Lučić i Tuđman: za funkcioniranje BiH nužna je promjena Daytonskog sporazuma

0
Dr. Ivo Lučić

Dr. Ivo Lučić s Hrvatskog instituta za povijest i dr.sc. Miroslav Tuđman, profesor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu slažu se da je nužna promjena Daytonskog sporazuma da bi se situacija u BiH smirila i da bi ta susjedna zemlja profunkcionirala.

[dropcap]N[/dropcap]akon što je za današnjeg posjeta Sarajevu turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu kao rješenje za bosanskohercegovačke probleme istaknuo promjenu Daytonskog sporazuma, za narod.hr dr. Ivo Lučić rekao je da se slaže s idejom turskog ministra o promjeni Daytonskog sporazuma.

No, zapitao se o reakciji bošnjačkih predstavnika političkog i društvenog života, navodeći primjere nedavne žestoke reakcije prilikom dolaska premijera Hrvatske Zorana Milanovića u Mostar.

“Jesu li predstavnici bošnjačke političke i “kulturne” elite reagirali na Davutoglov dolazak kao na dolazak Zorana Milanovića u Mostar? Vidite, imamo problem! Iz povijesti znamo da imamo neugodnog iskustva s turskim miješanjem u bosansko-hercegovačke unutarnje stvari” kazao je Lučić ističući kako se ipak slaže s Davutogluom da su promjene Daytonskog sporazuma nužne te da tu “očito postoji konsenzus s bošnjačke i hrvatske strane”.

Lučić misli kako srpska politička elita neće lako pristati na te promjene, odnosno neće dopustiti da te promjene idu na štetu njihovih dostignutih ciljeva, kao i da je put promjena kojim bi hrvatska i bošnjačka politička elita trebali ići u potpunosti suprotstavljen.

“Bošnjaci žele Bosnu centralizirati i urediti na način da bude što više njihova nacionalna država, dok hrvatska politička i društvena elita želi, hoće i traži da Hrvati izađu iz sadašnje situacije obespravljenosti, da njihova konstitutivnost bude potvrđena te da budu ravnopravna i suverena nacija”, kazao je Lučić.

Budući da se radi o tri različita zahtjeva uređenja države, prema Lučićevim riječima potrebno je uvođenje “nekoga tko bi stvari moderirao na pravi način, imajući na umu kako svi u BiH moraju raditi kompromise ako žele zemlji dati priliku da preživi ovu krizu”.

Dr. Miroslav Tuđman, kaže, shvaća socijalne nemire, ali mu nije prihvatljiv politički smjer.

“S obzirom na 45 posto nezaposlenih, bez primanja i bez ikakve šanse za dostojanstvenim životom ljudi traže bolje. Ipak nije mi prihvatljiv politički smjer u kojem prosvjedi idu, a to je ukidanje Federacije sa zagovorom stvaranja unitarne BiH”, istaknuo je Tuđman.

“To je nametanje teze “jedan glas – jedan čovjek” s čime bi Hrvati ostali u podređenom položaju”, kazao je Tuđman koji predlaže podržavanje Rezolucije Europskog parlamenta kojom se traži osuda unitarističkog i secesionističkog koncepta i stvaranje federalnog odnosa u BiH, gdje bi sva tri naroda bila konstitutivna.

“Treba se vratiti na ono što je bilo početni uvjet međunarodnog priznavanja BiH, a to je Sporazum o ustavnom uređenju BiH koje polazi upravo od tih federalnih osnova da će BiH biti država triju sastavnica kreiranih prema nacionalnom kriteriju”, zaključio je Tuđman.

Izvor: narod.hr

facebook komentari