Pratite nas

Lovrić Merzel biti će ‘žrtvovana’ uz veliku galamu, kako bi se prikrila buka oko Linićevog intimusa Šegona

Objavljeno

na

[dropcap]A[/dropcap]leksandar Stanković je pravi vojnik partije. Pozvao je u svoju emisiju Nu2 gradonačelnika Metkovića, Božu Petrova, liječnika psihijatra i osobu čistog životopisa, mladog staloženog političara, predanog svom poslu i građanima. To je u današnje vrijeme previše lijepo i dosadno, pa nam Stanković režući nezanimljivog Petrova u zadnjoj trećini emisije predstavlja Jasminu Jovev, dojučerašnju tajnicu, ili kako se danas kaže asistenticu tj. šeficu ureda sisačke županice Marine Lovrić Merzel. Po Stankoviću bi to trebala biti ekskluzivna vijest kojom nas ovaj partijski novinar želi šokirati, a sve kako bi spinom prekrio teški grijeh ministra Linića koji bi zajedno sa potjeranim Šegonom trebao činiti odlazeći vlakić iz Milanovićeve Vlade. Naime preglasno brujanje 65 % anketiranih građana koji očekuju smjenu ministra Slavka Linića, ne daje Milanoviću mnogo nade za miran san pa je SDP-ov areopag odlučio žrtvom županice Marine Lovrić Merzel prekriti galamu na ministra Linića. [pullquote_left]Lovrić Merzel biti će (kao) žrtvovana uz veliku galamu, kako bi se prikrila buka oko Linićevog intimusa Šegona koji je i samog ministra trebao povući za sobom.[/pullquote_left]

Ipak je on osamdeset posto Vlade i njegovim odlaskom premijer bi mogao sa ostatkom ministara zatvoriti vrata “Iblerovih i Banskih dvora”, dok ovakvim medijskim spinom gurajući županicu Lovrić Merzel u prvi plan, ublažava kritiku javnosti i slinave oporbe prema ministru Slavku Liniću na koju bi teško mogao dati suvisli odgovor, budući je ministar Linić predsjednik Nadzornog odbora HBOR-a, a to znači partijski komesar pri odlučivanju o kreditima.

Marina Lovrić Merzel je gradonačelnica za SDP-ovce ipak “zalud grada” koji je svojim industrijskim potencijalom nekada, u voljenoj im Jugovini, predstavljao ponos kroz željezo i naftu. Danas je preko kojekakvih “ekonomskih ubojica” Sisak sa pripadajućom županijom pretvoren u jednu od najsiromašnijih u Hrvatskoj. Merzel je stranačkim gazdama već odavno dozlogrdila sa svojim aferama, a zadnji adut je potrošilamerzel kupujući nepotrebno luksuzni Audi, kada je aferom oko te limuzine podosta naštetila ugledu vladajućih u SDP-u, pa i predsjedniku Josipoviću čijim se prijateljstvom županica tada hvalila. Uzalud se ona sada zapliće u nespretne govorancije i tiskovne konferencije, kada se javnost uvjerila da Jasmina Jovev govori istinu i potkrijepila ju je sa vjerodostojnim dokumentima predajući ih DORH-u i USKOK-u.

Znajući da će se dogoditi jučerašnji Stankovićev igrokaz, Zoran Milanović je mirne duše šetajući Stradunom odmahivao na pitanja o rekonstrukciji Vlade, te o sukobima i čistkama govoreći kako Hrvatska nije Sovjetski savez. Dakle sada je jasno da se Stankovićev triler ne bi dogodio da Milanović nije najurio Branka Šegona sa mjesta pomoćnika ministra financija ostavljajući tako ogoljenog Linića na otvorenoj medijskoj streljani. Logično je da tjerajući Šegona sa mjesta Linićevog pomoćnika, u zonu kritike ulazi i Linić , te se tada uz pomoć uvijek spremnih dokumenata u DORH-u ili USKOK-u aktivira “joker Marina”, dovodeći u studio kod Stankovića naivnu Jasminu Jovev. Ona. ne sluteći da je izmanipulirana od spin majstora, pod stresom iznosi optužbe protiv bahate županice. Oporba i javnost će biti zadovoljena jer količina netrpeljivosti kojom se već duže vrijeme percipira Marina Lovrić Merzel biti će dovoljna da zatomi kritike prema ministru Slavku Liniću i hrvatskoj Vladi koja bi u uljuđenim zemljama zbog ovakvih afera možda i morala odstupiti.

Smiljan Strihić/dnevno

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kultura

NOSTALGIJA

Objavljeno

na

Objavio

Čovjek ode iz rodnoga mjesta
I gdje dođe živi u spokoju
Al nemože zaboravit nikad
Rodnu kuću i rodbinu svoju.

Kad odlazi iz svog rodnog mjesta
Da je tužan to niko ne krije
U principu svi idu za boljim
Ali opet nikom lako nije.

Kad mu neko rodni kraj spomene
Glas zadrhti a duša ga boli
Pedeseta prođe kako ode
Al ga srce i sad jako voli.

Svako mjesto od Boga je dano
I slično je drugima u biti
Rodno mjesto svima je posebno
Ne može ga ništa zamjeniti.

Nostalgija to je teška bolest
Tu lijekovi nikakvi ne vrijede
Rodni kraj se u grudima nosi
Do starosti i do kose sijede.

To je teško objasniti onom
Koji nikud odlazio nije
Kada dođeš svome rodnom kraju
Drugačije pjeva se i smije.

  Ivan Čuljak, Rovišće / Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Gospodarstvo

Rimac radi na novoj jurilici i gradi tvornicu automobila

Objavljeno

na

Objavio

Nova Rimčeva jurilica nosi radni naziv Concept Two ili skraćeno C2, doznaje Poslovni dnevnik. Bit će to prvo hrvatsko električno autonomno vozilo, prvi hrvatski osobni automobil koji će se proizvoditi na pokretnoj traci i općenito prvi koji će imati tvornicu u Hrvatskoj.

Gotovo će sve u njemu biti nanovo razvijeno. Rimcu je u punom smislu te riječi cilj začeti domaću auto-industriju pa će C2 homologirati za serijsku proizvodnju i  ovdje izgraditi tvornicu automobila.

Projekt je to vrijedan 128,6 milijuna kuna, a kroz IRI natječaj (“Povećanje razvoja novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja”) tvrtka Rimac Automobili upravo je iz EU fondova povukla bespovratno sedam milijuna eura (52,2 milijuna kuna).

Rimčev projekt C2 trenutačno je najveći R&D projekt hrvatske industrije i najveći koji je prošao cjelokupnu IRI proceduru. To su dosad uspjele ukupno 22 domaće tvrtke osiguravši si 252,4 milijuna kuna.

U sklopu tog EU natječaja, koji se vodi preko Ministarstva gospodarstva, ostalo je prostora za još pola milijarde kuna subvencija, jer je prva faza IRI-ja limitirana na 100 milijuna eura. Ali kako doznajemo od izvora s terena, vremena za ulazak u prvu fazu više nema. Ministarstvo je u petak objavilo da već ima 139 projekata koji traže 195 posto sredstava iz prve faze.

Znači, umjesto sto ima R&D projekte za gotovo 200 milijuna eura subvencija. Naši izvori nas upozoravaju da na 200 posto, ministarstvo ima obvezu privremeno zaustaviti prijave i provesti brzu evaluaciju da li su pristigli projekti toliko dobri da su sredstva iz prve faze de facto potrošena. Međutim, neslužbeno doznajemo, ministrica gospodarstva Martina Dalić ne miri se s tim scenarijem.

Od Europske komisije službeno je zatražila da joj za prvu fazu IRI natječaju dadu još novca. Željela bi prebaciti barem dio od još 100 milijuna eura predviđenih za drugu fazu IRI-ja.
No, Europska komisija zasad ne popušta. Razlog je, navodno, što su hrvatski političari u izradi Strategije pametne specijalizacije vješto zaobišli njen smisao. Umjesto specijalizacije, odnosno da precizno odgovore u kojim točno industrijama žele da Hrvatska u budućnosti postane igrač na svjetskoj razini, oni su širili definicije industrija do besmisla.

Na taj su način otvorili vrata EU subvencija većini domaćih industrija kojima su prije sami dijelili državne subvencije.

RH mora doraditi Strategiju pametne specijalizacije     

Komisija je zato, navodno, posljednjih mjeseci upozoravala Vladu da prije druge faze IRI-ja mora doraditi Strategiju pametne specijalizacije. Priča se da EK ne želi ulaziti u to koje će industrije biti izabrane, ali traži da ih se preciznije definira u odnosu na trenutačne: “agro-food”, “bio-economy”, “energy and sustainable environment”, “transport and mobility” te “health and quality of life”. Sve te industrije imaju malo veze s prethodno napravljenom Industrijskom strategijom te su njihovi nazivi rezultat oštrih lobističkih ratova.

Koliko su ti ratovi bili žestoki najbolje ukazuje podatak da su s popisa ključnih strateških industrija u Strategiji pametne specijalizacije ispali neki od glavnih generatora radnih mjesta i izvoza: ICT i KET (tehnologije i inženjerstva). Ove dvije potonje zadržane su isključivo ako se njihovi predstavnici uspiju dogovoriti sa starom gardom. I dok iz Ministarstva gospodarstva nismo primili komentar, u industriji su bili vrlo susretljivi, uz uvjet da ostanu anonimni.

Pojašnjavaju, dorada strategije je gospodarski nužna, ali i politički vrlo osjetljiva. Odreda svi su nam pohvalili rad ministarstva na IRI natječaju. Navode da je ispočetka bio netransparentan, ali da je ministrica Dalić to ispravila, cijeli proces ubrzala i dovela na vrlo visoku razinu. Jedan od sugovornika čak nam je rekao da je ovo vjerojatno najbolji EU natječaj ikad otvoren za hrvatsku industriju. “Svi EU natječaji u prosjeku traju osam do 12 mjeseci.

Ovaj je trajao osam do 10 mjeseci, a iako je kao i ostali bio vrlo zahtjevan u pripremi, djelila su se kudikamo veća sredstva nego na bilo kojem drugom EU natječaju i zato je industriji bio istinski isplativ”, kaže naš izvor. Ono oko čega se sugovornici nisu usuglasili ista je tema oko koje koplja lome i političari. Ovisno o industriji, svaki je imao argumente zašto je baš njegova industrija ta koja bi trebala biti u dorađenoj Strategiji pametne specijalizacije.

Ako je suditi prema dosadašnja 22 IRI ugovora, jer to su jedini javno dostupni podaci o IRI-ju, njih 16 isključivo su iz područja ICT-a i KET-a. Upravo onih koje postojeća Strategija pametne specijalizacije diskriminira. Časne iznimke su Pana Stolarija, Cedevita, Magma, Cras, Aluflexpack i ITRS. Zvonimir Viduka, direktor Altproa kaže da su ovakvi natječaji bili potrebni i ranije, jer je teško razvijati složene visokotehnološke proizvode s malim budžetom.

“STM uređaj, koji ćemo razviti s ovim sredstvima, će nam u području ATP sustava za željeznička vozila omogućiti da budemo glavni partner više velikih multinacionalnih kompanija”, kaže Viduka. Voditeljica komunikacija Rimac Automobila Marta Longin dodaje da je to prvi put da se u Hrvatskoj kroz sredstva iz EU otvorio natječaj koji omogućava tvrtkama da dobiju značajnije iznose za razvoj. “Ovo je veliki korak naprijed za razvojne tvrtke u Hrvatskoj, a iako je priprema projekta bila zahtjevna, zadovoljni smo rezultatom i iznosom koji nije zanemariv”, zaključuje Longin.

Mate Rimac: Glavna investicija bit će nam izgradnja tvornice i zapošljavanje

facebook komentari

Nastavi čitati