Pratite nas

Zanimljivosti

Manje pameti bez pametnog telefona

Objavljeno

na

Kada su odvojeni od svojih pametnih telefona njihovi vlasnici su tjeskobniji i dekoncentriraniji, a na testu opće kognitivne sposobnosti ostvarili su nešto manje bodova, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Computer Mediated Communication kojeg prenose američki mediji.

Možete pomisliti – “to se ne odnosi na mene”, ali grupa stručnjaka sa Sveučilišta u Missouriju nedavno je ustanovila da “razdvojenost” od pametnog telefona utječe na rezultate testa opće kognitivne sposobnosti, a kod sudionika istraživanja, naslovljenog “The Extended iSelf”, zamijećen je povećani krvni pritisak kao i pojačan broj otkucaja srca, prenijela je Hina.

Znanstvenici tvrde da su spomenuti simptomi i potom tjeskoba rezultat razdvojenosti od naprave na koju smo toliko navikli da je smatramo neizostavnim dijelom svakodnevnog života, a Nesweek također prenosi da su na testu inteligencije sudionici istraživanja ostvarili nešto manji broj bodova od očekivanog.

“Rezultati našeg istraživanja pokazali su da razdvojenost od iPhonea može utjecati na ostvarenje slabijih rezultata u kognitivnom testu”, rekao je Russel Clayton, voditelj tima koji je istraživanje proveo na četrdeset korisnika pametnog telefona.

Dobrovoljcima je rečeno da sudjeluju u eksperimentu čiji je cilj ustanoviti pouzdanost nove vrste tlakomjera, a od njih je zatraženo da riješe dva jednostavna petominutna testa. Prvi su test ispitanici riješili brzo i uspješno, a usred drugog testa oduzet im je iPhone uz objašnjenje da njegov signal ometa funkcioniranje tlakomjera. Mobiteli su odloženi na policu u istoj prostoriji, a znanstvenici su namjerno nazvali brojeve sudionika, no oni se nisu smjeli javiti.

Nemogućnost javljanja na telefonski poziv na sudionike je utjecala na način da im se povećao krvni pritisak te pojačali otkucaji srca, a po završetku istraživanja rekli su da su osjećali nelagodu i tjeskobu. Zadane testove riješili su s više pogrešaka nego prvi put.

Američki stručnjaci, navodi Hina, objasnili su kako stalna potreba za mobitelom proizlazi iz činjenice da preko njih imamo pristup informacijama, stalnu društvenu interakciju te da osjećamo sigurnost, a strah od potencijalnog gubitka tako važne sprave objašnjava navedene psihološke simptome te osjećaj tjeskobe.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

NORVEŠKI ZBOR ODUŠEVIO Mjesecima učili pjesmu, pa u Hrvatskoj iznenadili domaćine pjesmom “Ruža crvena”

Objavljeno

na

Objavio

Kada hrvatski zborovi pjevaju strane pjesme, to nije osobita rijetkost. Međutim, kada strani zborovi zapjevaju nešto hrvatsko, onda je to nešto što se ne čuje svaki dan.

A tu čast imali su prilike čuti gosti eko etno sela Škopljanci, gdje je ovoga rujna uživao mješoviti norveški zbor “Strandvik blandakor“, piše dalmacijadanas.hr

Ovaj simpatični zbor dolazi iz norveškog gradića Eikelandsosen, u blizini Bergena.

Norveški je zbor izveo nekoliko svojih pjesama, a onda su svi ostali iznenađeni kada su čuli prve taktove evergreena “Ruža crvena”. Pjesmu su vrijedno učili mjesecima na jeziku kojega ne poznaju i koji je potpuno različitih od njihovog, stoga je njihov trud za svaku pohvalu.

“Ružu crvenu” u izvedbi norveškog zbora možete poslušati u uvodnom video zapisu

facebook komentari

Nastavi čitati

Tech

Europskom natjecanje u programiranju: Krešimir Nežmah osvojio prvo zlato u povijesti za Hrvatsku!

Objavljeno

na

Objavio

Na prvom europskom juniorskom natjecanju Krešimir Nežmah osvojio prvo zlato u povijesti za Hrvatsku!

Na prvom europskom natjecanju u programiranju održanom od 7. do 12. rujna u Bugarskoj (EJOI) okupili su se najbolji osnovci Europe iz više od dvadeset zemalja, na čelu s Egorom Lifarom iz Rusije, koji je prethodno sudjelovao i na “velikoj” informatičkoj olimpijadi za srednjoškolce u Iranu i osvojio srebro.

Hrvatski tim predvodio je sada već bivši najbolji osnovac Krešimir Nežmah (OŠ M. Gubec) koji je ovim natjecanjem, zajedno s brončanim Eugenom Bošnjakom (OŠ V. Novak), upravo krenuo u 15. gimnaziju. U sastavu ekipe bio je i Patrik Pavić iz OŠ Ante Kovačića koji je pobjedom na juniorskoj olimpijadi Hrvatske (JHIO) i osvojenim srebrom na EJOI naslijedio Krešu na mjestu najboljeg osnovnoškolskog programera u RH. Broncu je osvojio i odlični Dorijan Lendvaj iz Popovače, koji je sudjelovao u natjecanjima i kampovima saveza od 2012. do 2016. godine.

– Fantastični su, a Eugen je odmah po završetku drugoga dana pitao kada počinju radionice u savezu, kroz smijeh će zadovoljno njihov mentor Ivan Šego.

– Uf, uf, odlično, odlično. Krešino zlato sam očekivao i nadao se medaljama za ostale. Moram priznati da su me opako izmotivirali, rekao nam je Domagoj Sabolić, programerski zaljubljenik i učenik 8. razreda OŠ Gornje Vrapče.

Sara Lazarušić je trenutno najbolja osnovnoškolska programerka i učenica OŠ Josipa Račića, a juniorski reprezetativci i osvajači medalja za Hrvatsku njena su svakodnevna “škvadra” u radionicama, natjecanjima i kampovima saveza. – Sjajni su. Zagrlit ćemo ih i izljubit’ kada se vrate. Zaslužili su. I onda učiti od njih, kaže Sara, koja se nedavno podružila i s najboljim olimpijcem u našoj povijesti Goranom Žužićem, nakon njegovog motivacijskog predavanja za reprezantivce u sklopu ljetnog kampa za darovite na Sljemenu.

Hvala obiteljima na sjajnim mladim ljudima Organizirani rad i pravodobno omogućivanje mladim talentima da uče i rade sa sebi sličnima ili boljima uvijek na kraju donese i odlične rezultate.

– Patrik Pavić je u dvije godine pojačanog i kvalitetnijeg rada došao do europskog srebra, a Eugen Bošnjak je u samo godinu dana od početnika došao do razine brončane medalje u Europi, što je svakako najveći uspjeh, rekao je Ivan Šego, njihov mentor. Njihove obitelji su u svakom trenutku činile najviše što su mogle kako bi svojoj djeci osigurale da koriste sve mogućnosti za brže usavršavanje koje su im bile na raspolaganju.

– Hvala obiteljima na sjajnim mladim ljudima kojima imamo privilegiju pomagati. Hvala i Gradu Zagrebu koji je davno prepoznao važnost skrbi o darovitima te školama koje odano služe roditeljima i djeci te ih potiču i na usavršavanje u izvanškolskim aktivnostima, rekao nam je tajnik saveza Zdravko Škokić.

facebook komentari

Nastavi čitati