Pratite nas

Politika

Mađari prije vremena otplatili dug MMF-u! Poručili im i da zatvore ured!

Objavljeno

na

Mađari će prije vremena otplatiti dug Međunarodnom monetarnom fondu, pobjedonosno su najavili mađarski vlastodršci te su čelnicima MMF-a čak ‘sugerirali’ da zatvore svoj ured u Budimpešti.

Naime, državna Agencija za upravljanje dugom (AKK) je objavila da će u ponedjeljak 12. kolovoza otplatiti sav preostali dug prema Međunarodnom monetarnom fondu, prenosi Portfolio.hu. Kako je najavio Laszlo Andras Borbely, zamjenik predsjednika uprave Agencije, dug će biti otplaćen u tri valute – u američkim dolarima, eurima te u britanskim funtama. Riječ je o preostalih 2,2 milijarde eura duga prema MMF-u.

Narodna banka Mađarske je svoj dug prema MMF-u isplatila još 6. kolovoza, u iznosu od 721 milijun eura. Iz AKK-a su pak kazali kako će isplatu svog dijela duga financirati iz izdanja dolarskih obveznica iz veljače ove godine te prihoda od mađarskih euro-obveznica.

Inače, nakon što je Narodna banka Mađarske otplatila svoj dio duga, guverner Gyorgy Matolcsy je poslao pismo šefici MMF-a Christini Legarde i sugerirao da zatvore ured MMF-a u Budimpešti.

Podsjetimo, Mađarska je bila prva zemlja koja je pozajmila novac od MMF-a nakon propasti američke investicijske kuće Lehman Brothers.

M.P./Portfolio.hu/Reuters

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Politika

Krešimir Planinić: Ne trebamo zastupnike nacionalnih manjina u Saboru

Objavljeno

na

Objavio

Zastupnici nacionalnih manjina u Saboru nisu potrebni, zašto ne bi bili na listi SDP-a, HDZ-a, Mosta ili neke druge stranke kao zastupnici, kazao je za N1 Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji.

Nacionalne manjine mogu ostvarivati svoja prava na lokalnim razinama i u Saboru su njihovi zastupnici nepotrebni, kazao je Planinić u razgovoru za N1.

Upozorio je na to da predstavnici nacionalnih manjina u Sabor bivaju izabrani sa samo 300-injak glasova dok drugi trebaju dobiti u prosjeku po 14.000 ili 15.000 glasova da bi ušli u Sabor.

Takav je sustav nepravedan i zatire jednakost prava glasa, smatra Planinić, koji je ukazao i na to da u većini europskih država ne postoji sustav kakav ima Hrvatska.

Ovakav pristup getoizira nacionalne manjine što nije dobro ni za njih same, pretvara ih u neku enklavu, upozorio je Planinić te je istaknuo da je važno da izborni sustav odražava volju naroda.

Osam predstavnika u Sabor je sasvim neprimjereno, a i zatire jednako i opće pravo glasa iz Ustava, smatra, a na pitanje koji bi način uređenja novog izbornog sustava bio najbolji, kaže da je to pitanje na koje bi odgovor trebala dati široka rasprava te je podsjetio da je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) održala još 2011. okrugli stol na tu temu.

Naš stav je jasan – smatramo nepravednim sustav u RH što smo i više puta govorili i drago nam je da je ta tema u fokusu, a promjenu izbornog sustava smatramo početkom svih reformi, istaknuo je Planinić, koji je rekao da nisu razgovarali s bilo kojim političarem o tome.

No, očekuju podršku od svih, pa i političara, u dobroj vjeri i volji, a što se tiče metoda kao mogućnost nije odbacio referendum jer je i to jedan od demokratskih alata.

facebook komentari

Nastavi čitati

Politika

Bernardić zove Alexa Brauna da mu popravi imidž, platiti će ga iz kredita

Objavljeno

na

Objavio

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting, rekao je jedan od SDP-ovaca

Dogovor tima predsjednika SDP-a Davora Bernardića s PR-ovcem Alexom Braunom, koji je prije radio za Zorana Milanovića, pred samom je realizacijom, piše Novi list.

Angažman će, između ostalog, biti plaćen kreditom od oko 800.000 eura koji je SDP podigao kod Erste banke.

Bernardić je s Braunom bio razgovarao i na proljeće kad je ovaj nastupio na Danima komunikacija u Rovinju, pa kontakt već postoji. – Braunovi ljudi bili su na Ibleru, i svi su dogovori pri kraju.

Bernardić mu je jasno rekao da ga želi da mu popravi imidž i digne rejting. Htio je to još na proljeće, ali stranka tada nije imala novca, a sada je podignut kredit pa novca ima – rekao je za Novi list jedan od SDP-ovaca s Iblerova trga.

facebook komentari

Nastavi čitati