Luka Mišetić: Sud utvrdio postojanje namjere stvaranja Velike Srbije

9

Odvjetnik generala Ante Gotovine Luka Mišetić izrazio je zadovoljstvo presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije i srbijanskoj protutužbi. Smatra da je utvrđeno postojanje namjere Srbije i vodstva pobunjenih Srba za stvaranje Velike Srbije.

“Ovo je veliki uspjeh Hrvatske u tužbi protiv Srbije i srbijanskoj protutužbi jer je ICJ utvrdio postojanje namjere Srbije i vodstva pobunjenih Srba za stvaranje etnički čiste Velike Srbije provodeći progon nesrpskog stanovništva s teritorija Hrvatske”, kazao je Mišetić. “Ja sam jako zadovoljan i ovo je jako pozitivan stav Suda u presudi”, dodao je Mišetić.

Mišetić nije iznenađen činjenicom da nije utvrđen genocid, no utvrđena je odgovornost Srbije za zločinačku politiku i rat 1991.

“Sada imamo međunarodnu presudu koja govori da nisu samo počinjeni zločini na sve strane, već da je na teritoriju Hrvatske Srbija vodila zločinačku politiku”, kazao je Mišetić.

S druge strane, istaknuo je, sa strane Hrvatske nije utvrđena zločinačka politika i, osvrnvši se na akciju Oluja, kazao da ” je sud, naravno, potvrdio ono što smo tvrdili cijelo vrijeme, a to je da nije bilo planiranja zločina”.

“Za to smo dobili potvrdu i pred ovim sudom”, kazao je Mišetić. Za srbijansku protutužbu je kazao da je bila “potpuno neutemeljana” što je danas potvrdio i ICJ.

“Sud niti u Brijunskim transkriptima nije vidio genocidnu namjeru i to dodatno pojačava pravomoćnu presudu ICTY-a u slučaju Gotovine”, kazao je Mišetić.

Današnjom presudom priveden je kraju proces koji je pred najvišim UN-ovim sudom 1999. pokrenula Hrvatska optužujući Srbiju da je počinila genocid nad Hrvatima u oružanoj agresiji od 1991. do 1995.

Srbija je u protutužbi iz 2010. optužila Hrvatsku za genocidnu kampanju u akciji Oluji u ljeto 1995. tvrdeći da je protjerala 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Radi se o drugoj takvoj presudi u povijesti ICJ-a koji je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije 2007. utvrdio da se genocid na području Srebrenice dogodio, da Srbija nije počinila genocid, ali je prekršila konvenciju time što nije spriječila i kaznila počinitelje.

[ad id=”40553″]

facebook komentari

 • Agromentum

  “… utvrđena je odgovornost Srbije za zločinačku politiku i rat 1991.” I šta sad? Ako je utvrđena odgovornost onda se za to mora i odgovarat’. Biti odgovoran za rat nije ni u kom slučaju mala stvar da se samo tako progleda kroz prste. Međutim, proble u Mišetićevoj rečenici je, da ako je nešto utvrđeno, ne mora značiti da je i konačna definicija.

  • Sramota

   Problem je i to sto hrvatsko pravosuđe nije procesuiralo mnoge zlocince i to je u ovoj tuzbi takodjer bio hendikep

   • Agromentum

    Da, neki su još uvjek u Hrvatskoj a neki su podvili rep čak do Moskve…

    • Sramota

     Orsat Miljenić:
     ‘Presuda potvrđuje da je agresiju vodio Beograd. Ako neće Srbija, vrhu JNA sudit ćemo mi’

 • B.Polje

  Neznam zašto Hrvatska uopće polaže nade u tuđe sudove, imamo svoje Hrvaatske sudove i ovdje treba Srbiju osuditi za genocid…

  • Sramota

   Dok su yugonostalgicari na vlasti u RH, tko ce suditi

  • EMINƎM

   od 1945 god. niti jedna zemlja nije osuđena za genocid, nerealno je bilo očekivati pozitivan ishod presude, dali je trebalo krenuti s drugim pravcima optužbi prema srbijanskoj zločinačkoj državi sasvim je sigurno da jeste, znalo se ali se nije htjelo, nadam se da je to bilo nenamjerno, ili ?

   • marija

    bilo je namjerno jer neprocesuiranje zlocinaca na tlu RH za masovne zlocine je bio ustupak onima koji hoce Srbiju sto zurnije u okrilju EU. Stoga je odgovornost za suradnju s nehrvatskim institucijama poput EU a na stetu drzave, na objema strankma koje su se smjenjivale na vlasti 2.5 desetljeca. O neosudjivanju za genocid nakon 2. Svj. rata, mozemo govoriti prvenstveno u kontekstu definicije genocida. Nema jedinstvenog stava sto genocid nad ljudstvom predstavlja;opseg, broj….

    • EMINƎM

     amerikanci kroje i šiju, i to je to !