Pratite nas

Naši u svijetu

Madrid zabranio referendum o nezavisnosti

Objavljeno

na

Španjolski parlament odbacio je velikom većinom glasova zahtjev za održavanjem referenduma o nezavisnosti Katalonije, a predsjednik te autonomne pokrajine Artur Mas poručio je kako to neće zaustaviti njihove planove da referendum održe 9. studenog.

”Neki će htjeti ovo predstaviti kao kraj tog pitanja, ali kao predsjednik Katalonije kažem im da ovo nije kraj”

Nakon sedmosatne rasprave u utorak navečer, protiv katalonske peticije za održavanjem referenduma o osamostaljenju glasovalo je 299 zastupnika, 47 ih je bilo za, a jedan suzdržan.

”Oni se boje glasovanja Katalonaca. Neki će htjeti ovo predstaviti kao kraj tog pitanja, ali kao predsjednik Katalonije kažem im da ovo nije kraj”, poručio je Mas u govoru na katalonskom jeziku nakon što je parlament odbio zahtjev.

Najavio je da će katalonske institucije tražiti druge legalne puteve kako bi provele referendumsko izjašnjavanje na kojem bi Španjolci odgovarali na dva pitanja ”Želite li da Katalonija postane država?” i ako da ”Želite li da ta država bude neovisna”.

Bogata sjeveroistočna pokrajina od 7,5 milijuna ljudi ili 16 posto ukupnog stanovništva Španjolske čini petinu gospodarstva kraljevine. Svojim težnjama za odcjepljenjem zadaje glavobolju premijeru Marianu Rajoyu koji se bori s visokom nezaposlenošću i posljedicama duboke recesije.

Španjolska vlada u Madridu tvrdi da je odluka o samoodređenju neprimjenjiva na Kataloniju jer ta pokrajina nije kolonija i ne trpi kršenja prava. Nadalje, španjolski Ustavni sud presudio je lani da bi jednostrano održani referendum o proglašenju neovisnosti bio neustavan.

Stotine tisuća Katalonaca masovnim su se skupovima izjasnili za neovisnost. Ankete govore da polovica Katalonaca želi neovisnost, no daleko veći broj njih želi svoje pravo da se o tome izjasni, piše Reuters.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati