su vidjeli tada. Osobno mislim da uopće nije bitno što je Perun vidio u svome strahu, nego što je rezultat. A rezultat je poraz balvanara sa četničkim orgijama i briljantna pobjeda HV sa generalom dr.Franjom na čelu.

      • Sinovi_Oluje

       Kako ne vidjen je IMT kao lebdi iznad Knina …hahahahhahahahahaaaaaa

      • kvot

       To i jeste bit, nije ni onom stvari mrdnuo.
       HV, HVO i tzv. ABiH.
       Hrvata i muslimana zajedno oko 6 miliona.
       VRS i VRSK koja je totalno nespremna i poslije 4 godine spavanja je raspadnuta vojna formacija.
       Srba blizu 2 miliona.

       Za 4 godine ste ojačali i tehnički.
       Najmanje tri puta brojniji i jači.
       VRSK kao da nije ni bilo, nestala je za 24h, na udaru vam se našao Drugi Krajiški korpus.
       Da spominjem pomoć NATO avijacije, izviđačke operacije UNPROFOR-a??
       Pomoć američkih generala u planiranju etničkog čišćenja???

       Za to vrijeme bankar iz Požarevca dremucka i jednim okom gleda kako ustaše ubijaju izbjeglice na Petrovačkoj cesti.
       Koliko je u tom momentu bilo jedinica HV,
       na teritoriji Visoke Krajine?

       Šta da je imao damu i prebacio Novosadski korpus, da udari na Osijek? Pošto vam je glavnina snaga i sve elitne jedinice,
       bili razmješteni na južnom dijelu, Slobo bi se ušetao u Zagreb.

       Priznajem da nismo imali vođu,
       kao indijanci smo bili i imali plemenske starješine.
       SDS, SRS, SPS, SPO, DS i bezbroj političara.
       A kod Hrvata samo HDZ i samo Tuđman, na svim teritorijama gdje ste živjeli. Čestitam vam na toj slozi.

       Mi da smo je imali……………

      • Sinovi_Oluje

       Gdje je nestalo ona parola ,,Samo sloga srbina spasava,, …..a lako je bilo napadati 91, je li …tada ste bili heroji i junacine …kukavice bili , kukavice i ostali , i kao takvi podvili rep ..Asad tisina ,i nikad vise ne udarajte na Hrvate , jercete ostai i bez beogradskog pasaluka .

      • kvot

       Parola postoji, ali na moju žalost slabo se primjenjue u praksi.

       Sada će vas vaše cvijeće razbucati,
       nema potrebe da prljamo ruke sa smećem, koje pjeva:
       -Danke Deutschland……….. :))))

       Za vas u HRHB su muslimani sasvim dovoljni.
       Umlatiće vas totalno, sa sve Komšićem na čelu njihove vojske.

       Njima će pripasti 50%,
       nama 50% i k’o u priči:
       -mirna Bosna……… :))))

       Adio ujače!

      • Bollero

       i tzv. ABiH.

       Ovaj element vama nije ništa značio u smislu protivnika. Kada je okrenuo puške prema nama 1993. g. opet je bio nikakva opasnost za vas, a to u daljemu znači da ni za vrijeme Oluje nisu predstavljali nikakvu ozbiljnu vojnu značajku. Pa oni nisu imali nijednu vojnu akciju u koju mogu da upru prstom kao svoj uspjeh.

      • kvot

       Aminuješ ostali dio prethodnog komentara i slažeš se sa mnom?

       Dudaković i njegova komanda da se popali selo koje se vidi na snimku. Zarobljeni Srbin kojeg ubijaju i to sve snimaju.
       Zar nisu oni presjekli izbjegle Srbe s Banije.
       Napad dva korpusa na Vozuću i Ozren,
       gdje nam vežu veliki dio snaga, koje ne mogu stići na zapadno ratište. Razvučeni smo bili, a kroz KORIDOR ne mogu, zbog izbjegličkih kolona, stići pojačanja iz Bijeljine i Podrinjskog korpusa. Napadi traju na Nišićku visoravan, gdje Sarajevsko-Romanijski korpus vodi teške i krvave bitke protiv muslimana.

       Samo vam je Drugi Krajiški korpus stao na crtu.
       Nemoj umanjivati doprinos vaših saveznika.

       Dobili ste tu bitku i sada nećemo gledati pobjedi u zube,
       jeste bio nerealan odnos snaga na terenu, “zahvaljivaću” bankaru do kraja života.

       Da niste potpisali Vašingtonski sporazum, da vas Franjo tada nije pustio niz vodu, mogli smo sada živjeti u podjeljenoj na dva dijela Bosni.
       Ratovali smo zajedno s vama protiv muslimana.
       Jedno jutro smo ustali, a vaši rovovi nama iza leđa, ispred nas muslimanski. Još tražite da vam ostavimo svu tehniku, ako hoćemo izvući žive glave. Morali smo ići na proboj i povući svoju artiljeriju.

       Izdali ste nas preko noći @Bollero,
       a mi smo vam spasili 30-40.000 civila, tc,tc,tc,tc….

      • Bollero

       Nije točno da smo vas izdali, dogovor oko izvlačenja civila ispred otomanske kame preko vašeg teritorija je ispoštovan sa obadvije strane- i naše i vaše.

      • kvot

       Žao mi je, ali ti ne znaš o čemu ja pišem.

      • Sinovi_Oluje

       Što Milošević kaže o ,,najjačoj armiji na svetu ,,,

      • Sinovi_Oluje

       Krezubi četnici …..hahahahahahahahahahaha

      • Sinovi_Oluje

       Decko ti je stigao , vec ti je ubacio

      • kvot

       Pederluk ti je konstantno na umu….
       Znam da ste pederi, ali toliki!?
       Svašta!

      • Sinovi_Oluje

       To su vaše nacionalne odrednice ……Turci su vam u pozadini , ne vjeruješ , pitaj baku , kako je dedi bilo …Junačina uživala .

      • kvot

       Danke Deutschland……………. 😀

      • Bollero

       Danke Deutschland.

       Politički neupitno kvote. Najveći dio naoružanja smo nabavili od vaše braće Sojuza of Russia.

      • kvot

       Ali niste spjevali pjesmu Rusiji,
       nego Njemačkoj. Valjda su oni prvi, bože-bolje priznali nezavisnost i aminovali komadanje SFRJ. To je bio vaš mali znak zahvalnosti.
       Ljigavo je to @Bollero, ljigavo, dupeuvlakački.

       Najveći dio oružja dobili ste iz magacina bivšeg DDR-a i Mađarske,
       nećemo se lagati, odrasli smo ljudi.
       Lično sam vidio, ali nema veze. Vjeruj u šta hoćeš, neću ti ja mijenjati mišljenje.

      • Bollero

       ” Ali niste spjevali pjesmu Rusiji, ”

       Odveli smo ih na nogometni EP, a izbacili England. Kuš bolje pjesme.

      • kvot

       I to je pošteno.
       Sve se vraća, sve se plaća.
       Nego, uvrijedili ste kraljicu Majku
       i kako završiše kvalifikacije poslje toga!?

      • Sinovi_Oluje

       Nemoj ih sa time tuci Bollero , to ih boli vise od Kosova ….hahahahahahahaaa

      • Bollero

       Može provjeriti kod Putina, ako meni ne vjeruje. Sve pošteno plaćeno baćuškama i mi dobili kalaše ! 🙂

      • Sinovi_Oluje

       Kako se PREDAJE ,,armija najjača na svetu ,,,

      • Sinovi_Oluje

       Kako srpska,,armija najjača na svetu,, tenkovima gazi Srbe

      • Crnostrig

       katastrofa… koliki je strah Mile Novakovića bio… to nema ni u filmovima

      • Sinovi_Oluje

       Srpska operacija IMT BRUM BRUM

      • Bollero

       Naletili su na jačega, imaju lošu sreću sa nama 🙂 🙂

      • Sinovi_Oluje

       Opet bi oni , nije im bilo dosta .

      • Bollero

       Možda u mislima, pojedinci. Realno, mislim da su većinski shvatili da je to u budućnosti neizvodivo i čista glupost. Ne znam da je netko baš dobro prošao, kad je napao NATO ! 🙂

      • kvot

       Znao sam da si ti pokatoličeni Srbin, znao sam, he he he he……
       Ali ajde što sebe nazivate Irancima, ali ste i nas ubacili u tu priču. Ja sam tvoj tata i nemoj više da se ponašaš bezobrazno, kandžija će raditi.

       ZAGREB U PANICI:
       Naučno potvrđeno da su Hrvati potomci Srba

       Hrvati su potomci Srba i genetska podudarnost dva naroda su gotovo identična sa tom razlikom šti su Srbi stariji narod i samim tim su praktično i stvorili Hrvatsku naciju!

       Ovo ekskluzivno otkriće nije plod nikakvih trač rubrika ili šaljivih novinara već je rezultat istraživanja uglednog hrvatskog instituta FA iz Zagreba koje je vršeno poslednjih devet godina.Ovaj institut, koji ima više međunarodnih priznanja iz genetičkog istraživanja, objavio je da je na osnovu istraživanja na uzorku od 7320 ispitanika hrvatskih državljana dobijena najveća genetska podudarnost hromozoma Y i haplotipa sa slovenskim haplotipom srpskog naroda iz desetog veka.

       Prema nekim novijim istrazivanjima, u vreme pre velikih seoba naroda ( pre pada zapadnog Rimskog carstva ), dva plemena iranskog porekla pošla su u veliku avanturu.
       Srbi i Hrvati su nekada bili plemena iranskog porekla, iz predela severno od Crnog Mora i Kavkaza. Prvobitni Srbi i Hrvati su bili samo deo nacije koja je kroz istoriju bila najpoznatija pod imenom Skiti. Prema hronoloskom redosledu, prvo su bili poznati kao Kimeri ( Simerijanci ), Skiti, Sarmati, Alani, a danas su jedini direktni potomci ovih drevnih ratnika kavkaski narod Oseti.

       U daljim razmatranjima sa hrvatskog instituta FA kaže se da jeHaplotip Eu7, odnosno takozvani hrvatski haplotip, moguće povezati jedino s haplotipom Eu13, koji je takozvani starosrpski haplotip, a povezan je sa Srbima do 10 veka.

       To bi otprilike značilo, kaže se dalje u zakljućcima Instituta, da su sve dosadašnje pretpostavke o poreklu Hrvata bile potpuno pogrešne i da Hrvati nisu uspevali da vvide ono što je očigledno.

       -Hrvati su potomci Srba koji su negde tokom desetog veka prešli na područja naseljena manjim slovenskim plemenima, koja su se priklonila toj grupi i tokom desetog veka preuzeli ime Hrvat (latinski Skorbatus),kaže dr Milorad Pavić iz Instituta FA.

       Takođe se naglašava kako ovakvo otkriće dosad nije bilo moguće jer su se uzimali uzorci hromozoma Y od Srba koji danas žive u Srbiji pa su zato dosadašnja istraživanja davala drugačije rezultate. Naime, prema Hrvatima, današnji stanovnici Srbije najveću gensku povezanost i gotovo identičan broj hromozoma Y i podudarnost haplotipa imaju sa Turcima, a to se uglavnom objašnjava time da su Turci tokom pet vekova kolonizacije, posebno nakon pogibije velikog broja Srba na Kosovu, mešali svoje gene sa domaćim stanovništvom.

       Razlike između gena “originalnih” Srba i današnjih jednake su kao i između Rumua i Francuza, iako oba naroda pripadaju romanskoj grupi, objašnjavaju u Institutu i naglašavaju kako je hrvatski gen zapravo više povezan sa genom srpskih predaka nego genetska struktura današnjih Srba.

       Iz Instituta su takođe poručili kako su poslednja dva meseca razmišljali hoće li objaviti ove rezultate jer time dovode u pitanje celu hrvatsko-srpsku istoriju i odnose dva naroda.

       Brojne društvene mreže i portali širom Hrvatske već su očekivano prepuni negativnih komentara javnosti koja nikako ne može da podnese činjenicu da potiču od “mrskih im Srba” i da je to sada i naučno potvrđeno.

       Ova je bila za dobro jutro i još bolji početak dana.
       Zašto krijete od svoje javnosti ove podatke?
       Mislili ste ih i neobjavljivati………….. ;))))))))

       hehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe

      • Sinovi_Oluje

       Zar ,,samo,, iz 10-tog ,,veka,, ….

      • kvot

       Lijepo ti napisah da smo mi Srbi napravili vas Hrvate.
       A vi kao i svako nezahvalno pašče,
       grizete ruku koja vas hrani.

       Ti si moj direktni potomak,
       prvorođeni………. :))))))

      • Sinovi_Oluje

       hahahahhahahahahahahahahahahhahahahahaaa

       Jebacke li nacije …hahahaahahahahahahahaaaahahhahha

       Ceo svet srbi napravili ….Kvot kao Deretic ….hahahahahahahahaaaaa

      • kvot

       Ti si prisutan na njegovim časovima,
       nemoj meni uvaljivati svoje obrazovanje….. :))))

       KVOT je napravio tebe,
       idi pitaj mamu….. 😀

      • kvot

       Malo ti je mukica što je istraživanje sprovedeno u Zagrebu.
       Šta sada?
       Upali traktor i brruumiraj ovda……. :)))))
       HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAAAAA

      • Sinovi_Oluje

       Zadnje istraživanje u Egiptu je pokazalo da je faraon Ramzes iz Čačka .

      • kvot

       Jesu li istraživanje radili ovi tvoji iz Zg-a?
       Ako su oni, onda je 100% tačno……. ;))))))

       heheheheheheheheheheheheheheheee
       Hrvati nastali od Srba,
       naš genetski otpad……… :)))))))))))))))))

      • kvot

       Најстарији народ у Пољској,
       Кашуби,
       причају српским језиком!

       Гдањск – Када као туриста дођете у Гдањск и околину, не треба да знате пољски да би сте се споразумијевали са локалним становништвом, преносе “Вечерње новости”.

       Овдје већину житеља чине Кашуби, стари словенски народ, који одлично разумије српски.

       Доктор славистике Душан Пажђерски је човјек за ког се данас говори да је први свијету открио овај нови народ.

       – Дошао сам 1999. године из Новог Сада у Пољску да докторирам и упознао сам људе који одлично разумију српски језик. То ме је привукло да истражујем и откријем да су Кашуби аутохтони словенски народ, који живи на најљепшим обалама Балтичког мора. У свом рјечнику имају фонд српске говорне традиције. Уосталом, Кашуби на југу Балтика, имају Српско село и Српско језеро – открио је своју тајну везу са овим народом др Душан Пажђерски, који за себе каже да је Новосађанин.

       Његова истраживања су показала да су Кашуби остатак средњовијековног народа Поморјана, који је на просторе покрајине Помераније дошао прије Пољака.

       Кашуби су били поморци, који су пословали са Бокељима. Приликом подјеле интересних сфера на Версајској конференцији њихова област Померенија или Кашуба је додијељена Пољској.

       За вријеме Другог свјетског рата Кашуби су једини имали организовани партизански покрет.

       Данас их у Пољској има више од 5.000.

       – Моје анализе су показале да се око 51.000 људи у Пољској изјаснило да говоре кашупским језиком. Сматра се да особа које су поријеклом Кашуби у Пољској има око 300.000. Кашуби немају статус народа, већ регионалне етничке заједнице. Њихов језик као оргинална баштина има статус националног. Они су сачували своје етничке особине, јер вијековима живе изоловано. Основали су град Гдањск. Увијек су имали везе са српским народом. Једна од пријестоница кашупских кнезова у средњем вијеку звала се Београд. Тај град, нажалост, више не постоји – открива др Пажђерски.

       Кашуби су, кажу сами Пољаци, једини прави западнословенски народ.

       Религиознији су од Пољака.

       Наталитет им је прилично висок, иако су подвргнути асимилацији и емиграцији.

       Баве се пољопривредом и рибарством.

       Највеће пољске фабрике за прераду рибе и најбољи пољски приморски туристички центри су на Кашубима.

       – По менталитету су слични Словенцима. Вриједни су, предузетни, али су гостољуби као Срби. Њихова народна ношња личи на нашу. Одликује је народни вез, који имају српске кошуље, кецеље и доламе. Уз то, имају велико разумијевање за српску историју. Један од највећих кашупских пјесника Станислав Пестка је за вријеме кризе око Космета, превео и објавио пјесму Стефана Лазаревића “Речи на мраморном стубу на Косову”. А, први научно уређени кашупско-пољски рјечник Стефана Рамулта, који је 1893. године издала Пољска академија наука из Кракова, рецензенти су упоредили са “Српским рјечником” Вука Караџића – казује Душан Пажђерски, иначе, велики пријатељ Кашуба.

       Наш саговорник прећуткује да у тој вези Кашуба и Срба сам највише допринио.

       Пажђерски живи у градићу Вејхерову са Кашубама.

       Први је о овом народу написао стручне радове, а у Београду је, у издавачком предузећу “Алма” отворио Кашупску библиотеку.

       Уз помоћ Пројекта Растко 2004. године отворио је прву кашупску интернет библиотеку и тиме овај народ представио као своје научно откриће.

       За тај допринос народ Кашуби је др Душана Пажђерског наградио Медаљом Столема, коју је 2006. године добио и пољски премијер Доналд Туск, који је и сам Кашуб.

       – Моји планови су да отворим прву катедру кашубистике на Гдањском универзитету и да припремимо Прву међународну конференцију о Кашуби, како би циео свијет упознао овај народ. Како сам на посљедњем Сају књига у Београду у госте довео издавача Јарослава Елварта, првог Кашуба који је посјетио Србију, планирам да доведем још неколико важних представника овог народа – повјерио нам се др Душан Пажђерски.

       Средином мају ове године је са групом студената први пут у посјету Србији дошла и мала група Кашуба.

       Делегацију је водили једини кашупски издавач и угледни пољопривредник, иначе сувласник једине кашупске приватне телевизије.

       Истовремено је одржана библиотечка конференција у граду Вејхерову, на којој су учествовали представници двије српске библиотеке, из Чачка и Новог Сада.

       За сљедећу годину, са културним центром из једне кашупске општине планирају се сусрети на којима би била разматрана мањинска права у Србији и Пољској, што Кашубе то посебно занима.
       Пољски Србин

       Др Душан Пажђерски је рођен у Зеници 1967. године у породици Леха Пажђерског, професора пољског језика.

       На рођењу је добио име Владислав.

       Студирао је славистику у Београду, радио у новосадском Радију 100 и Матици српској.

       Отишао је у Пољску да изучава пољско-српски рјечник биљака. Ради на универзитету Гдањск, предаје граматику српског и пољског језика.

       Истражује тајне кашупског језика.

       Објавио је “Антологија кашупске народне приповетке”, а ради први кашупско-српски рјечник.

      • Perun

       Eh naleteli na jačeg !!!,
       ti sigurno pod JAČIM misliš na NATO i uz NATO još USA pride.
       Bez podrške vojno najače alijanse u istoriji plave planete bilo bi otvoreno takmičenje ko će prvi preplivati Jadran.

      • Bollero

       Nijedan NATO vojnik nije sudjelovao u Oluji. Nijedna vojna letjelica , nijedan metak ili granata od NATO-a. Pravdanje takvim stvarima je čista glupost Perune. Točno je samo da su oni odlučili da se ne miješaju u tu akciju. Ato je značilo nama prećutno signal- da možemo sami riješiti stvar. I riješeno.

      • kvot

       Nemoj @Bollero, nemoj.
       Mene su lično gađali i avio-bombama i “tomahavcima”.
       Dok nam nisu porušili sve repetitore i dok nam nisu uništili sistem veze, oni nisu prestajali.
       Mrzi me guglati, ali sam negdje pročitao koliko smo izgubili boraca od strane NATO-avijacije.

      • Bollero

       Točno je da su vas gađali, koliko pamtim – poletima iz Aviana. No to nema nikakve veze sa ratom u Hrvatskoj. Tada je stvar u Hrvatskoj već bila riješena. Da su vas oprašili odmah na početku, ne bi bilo ni rata ni žrtava.

      • kvot

       Ne samo iz Aviana,
       nego i sa nosača i raznoraznim projektilima s osiromašenim uranijumom.
       Da vam nisu oni digli, mali vaš kurčić, nikada ne bi bilo rata.
       Ovako su vas iskoristili za svoje ciljeve.
       A vi ionako ne vidite dalje od nosa.

      • Perun

       Uoči “Oluje”
       ponovo je u štab operacije pozvan američki vojni ataše. U
       njegovoj pratnji opet je bio Ivan Šarac. Dan ili dva prije
       “Oluje” Herricka, koji je pripremao “Oluju”
       s hrvatskim časnicima te dao u ime Clintona zeleno svjetlo
       za operaciju, zamijenio je pukovnik John Sadler. Točno u ponoć
       došli su u Operativni štab u MORH-u i odande neprekidno pratili
       događaje na terenu. Ovaj put cijela operacija “Oluja”
       u realnom je vremenu prenošena preko satelita u Pentagon,
       gdje i danas postoje njene snimke. Signal koji je išao prema
       satelitu od Amerikanaca je preuzimao i HV, te se pomoću tih
       snimaka moglo u milimetar kontrolirati topovsku paljbu po
       srpskim položajima na Crvenoj zemlji u okolici Knina, gdje
       je bila smještena kasarna vojske tzv. RSK-a.

       Uz uništavanje
       srpskih komunikacija elektroničkim putem, vojska SAD-a je
       i vojno djelovala po srpskim položajima, kada je raketirala
       protuavionsku bateriju nadomak Knina koja je radarskim snopom
       obasjala američke borbene avione koji su nadlijetali područje
       borbi.

       Ta je vijest bila objavljena samo jednom, i to na vijestima
       u 18 sati. Nakon toga je SAD uputio oštar prijekor zbog objavljivanja
       te vijesti, te poslije ona više nikada nije ponovljena.

       U
       službeno američko objašnjenje raketiranja nitko nije povjerovao,

       nego i danas vlada uvjerenje da se radilo o direktnoj američkoj
       pomoći HV-u, samo što se to ni deset godina nakon “Oluje”
       ne smije priznati zbog odnosa SAD-a s Velikom Britanijom,
       koja je imala potpuno drukčiju koncepciju rješavanja pitanja
       na Balkanu. A ima je i danas ima.

      • Sinovi_Oluje

       Ma da ….tukla vas 6.flota ….hahahaahhaahhahahahaaaaaaa

       Nego , kad cete po starom srpskom obicaju koji vuce korijene sa Kosova , poceti slaviti Oluju kao jedan od najznacajnijih poraza , poput onog kojeg ste dozivjeli na Kosovu , kadsu vas Turci razbili

      • Sinovi_Oluje

       1.HGZ vam je 20-tak dana prije Oluje bio ubacen , a niste imali pojma o tome ,

      • Bollero

       Pročitao sam celokupnu tvoju laž Perune- mirno spavaj. Od sada smo stvarno 6.flota ! 🙂 Daje se na znanje i ravnanje.

      • Perun

       Moja LAŽ !!! ???

       Opet piskaraš nesuvislosti.
       :-)))))))))))

       Samo sam preneo ONO ŠTO PIŠE HRVATSKA ŠTAMPA (tisak).

      • Crnostrig

       znači nije bilo neselektivnog granatiranja i razaranja milion ipo srpskih štala i garaža… Precizno navođeni projektili tipa Scud i SS4 zemlja- zemlja, zrak- zemlja, vazduh- zemlja, vazduh-knin su precizno pogađali vojne ciljeve okupatorske vojske, koja je ranom zorom imala upaljenu mehanizaciju (traktore) za ‘bacit pendalu’ ???

      • Crnostrig

       upravo tako… reče amer: eto vas tamo! .. al doduše, pobunjenici nisu ni znali tko stoji pred njima.. da su znali ne bi se onako kurčili …. evo mali djelić jedne druge operacije: http://www.youtube.com/watch?v=IDXJq5guIMA

      • Sinovi_Oluje

       A zato ste vi plivaci vjezbali preko Save i Dunava …IMT -podmornica …hahahahahahahhahaa

  • Trebamo se koristiti svim mogućim sredstvima i pronaći Hitlerove saveznike pozločinu, jugoslavensku Titinu Udbu i njene OPERATIVCE koji su ubijali Hrvate diljem svijeta. Najprije se mora demonstrativno istupiti na ulice i Trg Bana Jelačića protiv sina partizana – nažalost predsjednika – RH Ive Josipovića i njegove Udbaške klape.

   • kvot

    Klapa Šibenik.
    Budi predvodnik svog stada,
    ja ti doniram klepetušu.
    Ima da mi budeš pravi vođa protesta.

    “””Hitlerove saveznike pozločinu,”””- jeste, treba te zaostale ustaše istrijebiti kao vaške.

    • Pa junače drgi nisam za tebe ništa rekao, a ti se ljutiš i buniš. Znači pronašao si sam sebe među tim zločincima ili ih želiš sakriti, zataškati, braniti, što bi se moglo prevesti na onu staru hrvatsku riječ: Vreću držao ili u nju trpao, svejedno si podjednako kriv.

     • kvot

      Od ustaša nema većih zločinaca.
      Štetočine koje treba deratizovati.

      • $28092260

       A sada baci pogled na Srebrenicu …..Tko ono nosi teret presude za GENOCID , jedino SRBI .A ti jesi iz GENOCIDNOG SRPSKOG NARODA , i pokrij se subarom ili tutom i suti , smrade cetnicki .

      • kvot

       Ahmići, he he he he he he he……
       Doće vama muslimani glave,
       samo ti njih prizivaj……….. mirisu ustaški………… :)))))))

      • $28092260

       Kosovo država …ahahahhahahahahahhahaha

      • kvot

       Ahmići i spomenik vječnoj ljubavi………. 😀

      • $28092260

       Oni su razbili ,,najjaču armiju na svetu ,,…

      • kvot

       Genocidni srbofobi.
       Manijakalni narod ustaški i maloumni……… :))))))

      • Bollero

       Ma nemoj zayebavati, Oluju smo odradili profi vojno da se svit čudio kako smo to ekspresno učinili. Sloba nije mrdnuo iz Begiša, e.

      • Perun

       Amerikanci su pripremili, organizovali i izveli genocidnu akciju OLUJA .

       Izvođač prljavog dela posla je hrvatska pešadija.

       Akciju Oluja Gotovina je pripremao u vojnoj bazi Šepurine sa
       šefom CIA-e Georgeom Tenetom

       Nakon pada Srebrenice, 11. srpnja 1995., Clinton je, dakle,
       odlučio vojno intervenirati, Izetbegović i Tuđman potpisuju Splitski sporazum 16. srpnja, a već 17. srpnja Amerikanci počinju uspostavljati svoju bazu za bespilotne letjelice u vojnoj bazi Šepurine kod Zadra.

       Veliki zrakoplovi marke Hercules, američkih vojnih snaga, sletjeli su u Šepurine i tamo iskrcali tri velika kontejnera,

       svaki po 40 metara dužine, te više bespilotnih zrakoplova
       tipa EA-6B Prowlers i GNAT-750, tzv. Predatora.

       Baza je montirana u svega tri dana, i u funkciji je bila već 20. srpnja.
       U jednom kontejneru bili su aparati i tehnika za skidanje i reproduciranje snimki,
       u drugom je bio analitički tim,
       a u trećem odašiljači.
       Sljedećih nekoliko mjeseci u Šepurinama je stalno
       boravilo i radilo deset do 12 američkih, i isto toliko hrvatskih časnika.

       Sustav je funkcionirao tako da su američki bespilotni
       zrakoplovi, tzv. Predatori, kojima je baza bila u Šepurinama, snimke slali američkom Avacsu koji je bio iznad Balkana, a on ih je prosljeđivao u dva smjera: u Pentagon i u Šepurine.

      • kvot

       Brate, presudna je bila naša nesloga.
       Koliko smo imali vojski, komandi, predsjednika,
       a ništa nije bilo koordinisano?!

      • $28092260

       Herculesi sletjeli u Sepurine , e ovo je vrh …,ahhahaahhahahahahahaaahhahahahahahaaa

       i jos iskrcali tri veliiiiiiiiika kontejnera ….hahahaahhahahaaaa

      • kvot

       Ćibe na youtube!!!

      • Perun
      • $28092260

       Uopce se ne cudim tvojim glupostima kad ti je izvor podataka YUtarnji list …ali vrh svega je slijetanje Herculesa na Sepurine …ahahahahahahahahhahahahahahaaa

      • Bollero

       Pa dobro, u strahu su velike oči Sine_Oluje. Mene od Peruna ne bi začudio niti poneki Apollo- da su vidjeli tada. Osobno mislim da uopće nije bitno što je Perun vidio u svome strahu, nego što je rezultat. A rezultat je poraz balvanara sa četničkim orgijama i briljantna pobjeda HV sa generalom dr.Franjom na čelu.

      • $28092260

       Kako ne vidjen je IMT kao lebdi iznad Knina …hahahahhahahahahaaaaaa

      • kvot

       To i jeste bit, nije ni onom stvari mrdnuo.
       HV, HVO i tzv. ABiH.
       Hrvata i muslimana zajedno oko 6 miliona.
       VRS i VRSK koja je totalno nespremna i poslije 4 godine spavanja je raspadnuta vojna formacija.
       Srba blizu 2 miliona.

       Za 4 godine ste ojačali i tehnički.
       Najmanje tri puta brojniji i jači.
       VRSK kao da nije ni bilo, nestala je za 24h, na udaru vam se našao Drugi Krajiški korpus.
       Da spominjem pomoć NATO avijacije, izviđačke operacije UNPROFOR-a??
       Pomoć američkih generala u planiranju etničkog čišćenja???

       Za to vrijeme bankar iz Požarevca dremucka i jednim okom gleda kako ustaše ubijaju izbjeglice na Petrovačkoj cesti.
       Koliko je u tom momentu bilo jedinica HV,
       na teritoriji Visoke Krajine?

       Šta da je imao damu i prebacio Novosadski korpus, da udari na Osijek? Pošto vam je glavnina snaga i sve elitne jedinice,
       bili razmješteni na južnom dijelu, Slobo bi se ušetao u Zagreb.

       Priznajem da nismo imali vođu,
       kao indijanci smo bili i imali plemenske starješine.
       SDS, SRS, SPS, SPO, DS i bezbroj političara.
       A kod Hrvata samo HDZ i samo Tuđman, na svim teritorijama gdje ste živjeli. Čestitam vam na toj slozi.

       Mi da smo je imali……………

      • $28092260

       Gdje je nestalo ona parola ,,Samo sloga srbina spasava,, …..a lako je bilo napadati 91, je li …tada ste bili heroji i junacine …kukavice bili , kukavice i ostali , i kao takvi podvili rep ..Asad tisina ,i nikad vise ne udarajte na Hrvate , jercete ostai i bez beogradskog pasaluka .

      • kvot

       Parola postoji, ali na moju žalost slabo se primjenjue u praksi.

       Sada će vas vaše cvijeće razbucati,
       nema potrebe da prljamo ruke sa smećem, koje pjeva:
       -Danke Deutschland……….. :))))

       Za vas u HRHB su muslimani sasvim dovoljni.
       Umlatiće vas totalno, sa sve Komšićem na čelu njihove vojske.

       Njima će pripasti 50%,
       nama 50% i k’o u priči:
       -mirna Bosna……… :))))

       Adio ujače!

      • Bollero

       i tzv. ABiH.

       Ovaj element vama nije ništa značio u smislu protivnika. Kada je okrenuo puške prema nama 1993. g. opet je bio nikakva opasnost za vas, a to u daljemu znači da ni za vrijeme Oluje nisu predstavljali nikakvu ozbiljnu vojnu značajku. Pa oni nisu imali nijednu vojnu akciju u koju mogu da upru prstom kao svoj uspjeh.

      • kvot

       Aminuješ ostali dio prethodnog komentara i slažeš se sa mnom?

       Dudaković i njegova komanda da se popali selo koje se vidi na snimku. Zarobljeni Srbin kojeg ubijaju i to sve snimaju.
       Zar nisu oni presjekli izbjegle Srbe s Banije.
       Napad dva korpusa na Vozuću i Ozren,
       gdje nam vežu veliki dio snaga, koje ne mogu stići na zapadno ratište. Razvučeni smo bili, a kroz KORIDOR ne mogu, zbog izbjegličkih kolona, stići pojačanja iz Bijeljine i Podrinjskog korpusa. Napadi traju na Nišićku visoravan, gdje Sarajevsko-Romanijski korpus vodi teške i krvave bitke protiv muslimana.

       Samo vam je Drugi Krajiški korpus stao na crtu.
       Nemoj umanjivati doprinos vaših saveznika.

       Dobili ste tu bitku i sada nećemo gledati pobjedi u zube,
       jeste bio nerealan odnos snaga na terenu, “zahvaljivaću” bankaru do kraja života.

       Da niste potpisali Vašingtonski sporazum, da vas Franjo tada nije pustio niz vodu, mogli smo sada živjeti u podjeljenoj na dva dijela Bosni.
       Ratovali smo zajedno s vama protiv muslimana.
       Jedno jutro smo ustali, a vaši rovovi nama iza leđa, ispred nas muslimanski. Još tražite da vam ostavimo svu tehniku, ako hoćemo izvući žive glave. Morali smo ići na proboj i povući svoju artiljeriju.

       Izdali ste nas preko noći @Bollero,
       a mi smo vam spasili 30-40.000 civila, tc,tc,tc,tc….

      • Bollero

       Nije točno da smo vas izdali, dogovor oko izvlačenja civila ispred otomanske kame preko vašeg teritorija je ispoštovan sa obadvije strane- i naše i vaše.

      • kvot

       Žao mi je, ali ti ne znaš o čemu ja pišem.

      • $28092260

       Što Milošević kaže o ,,najjačoj armiji na svetu ,,,

      • $28092260

       Krezubi četnici …..hahahahahahahahahahaha

      • $28092260

       Decko ti je stigao , vec ti je ubacio

      • kvot

       Pederluk ti je konstantno na umu….
       Znam da ste pederi, ali toliki!?
       Svašta!

      • $28092260

       To su vaše nacionalne odrednice ….

      • kvot

       Danke Deutschland……………. 😀

      • Bollero

       Danke Deutschland.

       Politički neupitno kvote. Najveći dio naoružanja smo nabavili od vaše braće Sojuza of Russia.

      • kvot

       Ali niste spjevali pjesmu Rusiji,
       nego Njemačkoj. Valjda su oni prvi, bože-bolje priznali nezavisnost i aminovali komadanje SFRJ. To je bio vaš mali znak zahvalnosti.
       Ljigavo je to @Bollero, ljigavo, dupeuvlakački.

       Najveći dio oružja dobili ste iz magacina bivšeg DDR-a i Mađarske,
       nećemo se lagati, odrasli smo ljudi.
       Lično sam vidio, ali nema veze. Vjeruj u šta hoćeš, neću ti ja mijenjati mišljenje.

      • Bollero

       ” Ali niste spjevali pjesmu Rusiji, ”

       Odveli smo ih na nogometni EP, a izbacili England. Kuš bolje pjesme.

      • kvot

       I to je pošteno.
       Sve se vraća, sve se plaća.
       Nego, uvrijedili ste kraljicu Majku
       i kako završiše kvalifikacije poslje toga!?

      • $28092260

       Nemoj ih sa time tuci Bollero , to ih boli vise od Kosova ….hahahahahahahaaa

      • Bollero

       Može provjeriti kod Putina, ako meni ne vjeruje. Sve pošteno plaćeno baćuškama i mi dobili kalaše ! 🙂

      • $28092260

       Kako se PREDAJE ,,armija najjača na svetu ,,,

      • $28092260

       Kako srpska,,armija najjača na svetu,, tenkovima gazi Srbe

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       katastrofa… koliki je strah Mile Novakovića bio… to nema ni u filmovima

      • $28092260

       Srpska operacija IMT BRUM BRUM

      • Bollero

       Naletili su na jačega, imaju lošu sreću sa nama 🙂 🙂

      • $28092260

       Opet bi oni , nije im bilo dosta .

      • Bollero

       Možda u mislima, pojedinci. Realno, mislim da su većinski shvatili da je to u budućnosti neizvodivo i čista glupost. Ne znam da je netko baš dobro prošao, kad je napao NATO ! 🙂

      • kvot

       Znao sam da si ti pokatoličeni Srbin, znao sam, he he he he……
       Ali ajde što sebe nazivate Irancima, ali ste i nas ubacili u tu priču. Ja sam tvoj tata i nemoj više da se ponašaš bezobrazno, kandžija će raditi.

       ZAGREB U PANICI:
       Naučno potvrđeno da su Hrvati potomci Srba

       Hrvati su potomci Srba i genetska podudarnost dva naroda su gotovo identična sa tom razlikom šti su Srbi stariji narod i samim tim su praktično i stvorili Hrvatsku naciju!

       Ovo ekskluzivno otkriće nije plod nikakvih trač rubrika ili šaljivih novinara već je rezultat istraživanja uglednog hrvatskog instituta FA iz Zagreba koje je vršeno poslednjih devet godina.Ovaj institut, koji ima više međunarodnih priznanja iz genetičkog istraživanja, objavio je da je na osnovu istraživanja na uzorku od 7320 ispitanika hrvatskih državljana dobijena najveća genetska podudarnost hromozoma Y i haplotipa sa slovenskim haplotipom srpskog naroda iz desetog veka.

       Prema nekim novijim istrazivanjima, u vreme pre velikih seoba naroda ( pre pada zapadnog Rimskog carstva ), dva plemena iranskog porekla pošla su u veliku avanturu.
       Srbi i Hrvati su nekada bili plemena iranskog porekla, iz predela severno od Crnog Mora i Kavkaza. Prvobitni Srbi i Hrvati su bili samo deo nacije koja je kroz istoriju bila najpoznatija pod imenom Skiti. Prema hronoloskom redosledu, prvo su bili poznati kao Kimeri ( Simerijanci ), Skiti, Sarmati, Alani, a danas su jedini direktni potomci ovih drevnih ratnika kavkaski narod Oseti.

       U daljim razmatranjima sa hrvatskog instituta FA kaže se da jeHaplotip Eu7, odnosno takozvani hrvatski haplotip, moguće povezati jedino s haplotipom Eu13, koji je takozvani starosrpski haplotip, a povezan je sa Srbima do 10 veka.

       To bi otprilike značilo, kaže se dalje u zakljućcima Instituta, da su sve dosadašnje pretpostavke o poreklu Hrvata bile potpuno pogrešne i da Hrvati nisu uspevali da vvide ono što je očigledno.

       -Hrvati su potomci Srba koji su negde tokom desetog veka prešli na područja naseljena manjim slovenskim plemenima, koja su se priklonila toj grupi i tokom desetog veka preuzeli ime Hrvat (latinski Skorbatus),kaže dr Milorad Pavić iz Instituta FA.

       Takođe se naglašava kako ovakvo otkriće dosad nije bilo moguće jer su se uzimali uzorci hromozoma Y od Srba koji danas žive u Srbiji pa su zato dosadašnja istraživanja davala drugačije rezultate. Naime, prema Hrvatima, današnji stanovnici Srbije najveću gensku povezanost i gotovo identičan broj hromozoma Y i podudarnost haplotipa imaju sa Turcima, a to se uglavnom objašnjava time da su Turci tokom pet vekova kolonizacije, posebno nakon pogibije velikog broja Srba na Kosovu, mešali svoje gene sa domaćim stanovništvom.

       Razlike između gena “originalnih” Srba i današnjih jednake su kao i između Rumua i Francuza, iako oba naroda pripadaju romanskoj grupi, objašnjavaju u Institutu i naglašavaju kako je hrvatski gen zapravo više povezan sa genom srpskih predaka nego genetska struktura današnjih Srba.

       Iz Instituta su takođe poručili kako su poslednja dva meseca razmišljali hoće li objaviti ove rezultate jer time dovode u pitanje celu hrvatsko-srpsku istoriju i odnose dva naroda.

       Brojne društvene mreže i portali širom Hrvatske već su očekivano prepuni negativnih komentara javnosti koja nikako ne može da podnese činjenicu da potiču od “mrskih im Srba” i da je to sada i naučno potvrđeno.

       Ova je bila za dobro jutro i još bolji početak dana.
       Zašto krijete od svoje javnosti ove podatke?
       Mislili ste ih i neobjavljivati………….. ;))))))))

       hehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehehe

      • $28092260

       Zar ,,samo,, iz 10-tog ,,veka,, ….

      • kvot

       Lijepo ti napisah da smo mi Srbi napravili vas Hrvate.
       A vi kao i svako nezahvalno pašče,
       grizete ruku koja vas hrani.

       Ti si moj direktni potomak,
       prvorođeni………. :))))))

      • $28092260

       hahahahhahahahahahahahahahahhahahahahaaa

       Jebacke li nacije …hahahaahahahahahahahaaaahahhahha

       Ceo svet srbi napravili ….Kvot kao Deretic ….hahahahahahahahaaaaa

      • kvot

       Ti si prisutan na njegovim časovima,
       nemoj meni uvaljivati svoje obrazovanje….. :))))

       KVOT je napravio tebe,
       idi pitaj mamu….. 😀

      • kvot

       Malo ti je mukica što je istraživanje sprovedeno u Zagrebu.
       Šta sada?
       Upali traktor i brruumiraj ovda……. :)))))
       HAHAHAHAHAHAH AHAHAHAHAHAHAHAH AHAHAHAHAHAAAAAAA

      • $28092260

       Zadnje istraživanje u Egiptu je pokazalo da je faraon Ramzes iz Čačka .

      • kvot

       Jesu li istraživanje radili ovi tvoji iz Zg-a?
       Ako su oni, onda je 100% tačno……. ;))))))

       heheheheheheheheheheheheheheheee
       Hrvati nastali od Srba,
       naš genetski otpad……… :)))))))))))))))))

      • kvot

       Најстарији народ у Пољској,
       Кашуби,
       причају српским језиком!

       Гдањск – Када као туриста дођете у Гдањск и околину, не треба да знате пољски да би сте се споразумијевали са локалним становништвом, преносе “Вечерње новости”.

       Овдје већину житеља чине Кашуби, стари словенски народ, који одлично разумије српски.

       Доктор славистике Душан Пажђерски је човјек за ког се данас говори да је први свијету открио овај нови народ.

       – Дошао сам 1999. године из Новог Сада у Пољску да докторирам и упознао сам људе који одлично разумију српски језик. То ме је привукло да истражујем и откријем да су Кашуби аутохтони словенски народ, који живи на најљепшим обалама Балтичког мора. У свом рјечнику имају фонд српске говорне традиције. Уосталом, Кашуби на југу Балтика, имају Српско село и Српско језеро – открио је своју тајну везу са овим народом др Душан Пажђерски, који за себе каже да је Новосађанин.

       Његова истраживања су показала да су Кашуби остатак средњовијековног народа Поморјана, који је на просторе покрајине Помераније дошао прије Пољака.

       Кашуби су били поморци, који су пословали са Бокељима. Приликом подјеле интересних сфера на Версајској конференцији њихова област Померенија или Кашуба је додијељена Пољској.

       За вријеме Другог свјетског рата Кашуби су једини имали организовани партизански покрет.

       Данас их у Пољској има више од 5.000.

       – Моје анализе су показале да се око 51.000 људи у Пољској изјаснило да говоре кашупским језиком. Сматра се да особа које су поријеклом Кашуби у Пољској има око 300.000. Кашуби немају статус народа, већ регионалне етничке заједнице. Њихов језик као оргинална баштина има статус националног. Они су сачували своје етничке особине, јер вијековима живе изоловано. Основали су град Гдањск. Увијек су имали везе са српским народом. Једна од пријестоница кашупских кнезова у средњем вијеку звала се Београд. Тај град, нажалост, више не постоји – открива др Пажђерски.

       Кашуби су, кажу сами Пољаци, једини прави западнословенски народ.

       Религиознији су од Пољака.

       Наталитет им је прилично висок, иако су подвргнути асимилацији и емиграцији.

       Баве се пољопривредом и рибарством.

       Највеће пољске фабрике за прераду рибе и најбољи пољски приморски туристички центри су на Кашубима.

       – По менталитету су слични Словенцима. Вриједни су, предузетни, али су гостољуби као Срби. Њихова народна ношња личи на нашу. Одликује је народни вез, који имају српске кошуље, кецеље и доламе. Уз то, имају велико разумијевање за српску историју. Један од највећих кашупских пјесника Станислав Пестка је за вријеме кризе око Космета, превео и објавио пјесму Стефана Лазаревића “Речи на мраморном стубу на Косову”. А, први научно уређени кашупско-пољски рјечник Стефана Рамулта, који је 1893. године издала Пољска академија наука из Кракова, рецензенти су упоредили са “Српским рјечником” Вука Караџића – казује Душан Пажђерски, иначе, велики пријатељ Кашуба.

       Наш саговорник прећуткује да у тој вези Кашуба и Срба сам највише допринио.

       Пажђерски живи у градићу Вејхерову са Кашубама.

       Први је о овом народу написао стручне радове, а у Београду је, у издавачком предузећу “Алма” отворио Кашупску библиотеку.

       Уз помоћ Пројекта Растко 2004. године отворио је прву кашупску интернет библиотеку и тиме овај народ представио као своје научно откриће.

       За тај допринос народ Кашуби је др Душана Пажђерског наградио Медаљом Столема, коју је 2006. године добио и пољски премијер Доналд Туск, који је и сам Кашуб.

       – Моји планови су да отворим прву катедру кашубистике на Гдањском универзитету и да припремимо Прву међународну конференцију о Кашуби, како би циео свијет упознао овај народ. Како сам на посљедњем Сају књига у Београду у госте довео издавача Јарослава Елварта, првог Кашуба који је посјетио Србију, планирам да доведем још неколико важних представника овог народа – повјерио нам се др Душан Пажђерски.

       Средином мају ове године је са групом студената први пут у посјету Србији дошла и мала група Кашуба.

       Делегацију је водили једини кашупски издавач и угледни пољопривредник, иначе сувласник једине кашупске приватне телевизије.

       Истовремено је одржана библиотечка конференција у граду Вејхерову, на којој су учествовали представници двије српске библиотеке, из Чачка и Новог Сада.

       За сљедећу годину, са културним центром из једне кашупске општине планирају се сусрети на којима би била разматрана мањинска права у Србији и Пољској, што Кашубе то посебно занима.
       Пољски Србин

       Др Душан Пажђерски је рођен у Зеници 1967. године у породици Леха Пажђерског, професора пољског језика.

       На рођењу је добио име Владислав.

       Студирао је славистику у Београду, радио у новосадском Радију 100 и Матици српској.

       Отишао је у Пољску да изучава пољско-српски рјечник биљака. Ради на универзитету Гдањск, предаје граматику српског и пољског језика.

       Истражује тајне кашупског језика.

       Објавио је “Антологија кашупске народне приповетке”, а ради први кашупско-српски рјечник.

      • Perun

       Eh naleteli na jačeg !!!,
       ti sigurno pod JAČIM misliš na NATO i uz NATO još USA pride.
       Bez podrške vojno najače alijanse u istoriji plave planete bilo bi otvoreno takmičenje ko će prvi preplivati Jadran.

      • Bollero

       Nijedan NATO vojnik nije sudjelovao u Oluji. Nijedna vojna letjelica , nijedan metak ili granata od NATO-a. Pravdanje takvim stvarima je čista glupost Perune. Točno je samo da su oni odlučili da se ne miješaju u tu akciju. Ato je značilo nama prećutno signal- da možemo sami riješiti stvar. I riješeno.

      • kvot

       Nemoj @Bollero, nemoj.
       Mene su lično gađali i avio-bombama i “tomahavcima”.
       Dok nam nisu porušili sve repetitore i dok nam nisu uništili sistem veze, oni nisu prestajali.
       Mrzi me guglati, ali sam negdje pročitao koliko smo izgubili boraca od strane NATO-avijacije.

      • Bollero

       Točno je da su vas gađali, koliko pamtim – poletima iz Aviana. No to nema nikakve veze sa ratom u Hrvatskoj. Tada je stvar u Hrvatskoj već bila riješena. Da su vas oprašili odmah na početku, ne bi bilo ni rata ni žrtava.

      • kvot

       Ne samo iz Aviana,
       nego i sa nosača i raznoraznim projektilima s osiromašenim uranijumom.
       Da vam nisu oni digli, mali vaš kurčić, nikada ne bi bilo rata.
       Ovako su vas iskoristili za svoje ciljeve.
       A vi ionako ne vidite dalje od nosa.

      • Perun

       Uoči “Oluje”
       ponovo je u štab operacije pozvan američki vojni ataše. U
       njegovoj pratnji opet je bio Ivan Šarac. Dan ili dva prije
       “Oluje” Herricka, koji je pripremao “Oluju”
       s hrvatskim časnicima te dao u ime Clintona zeleno svjetlo
       za operaciju, zamijenio je pukovnik John Sadler. Točno u ponoć
       došli su u Operativni štab u MORH-u i odande neprekidno pratili
       događaje na terenu. Ovaj put cijela operacija “Oluja”
       u realnom je vremenu prenošena preko satelita u Pentagon,
       gdje i danas postoje njene snimke. Signal koji je išao prema
       satelitu od Amerikanaca je preuzimao i HV, te se pomoću tih
       snimaka moglo u milimetar kontrolirati topovsku paljbu po
       srpskim položajima na Crvenoj zemlji u okolici Knina, gdje
       je bila smještena kasarna vojske tzv. RSK-a.

       Uz uništavanje
       srpskih komunikacija elektroničkim putem, vojska SAD-a je
       i vojno djelovala po srpskim položajima, kada je raketirala
       protuavionsku bateriju nadomak Knina koja je radarskim snopom
       obasjala američke borbene avione koji su nadlijetali područje
       borbi.

       Ta je vijest bila objavljena samo jednom, i to na vijestima
       u 18 sati. Nakon toga je SAD uputio oštar prijekor zbog objavljivanja
       te vijesti, te poslije ona više nikada nije ponovljena.

       U
       službeno američko objašnjenje raketiranja nitko nije povjerovao,

       nego i danas vlada uvjerenje da se radilo o direktnoj američkoj
       pomoći HV-u, samo što se to ni deset godina nakon “Oluje”
       ne smije priznati zbog odnosa SAD-a s Velikom Britanijom,
       koja je imala potpuno drukčiju koncepciju rješavanja pitanja
       na Balkanu. A ima je i danas ima.

      • $28092260

       Ma da ….tukla vas 6.flota ….hahahaahhaahhahahahaaaaaaa

       Nego , kad cete po starom srpskom obicaju koji vuce korijene sa Kosova , poceti slaviti Oluju kao jedan od najznacajnijih poraza , poput onog kojeg ste dozivjeli na Kosovu , kadsu vas Turci razbili

      • $28092260

       1.HGZ vam je 20-tak dana prije Oluje bio ubacen , a niste imali pojma o tome ,

      • Bollero

       Pročitao sam celokupnu tvoju laž Perune- mirno spavaj. Od sada smo stvarno 6.flota ! 🙂 Daje se na znanje i ravnanje.

      • Perun

       Moja LAŽ !!! ???

       Opet piskaraš nesuvislosti.
       :-)))))))))))

       Samo sam preneo ONO ŠTO PIŠE HRVATSKA ŠTAMPA (tisak).

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       znači nije bilo neselektivnog granatiranja i razaranja milion ipo srpskih štala i garaža… Precizno navođeni projektili tipa Scud i SS4 zemlja- zemlja, zrak- zemlja, vazduh- zemlja, vazduh-knin su precizno pogađali vojne ciljeve okupatorske vojske, koja je ranom zorom imala upaljenu mehanizaciju (traktore) za ‘bacit pendalu’ ???

      • Laktashenko Shumski Shtrumph

       upravo tako… reče amer: eto vas tamo! .. al doduše, pobunjenici nisu ni znali tko stoji pred njima.. da su znali ne bi se onako kurčili …. evo mali djelić jedne druge operacije: http://www.youtube.com/watch?v=IDXJq5guIMA

      • $28092260

       A zato ste vi plivaci vjezbali preko Save i Dunava …IMT -podmornica …hahahahahahahhahaa

  • Maks Luburić, Hrvat katolik ili srbin pravoslavac – Slobodni
   slobodni.net › Forum › Društvo oko nas › Povijest‎Translate this page
   May 14, 2012 – 25 posts – 5 authorsVrlo interesantno! Ovo upravo pronđoh na jednom srpskom portalu za potražnje. I evo čuda! Maks Luburić više nije Hrvat. Sad je Crnogorac ili.
   You’ve visited this page many times. Last visit: 7/26/13

  • Maks Luburić, Hrvat katolik ili srbin pravoslavac – Slobodni
   slobodni.net › Forum › Društvo oko nas › Povijest‎Translate this page
   May 14, 2012 – 25 posts – 5 authorsVrlo interesantno! Ovo upravo pronđoh na jednom srpskom portalu za potražnje. I evo čuda! Maks Luburić više nije Hrvat. Sad je Crnogorac ili.
   You’ve visited this page many times. Last visit: 7/26/13