Mađari prije vremena otplatili dug MMF-u! Poručili im i da zatvore ured!

0

Mađari će prije vremena otplatiti dug Međunarodnom monetarnom fondu, pobjedonosno su najavili mađarski vlastodršci te su čelnicima MMF-a čak ‘sugerirali’ da zatvore svoj ured u Budimpešti.

Naime, državna Agencija za upravljanje dugom (AKK) je objavila da će u ponedjeljak 12. kolovoza otplatiti sav preostali dug prema Međunarodnom monetarnom fondu, prenosi Portfolio.hu. Kako je najavio Laszlo Andras Borbely, zamjenik predsjednika uprave Agencije, dug će biti otplaćen u tri valute – u američkim dolarima, eurima te u britanskim funtama. Riječ je o preostalih 2,2 milijarde eura duga prema MMF-u.

Narodna banka Mađarske je svoj dug prema MMF-u isplatila još 6. kolovoza, u iznosu od 721 milijun eura. Iz AKK-a su pak kazali kako će isplatu svog dijela duga financirati iz izdanja dolarskih obveznica iz veljače ove godine te prihoda od mađarskih euro-obveznica.

Inače, nakon što je Narodna banka Mađarske otplatila svoj dio duga, guverner Gyorgy Matolcsy je poslao pismo šefici MMF-a Christini Legarde i sugerirao da zatvore ured MMF-a u Budimpešti.

Podsjetimo, Mađarska je bila prva zemlja koja je pozajmila novac od MMF-a nakon propasti američke investicijske kuće Lehman Brothers.

M.P./Portfolio.hu/Reuters

facebook komentari