Pratite nas

Lupetanja u predizbornim priopćenjima

Objavljeno

na

SDP BiH optužio je Željka Komšića, svojeg nekadašnjeg člana i jednog od glavnih aduta za dobivanje simpatija izmorenih glasača u BiH da u svojim mandatima nije radio ništa da bude bolje Bosni i Hercegovini. Bila bi to uobičajena optužba da Komšić u većem dijelu svoja dva mandata nije bio član upravo stranke koja ga sada optužuje za nerad.

Dakle, matematičkim rječnikom, ako je A jednako B, a B jednako C onda je i A jednako C. Jednostavnim rječnikom, SDP – izgubljen u predizbornim šamaranjima priopćenjima – optužio je samog sebe za nerad.

ekremNo, nije to jedini primjer nespretnosti u predizbornim mlaćenjima praznih slama. Tako je primjerice nekadašnji premijer Hercegbosanske županije, predsjednik županijskog odbora HDZ-a 1990 Nediljko Rimac, optužio vlasti u toj županiji za sve loše iako on na čelu te županije nije samo nešto manje od godinu dana. A bio je također dva mandata.

Kako se približavaju izbori, stranke u svojim predizbornim priopćenjima, koja se od onih ”običnih” priopćenja razlikuju samo po doziranju optužbi na račun drugih, bave svim i svačim. Uglavnom se optužuju politički protivnici za nerad, za korupciju i za neizbježnu izdaju Bosne i Hercegovine. Govori se o podjelama, podvalama i prodajama. A kad nestane materijala, stranke se okrenu pravopisu, pa stranački igrači broje riječi u priopćenjima i prozivaju protivnike zbog ispuštenih slova u riječima.

Bilo kako bilo, do 12. listopada sve je manje vremena, a PR-vojska stranaka krenula je u ozbiljnu ofanzivu. Najviše će, naravno, trpjeti građani koji će, umjesto pravih programa i nuđenja rješenja, čitati kako se stranke optužuju, upiru prste jedni u druge napeti od nedostatka ideja za što zvučnije krivnje.

U blatu priopćenja valjaju se sve stranke bez iznimke, samo su nabrojani primjeri najsvježiji, a u ispadima prednjače uglavnom niže organizacije, pa se najviše nebuloza može iščitati iz županijskih ogranaka čija slova promaknu stranačkim očima na višim razinama.

U zemlji, gdje kazne i odgovornosti nema za ništa, pa ni za plakate koji na panoima stoje još od prošlih izbora iako se po zakonu trebaju maknuti mjesec dana nakon glasovanja, sve je moguće.

Tako nikoga nije iznenadilo ni to kada je u Mostaru, dok je u tom gradu još bilo izbora, HSP optužio političke protivnike da su im ukrali majice sa štrika.

facebook komentari

Iz Svijeta

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) nakon dugo vremena odlazi u oporbu

Objavljeno

na

Objavio

REUTERS

Njemačka socijaldemokratska stranka (SPD) je nakon najgoreg izbornog rezultata u poslijeratnoj povijesti u nedjelju isključila mogućnost nastavka tzv. velike koalicije s demokršćanima i najavila odlazak u oporbu, dok izbornu pobjednicu Angelu Merkel očekuje mukotrpno sastavljanje vladajuće koalicije.

“Danas navečer završava naša koalicija s Unijom CDU/CSU. Ja ću kao predsjednik SPD-a voditi oporbu u Bundestagu”, najavio je predsjednik SPD-a Martin Schulz obraćajući se okupljenima u stranačkom stožeru u Berlinu nakon objavljivanja prvih rezultata po kojima su socijaldemokrati pretrpjeli težak poraz i s 20,2 posto ostvarili najgori poslijeratni rezultat.

“Potpuno je jasno da je ovaj rezultat jasan signal birača da smo mi sada oporbena stranka”, rekao je Schulz i time potvrdio prijašnje izjave nekih čelnika stranke o odlasku SPD-a u oporbu.

“SPD neće voditi nikakve koalicijske pregovore. To je u potpunosti isključeno”, rekao je predsjednik zastupničkog kluba socijaldemokrata u Bundestagu Thomas Oppermann.

On je objasnio da će kao najjača stranka oporbe predstavljati “utvrdu demokracije” u svjetlu činjenice da je s 13,5 posto u parlament ušla desno populistička Alternativa za Njemačku (AfD).

“Ulazak AfD-a je povijesni rez preko kojeg niti jedan demokrat ne može samo tako prijeći”, rekao je Schulz.

Uniji CDU/CSU s kancelarkom Angelom Merkel predstoje pregovori o sastavljanju koalicije. Nakon odluke SPD-a o odlasku u oporbu politički je još jedino moguća koalicija sa strankom Zeleni i liberalima iz FDP-a.

Ovakva konstelacija je od lipnja ove godine na vlasti u saveznoj pokrajini Schleswig Holstein.

Očekuje se da bi sastavljanje tzv. Jamajka koalicije (nazvane tako zbog boja stranaka, crne, žute i zelene) bilo mukotrpno zbog velikih razlika u političkim programima pojedinih stranaka. To posebice vrijedi za razlike između Kršćansko-socijalne unije (CSU) koja slovi za konzervativniji dio Unije i stranke Zeleni koja ne mnogim područjima zastupa suprotne interese od bavarskog CSU-a.

Prema rezultatima izlaznih anketa javnog servisa ARD-a, Unija CDU/CSU osvojila je 32,5 posto glasova, a slijedi Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) s osvojenih 20 posto. Riječ je o najgorem izbornom rezultatu njemačkih socijaldemokrata od 1949. godine.

Desna Alternativa za Njemačku (AfD) je prema izlaznim anketama osvojila 13,5 posto glasova, Liberalno-demokratska stranka (FDP) 10,5, stranka Zeleni 9,5 te stranka Ljevica 9 posto glasova.

AfD, koja se najviše profilirala kroz kritiku izbjegličke politike vlade Angele Merkel, tako je postala treća politička snaga u Njemačkoj.

Prvi nepotpuni službeni rezultati trebali bi biti poznati tijekom večeri.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Velimir Bujanec: Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

Objavljeno

na

Objavio

NJEMAČKA NIJEMCIMA!

Čestitamo AfD-u na povijesnom uspjehu!

6 milijuna birača na izborima za Savezni parlament dalo je glas Alternativi za Njemačku, a među njima i mnogo Hrvata koji žive u toj velikoj i prijateljskoj zemlji.

Njemačka je napokon krenula pravim putem – 14 posto za AfD je samo početak, ali i dobar putokaz za Hrvatsku.

VIDEO (AfD TV): TVOJA ZEMLJA. TVOJA DOMOVINA. VRATI JE NATRAG!

facebook komentari

Nastavi čitati