Pratite nas

Makako Miljenko Jergović

Objavljeno

na

Vidio sam u životu svakakvih ogavnosti, no ono što je neki dan napisao Miljenko Jergoviću komentaru “Hrvatska kulturna tradicija i dar za prelijepo Čarlesa B.” nadilazi sve viđeno. Komentirajući netom završeni posjet hrvatskog premijera Zorana Milanovića Australiji i Novom Zelandu, gdje lideru SDP-a osobito zamjera što se usudio ući u atelje “trash dekoratera” gdje se “odrekao” i Josipa Broza Tita, Jergović predsjednika Vlade uspoređuje sa splitskim Hajdukom.

U samom uvodu piše da se za Nogometni klub Hajduk zadnji put čulo u lipnju 1990. kad su doputovali u Australiju, u Sydney, da ponizno sa svojih klupskih dresova skinu grb sa zvijezdom petokrakom. I nastavlja dalje Miljenko kako “današnji lokalni splitski nogometni klub s onim Hajdukom nema nikakve veze” i nadodaje kako nije riječ o petokraki, “jer nje eno čak i u crnom i govnjivom Splitu…”

Jergoviću je, zamislite, Split “crn i govnjiv”, u njemu je, bježeći iz Sarajeva, gdje je ostavio svoje u ratnom paklu, našao posao u Slobodnoj i Nedjeljnoj Dalmaciji, pisao je panegirike Hercegovcima, tako da mu je jednom zgodom i ondašnji vlasnik naših novina Miroslav Kutlepriredio svečanu večeru u restoranu “Globus” na Velesajmu. Pa kad taj makako M.J. ovako prezrivo opisuje Milanovićevu turneju po Oceaniji, onda čovjek ne može nego konstatirati kako je premijer izgubio i njegovu potporu i njemu sličnih “sumnjivih lica”, što mu, ustvari, samo može ići u prilog.

Jer, da sam na mjestu Zorana Milanovića, ja bih se zamislio da me hvale takvi tipovi, koji imaju neku svoju publiku, primaju oni čak i priznanja, ali su posvađani sa svojim narodom. Istini za volju, nije se ni Zoki u dosadašnjem svom mandatu u Banskim dvorima proslavio odnosom prema onima koji su ga birali i dali mu u ruke Hrvatsku. Bauljao je od Plana 21 i pustih obećanja do gomilanja nezaposlenih na zavodima za zapošljavanje. Kukuriku Vlada pokazala se uspješna tek u kadroviranju svojih ljudi, sve ostalo nadam se da ćemo brzo zaboraviti.

Kao što smo i na Milanovića zaboravili dok je danima bio tamo daleko. Ono, kako se kaže, daleko od očiju, daleko od srca. Zlobnici bi rekli, mogao je i ostati tamo. No, život ide dalje, i tek što se vratio, Zoran je nastavio svoju komunikaciju s Linićem preko konferencija za medije. Kako je bilo lijepo skoro dva tjedna bez javnog rata ministra financija i premijera, koji se potrudio na izvanredno sazvanoj presici objasniti javnosti kako u politici nema prijatelja. Kao da to do njegova boravka u Australiji i Novom Zelandu nismo znali.

Zato se čudim Jergoviću i inima koji Milanoviću ne mogu oprostiti što se uz prisutnost medija zatekao u Bilichevu okruženju, kao da je on to slučajno napravio, i usput zatajio Tita. Računa Zoki na različite glasove za predstojeće izbore, u politici igra samo interes, i on je i te kako svjesno i s namjerom odradio putovanje po petom kontinentu. Ako ništa drugo, u ove se dvije i nešto godine naučio rješavati svih onih bez kojih se nije mogao ni zamisliti na tronu, kao što su Čačić i Linić i svi njihovi ljudi. Padaju nekad nedodirljivi dugovječni direktori, državni odvjetnici…

Zoran Milanović, za razliku od Račana, očito želi ostati još jedan mandat na vlasti, pitanje je samo hoće li ga narod još jednom htjeti.

Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Vijesti

Peđa Grbin: Ako Bernardić ne odstupi, osnovat ćemo novu lijevu stranku!

Objavljeno

na

Objavio

Peđa Grbin se zbog sukoba s predsjednikom SDP-a Davorom Bernardićem prometnuo u najistaknutijeg buntovnika među stranačkim opozicionarima.

No, Grbin najavljuje i daljnje poteze u slučaju da Bernardić ne odstupi s mjesta predsjednika.

Peđa Grbin je u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju izjavio kako su SDP-u potrebne hitne korjenite promjene te da velik dio članova stranke ozbiljno razmišlja o odlasku iz stranke i osnivanju nove lijeve stranke.

“Postoji vrlo velika mogućnost da se osnuje nova lijeva stranka. Vrlo je realno da ta opcija zauzme našu poziciju. U Sloveniji, Španjolskoj, Grčkoj pokazalo se da su stupovi politike, koji su to bili 20, 30 ili više godina, pali u drugi plan” rekao je Grbin o namjerama stranačke opozicije. Dodao je i da je situacija u Splitu i Zagrebu pokazala kako drugi osvajaju SDP-ovo biračko tijelo jer im SDP ne pruža ništa osim fasade i floskula.

“Naš je rejting od prosinca prošle godine do danas deset posto slabiji od HDZ-ova, i to u trenutku kada tri četvrtine građana misli da Hrvatska ide u lošem smjeru. Ako je to nekome prihvatljivo, to je potpuni nedostatak bilo kakve ambicioznosti.” kaže Grbin i optužuje aktualnog predsjednika stranke Bernardića za takvo stanje u stranci.

Grbin također smatra da je Milanović bolje vodio SDP od sadašnjeg vodstva te najavljuje da bi se možda i mogao kandidirati za novog lidera.

“Moj odgovor na to je – ne znam. Trenutno u toj situaciji nisam. Hoću li se kandidirati, odlučit ću kada kandidacijski postupak u SDP-u bude otvoren. Naše glavno pitanje u ovom trenutku nije hoće li Peđa, Siniša, Ranko ili Željko voditi SDP, nego radi li to Davor Bernardić dobro.” zaključio je na kraju Grbin.

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

Obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade

Objavljeno

na

Objavio

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu te polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Vukovaru je u subotu obilježena 26. obljetnica ustroja 204. vukovarske brigade, čiji su pripadnici branili Vukovar i okolicu 1991. godine u agresiji na taj dio Hrvatske.

Prisjećajući se događaja obrane Vukovara 1991. godine, ratni zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade Ivo Kovačić rekao je kako je unatoč činjenici da je ta postrojba podnijela najveći teret obrane Vukovara u agresiji bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, 204. vukovarska brigada dugo vremena nakon rata nije bila priznata.

“Trebalo nam je 15 godina da dokažemo da smo postojali i da je postojala 204. vukovarska brigada. Neki ljudi koji su bili u Ministarstvu obrane i Glavnom stožeru držali su pisanu zapovijed u ladicama i nisu je htjeli pokazati javnosti”, kazao je Kovačić.

Po njegovim riječima, kroz 204. vukovarsku brigadu prošlo je oko 5500 boraca od kojih se 923 vode kao poginuli i nestali dok je ranjeno oko 1600 pripadnika postrojbe.

Predstavljena je i novoosnovana Udruga ratnih veterana 204. vukovarske brigade. Ona je, kako je pojašnjeno, osnovana radi “zaustavljanja degradacije 204. vukovarske brigade i bitke za Vukovar”.

“Kao udruga 204. vukovarske brigade nikada nećemo prihvatiti popis od 10.000 branitelja Vukovara. Ne možemo i nećemo se pomiriti sa zapisima Manolićeve komisije te ćemo ustrajati da Hrvatski sabor te zaključke proglasi ništavnima”, poručio je predsjednik Udruge Drago Adžaga.

Ratni zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine Branko Borković je rekao da će unutar Udruge djelovati Klub ratnih zapovjednika te izvijestio o prvoj inicijativi koju su poduzeli. Već smo poslali zahtjev državnim tijelima da se dr. Juraju Njavri oda počast tako da se vojna bolnica u Zagrebu nazove po njemu, kazao je Borković.

Rekao je kako će se kroz Klub zapovjednika izvršiti i cjelokupna verifikacija svih događanja tijekom obrane Vukovara te će se zahtijevati da se ispravi sve ono što je, kako je kazao, “isfabricirano kako bi se obrana Vukovara degradirala i prikazala na krivi način”.

facebook komentari

Nastavi čitati