Lukač: Ima najava o mogućim ponovnim masovnim demonstracijama 7. ožujka

2

Ravnatelj Federalne uprave policije Dragan Lukač izjavio je da postoje ozbiljne najave o ponovnim masovnim demonstracijama 7. ožujka u Sarajevu, točno mjesec dana od prosvjeda koji su eskalirale neredima u više gradova Federacije Bosne i Hercegovine, kada je došlo do sukoba policije i prosvjednika te bilo ozlijeđenih na objema stranama i kada su nasilnici među prosvjednicima palili institucije, među kojima i zgradu Predsjedništva države Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Lukač smatra da je stoga potrebno izmijeniti sadašnje zakonske propise u Federaciji, što po njegovom mišljenju, u danim okolnostima treba učiniti Federalni parlament u roku od deset dana a i prije, kako bi se se stvorile pretpostavke za organiziranije, povezanije djelovanje policije u izvanrednim stanjima uključujući i situacije javnih okupljanja u kojima bi moglo doći do nereda.

Inače je sadašnja policijska struktura u Federaciji prilično raslojena, a slično je i ako se pogleda s državne razine, navodi Lukač, te ilustrira to primjerom da on kao direktor Federalne uprave policije ne može ništa narediti županijskim policijskim ravnateljima iako između njih ima suradnje i konzultacija.

Lukač je sve ovo kazao na jučerašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine u Sarajevu, posvećenoj sigurnosnim prilikama u FBiH u kontekstu građanskih prosvjeda od 5. do 20. veljače.

Nije spominjao moguće ponovne masovnije demonstracije dok mu pitanje o tome nije postavio jedan od zastupnika.

Odgovarajući i na druga zastupnička pitanja, kazao je da ne zna zašto su se prethodni masovni prosvjedi, u kojima je bilo nasilja i nereda, dogodili baš sedmog dana ovog mjeseca ni je li taj datum slučajan ili ne.

Tvrdi, međutim, da je nasilni dio prosvjeda imao organizaciju, financijere i logističare te da je u tijeku istraga, po nalogu Tužiteljstva BiH, o paljenju zgrade državnog predsjedništva 7. veljače, kao i da će ovog tjedna biti „privedeni na obradu“ neki od organizatora „srednje razine“ tog kaznenog djela koje sadašnji zakonski propisi kvalificiraju isključivo kao „terorizam u vezi s kaznenim djelom ‘napad na ustavni poredak’“.

Trebali subiti privedeni u policiju u nedjelju, ali je to odgođeno da bi današnja sjednica u Parlamentu mogla proteći mirno, rekao je Lukač i dodao da će istraga biti nastavljena i pored pritisaka na odgovorne strukture da bude obustavljena koji su, kaže, ispoljavani i kroz medije a zahtjevi te vrste se mogli čuti i na nekim od građanskih plenuma.

Direktor Federalne uprave policije je napravio jasnu razliku između mirnih i nasilnih sudionika prosvjeda od 7. veljače i dodao da su nenasilni značajno doprinijeli kasnijem smirivanju situacije ogradivši se od onih što su rušili i palili i stavljajući se tako i sami u ulogu čuvara javnog reda i mira.

Također je izjavio da nije dovoljno ozbiljno shvaćeno njegovo upozorenje sa siječanjskog sastanka održanog sa svim županijskim ministrima unutrašnjih poslova i policijskim ravnateljima, na kojem je, tvrdi, rekao da može doći do nereda zbog rastućeg ekonomsko-socijalnog nezadovoljstva građana i rasta „svih nacionalizama u BiH“.

Lukač je također kazao da policajci u Federaciji nemaju dovoljno odgovarajuće opreme za djelovanje u izvanrednim okolnostima i da su skoro bez odgovora ostali prijedlozi da se u ovogodišnjem federalnom i županijskim proračunima planiraju određene novčane sume za opremanje policajaca za moguće združeno djelovanje u nesvakidašnjim sigurnosnim izazovima.

Izvanredna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj je zbog tematike jedan od glavnih sudionika bio Dragan Lukač, bit će nastavljena danas, za kada,na osnovu cjelodnevne rasprave, treba pripremiti zaključke i predložiti ih Domu na glasanje.

Jučerašnji dio sjednice završen je u večernjim satima.

Fena

facebook komentari

  • peppermintt

    Nezadovoljstvo je preblaga riječ, ogorčeni smo na sve razine i načine kako nas pljačkaju, varaju, lažu, kradu..i ništa neće riješiti nekoliko ostavi ukoliko se ne provedu dubinske strukturne reforme…a od ovakvih prosvjeda ti nema ništa, to je jedna skupina na dugu danu pa ubija vrime a dočekali pet minuta pozornosti…

  • peppermintt

    Nezadovoljstvo je preblaga riječ, ogorčeni smo na sve razine i načine kako nas pljačkaju, varaju, lažu, kradu..i ništa neće riješiti nekoliko ostavi ukoliko se ne provedu dubinske strukturne reforme…a od ovakvih prosvjeda ti nema ništa, to je jedna skupina na dugu danu pa ubija vrime a dočekali pet minuta pozornosti…