Maletić: Mladi su zaista pokretačka snaga koja može mijenjati stvarnost

0

U velikom Amfiteatru Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru u četvrtak je održana konferencija ”Mladi pred izazovom korištenja EU fondova” koju organizira Ured zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić.

[dropcap]E[/dropcap]urozastupnica Ivana Maletić održala je predavanje na temu mogućnosti korištenja EU fondova s posebnim osvrtom na program Erasmus plus. Konferencija je primarno namijenjena mladim ljudima,a posebno studentima, ali i ostalima zainteresiranima za tematiku EU fondova.

Mi smo htjeli upoznati mlade sa perspektivama korištenja programa EU i u Bosni i Hercegovini s pred pristupnim programom IPA”, rekla je u izjavi za medije zastupnica Ivana Maletić, koja je istaknula da se u BiH ta komponentna IV IPA fonda još ne koristi, a koja može imati poseban prioritet za programe obrazovanja mladih.

Kroz program IPA i njenu komponentnu III c se mogu financirati potporne institucije za razvoj poduzetništva u populaciji mladih, tako da mladi vide da su u tim programima važan segment i da se uz definiranje operativnih programa i prioriteta mogu izboriti za svoj položaj u tim programima”, nadodala je Maletić.

Po njenim riječima mladi će se moći uključiti u ove programe kada institucije definiraju prioritete da se mladima da pravi značaj i prioritet posebno zbog situacije koja se događa, ne samo u BiH, nego i na razini Europske unij uključujući i RH.

[quote]”Nezaposlenost mladih je preko 60%, da je BiH zemlja članica EU bili bi prvi na negativnoj ljestvici, Republika Hrvatska je treća na toj ljestvici, a ispred nje su Španjolska i Portugal po postotku nezaposlenosti mladih”, objasnila je Maletić.[/quote]

Objašnjavajući ciljeve konferencija za mlade, Maletić je istaknula kako se prvenstveno rade konferencije za lokalne jedinice, poduzetnike, neprofitne organizacije, a posebno se tematski posvećuju mladima, jer je po njezinom mišljenju borba protiv nezaposlenosti mladih vrlo važna.

Važno je pokazati mladima koje im se mogućnosti nude. Jedna od tih mogućnosti je i Erasmus+ program, koji spaja tri stara programa EU, a tu se nude zanimljive mogućnosti za mlade, od mobilnosti, do financiranja zanimljivih ideja i projekata mladih ljudi. Imamo puno primjera koje smo donijeli, pa ćemo ih i njih prezentirati”, rekla je Maletić, koja je mišljenja da su mladi dovoljno zainteresirani za ovakve programe, jer entuzijazam i zainteresiranost koje je kod mladih zatekla u županijama RH zasigurno prvi korak rješavanju izazova korištenja EU fondova.

Meni se čini da su mladi zainteresirani. Ovo nam je prva konferencija u Mostaru, a došli smo zbog postojanja velikog interesa. U RH obilazimo županije, mladi su inovativni, kreativni, puni entuzijazma, ideja, oni su zaista pokretačka snaga koja može mijenjati stvarnost. Kada je program ponuđen vidjeli smo zainteresiranost koju će mladi u BiH, vjerujemo pokazati kao i u RH”, optimistično je rekla zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić.

bljesak.info

facebook komentari