Makako Miljenko Jergović

  6

  Vidio sam u životu svakakvih ogavnosti, no ono što je neki dan napisao Miljenko Jergoviću komentaru “Hrvatska kulturna tradicija i dar za prelijepo Čarlesa B.” nadilazi sve viđeno. Komentirajući netom završeni posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Australiji i Novom Zelandu, gdje lideru SDP-a osobito zamjera što se usudio ući u atelje “trash dekoratera” gdje se “odrekao” i Josipa Broza Tita, Jergović predsjednika Vlade uspoređuje sa splitskim Hajdukom.

  U samom uvodu piše da se za Nogometni klub Hajduk zadnji put čulo u lipnju 1990. kad su doputovali u Australiju, u Sydney, da ponizno sa svojih klupskih dresova skinu grb sa zvijezdom petokrakom. I nastavlja dalje Miljenko kako “današnji lokalni splitski nogometni klub s onim Hajdukom nema nikakve veze” i nadodaje kako nije riječ o petokraki, “jer nje eno čak i u crnom i govnjivom Splitu…”

  Jergoviću je, zamislite, Split “crn i govnjiv”, u njemu je, bježeći iz Sarajeva, gdje je ostavio svoje u ratnom paklu, našao posao u Slobodnoj i Nedjeljnoj Dalmaciji, pisao je panegirike Hercegovcima, tako da mu je jednom zgodom i ondašnji vlasnik naših novina Miroslav Kutlepriredio svečanu večeru u restoranu “Globus” na Velesajmu. Pa kad taj makako M.J. ovako prezrivo opisuje Milanovićevu turneju po Oceaniji, onda čovjek ne može nego konstatirati kako je premijer izgubio i njegovu potporu i njemu sličnih “sumnjivih lica”, što mu, ustvari, samo može ići u prilog.

  Jer, da sam na mjestu Zorana Milanovića, ja bih se zamislio da me hvale takvi tipovi, koji imaju neku svoju publiku, primaju oni čak i priznanja, ali su posvađani sa svojim narodom. Istini za volju, nije se ni Zoki u dosadašnjem svom mandatu u Banskim dvorima proslavio odnosom prema onima koji su ga birali i dali mu u ruke Hrvatsku. Bauljao je od Plana 21 i pustih obećanja do gomilanja nezaposlenih na zavodima za zapošljavanje. Kukuriku Vlada pokazala se uspješna tek u kadroviranju svojih ljudi, sve ostalo nadam se da ćemo brzo zaboraviti.

  Kao što smo i na Milanovića zaboravili dok je danima bio tamo daleko. Ono, kako se kaže, daleko od očiju, daleko od srca. Zlobnici bi rekli, mogao je i ostati tamo. No, život ide dalje, i tek što se vratio, Zoran je nastavio svoju komunikaciju s Linićem preko konferencija za medije. Kako je bilo lijepo skoro dva tjedna bez javnog rata ministra financija i premijera, koji se potrudio na izvanredno sazvanoj presici objasniti javnosti kako u politici nema prijatelja. Kao da to do njegova boravka u Australiji i Novom Zelandu nismo znali.

  Zato se čudim Jergoviću i inima koji Milanoviću ne mogu oprostiti što se uz prisutnost medija zatekao u Bilichevu okruženju, kao da je on to slučajno napravio, i usput zatajio Tita. Računa Zoki na različite glasove za predstojeće izbore, u politici igra samo interes, i on je i te kako svjesno i s namjerom odradio putovanje po petom kontinentu. Ako ništa drugo, u ove se dvije i nešto godine naučio rješavati svih onih bez kojih se nije mogao ni zamisliti na tronu, kao što su Čačić i Linić i svi njihovi ljudi. Padaju nekad nedodirljivi dugovječni direktori, državni odvjetnici…

  Zoran Milanović, za razliku od Račana, očito želi ostati još jedan mandat na vlasti, pitanje je samo hoće li ga narod još jednom htjeti.

  Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

  facebook komentari

  • Karanfilov

   ”primaju oni čak i priznanja, ali su posvađani sa svojim narodom”- šo, jel’ ti krivo, ta nije do tebe.

  • Karanfilov

   ”primaju oni čak i priznanja, ali su posvađani sa svojim narodom”- šo, jel’ ti krivo, ta nije do tebe.

  • peppermintt

   obični šupljak – jeftina populistička pisanija, uzred koja se sad inače “jako nosi u tzv regionu “.

  • peppermintt

   obični šupljak – jeftina populistička pisanija, uzred koja se sad inače “jako nosi u tzv regionu “.

  • Miljenko Jergović ne najprije negacija samom sebi, zatim svim onima koji ga čitaju.

  • Miljenko Jergović ne najprije negacija samom sebi, zatim svim onima koji ga čitaju.