Pratite nas

Razgovor

Marasu i Miljeniću neće biti lako – Pod SDP-om je najviše kredita odobreno Todoriću!

Objavljeno

na

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog Sabora Milijan Brkić dao je intervju za RTL Danas.

Reporterka Damira Gregoret uglavnom je postavljala pitanja o istražnom povjerenstvu za Agrokor – budući da je Brkić njegov član,  a pri kraju i o srbijanskom predsjedniku Aleksandru Vučiću te novim pokušajima relativizacije istine o velikosrpskoj agresiji.

O (NE)ODGOVORNOSTI MILJENIĆA & MARASA

Ako netko od članova povjerenstva – bez obzira je li riječ o njegovom predsjedniku Orsatu Miljeniću ili članu koji je, poput Gordana Marasa, svojedobno također bio ministar – bude pozvan za svjedoka zato što je posredno ili neposredno odlučivao o Agrokoru, onda oni više neće moći sudjelovati u radu povjerenstva.

U tom slučaju, opozicija će morati dati druge članove jer povjerenstvo zasigurno zbog Marasa ili Miljenića neće prestati s radom. SDP-ovci su toga svjesni od početka, no to je njihova odgovornost i njihov politički odabir.

O KREDITIRANJU TODORIĆA POD SDP-ovom

Uostalom, HBOR je najviše kredita odobrio upravo za vrijeme SDP-ove vlasti – u mandatu Milanovićeve vlade.

Stoga će g. Maras teško moći izbjeći svjedočenje, a time i automatski ispasti iz sastava povjerenstva. Ali, naglašavam, nije riječ samo o bivšim SDP-ovim ministrima: povjerenstvo bi trebalo zvati sve predsjednike Vlada, sve ministre i financija i gospodarstva, državne odvjetnike, ravnatelje policije ili porezne uprave…  sve koji su na bilo koji način u svom radu bili involvirani u Agrokor. I utvrditi njihov eventualni grijeh činjenja ili nečinjenja.

Nadam se da ćemo u radu povjerenstva utvrditi i je li zakonska legislativa pogodovala g. Todoriću da čini ovo što je činio. Naravno, svi odgovorni za to moguće pogodovanje morat će snositi posljedice, ali nemojmo sada „ganjati vještice“. Neka se prvo sve temeljito utvrdi.

O SAMOM SEBI U ODNOSU NA AGROKOR

U MUP-u i SOA-i sam odrađivao određene stvari klasificiranog karaktera, ali pritom nikad nisam bio u doticaju s Agrokorom. To vam jamčim. A ako se utvrdi drugačije – a neće – hrvatska će javnost lako zaključiti jesam li govorio istinu ili nisam.

O TODORIĆEVOJ NAKNADNOJ PAMETI

Todorić se u stilu utopljenika hvata za posljednju slamku, ali je neprijeporna činjenica da je on sam, svojim potpisom, pozvao Vladu RH i zatražio da se aktivira “lex Agrokor” – čime je kompletno upravljanje koncernom dao na raspolaganje Vladi, odnosno izvanrednoj upravi. Sam očito nije mogao izvući Agrokor iz krize – iz jednostavnog razloga jer ga je svojim postupcima sam i bacio u krizu. Dakle, sada je na djelu njegova naknadna pamet i naknadna pamet njegovih kolega političara iz SDP-a.

Podjednako je neprijeporna i činjenica da smo zahvaljujući „lexu Agrokor” – koji je donijela saborska većina na Vladin prijedlog – očuvali 60 i više tisuća radnih mjesta, zaštitili kooperante Agrokora, spriječili prelijevanje krize na čitavo hrvatsko gospodarstvo.

JE LI U GLINI BIO VUČIĆEV JEDNOJAJČANI BLIZANAC?

Kažete da se Aleksandar Vučić žali na moju izjavu da je on zapravo četnik? On nikako da prihvati istinu. Ako on slučajno ne zna za tu vlastitu izjavu, osobno mu je mogu poslati mailom ili na viber, neka mi to samo javi. A može svoju izjavu i sam pogledati na Youtubeu. Neka ukuca „Glina, Aleksandar Vučić, 1995.“ – pa će vidjeti o čemu govorim. Osim ako nema brata blizanca, jednojajčanog, pa to netko drugi u Glini govori umjesto njega.

Vrijeme je da Srbija prestane s demagogijom

Hrvatska i Srbija su susjedne zemlje i moraju zajedno surađivati i Hrvatska mora pomoći Srbiji na njenom putu prema euroatlantskim integracijama. Hrvatska je to sada masu puta pokazala. Vrijeme je da iskreno to pokaže i Srbija svojim konkretnim djelima, a ne samo pričom i demagogijom.

Brkić žestoko o Vučiću: “Vučić se ponaša kao da je još u Glini 1995.”

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Razgovor

Stier: Posjet će otvoriti nove perspektive za naše tvrtke koje rade na ruskom tržištu

Objavljeno

na

Objavio

Foto: Arhiva

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović u službenom je posjetu Rusiji gdje je u Sočiju održala sastanak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prvi je to službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. Nakon razgovora potpisan je niz zajedničkih akata između dvije države koji bi trebali poboljšati odnose dviju država.

Više o ovom susretu i hrvatsko-ruskim odnosima u Studiju 4 govorio je saborski zastupnik HDZ-a Davor Ivo Stier. “Mislim da je jako dobro da je došlo do susreta na ovoj razini. Intencija je bila da otvorimo i proširimo jedan kanala dijaloga s Ruskom Federacijom. Jasno, u taj dijalog ulazimo s pozicije članice Europske unije i NATO-a, ali isto tako želimo uvažavati ulogu koju Ruska Federacija ima na međunarodnoj sceni, pogotovo na jugoistoku Europe.

Naravno, nije tu samo pitanje sigurnosne situacije. Ima tu niz pitanja, gospodarskih i tako dalje. Dakle, taj kanal je potreban i potvrđen je posjetom predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović”, rekao je Stier.

Govorilo se i o očekivanjima od gospodarskog foruma u Moskvi, za koji vlada veliki interes s obje strane i očekuju se konkretni rezultati. Radi se dosad o najjačem gospodarskom izaslanstvu koje prati predsjednicu, a uz predstavnike 90-ak hrvatskih tvrtki s ruske strane je potvrđeno sudjelovanje 245 tvrtki. Stier je istaknuo kako taj forum može otvoriti nove perspektive za naše tvrtke koje rade na ruskom tržištu.

Rekao je i da je rusko tržište od oko 140 milijuna stanovnika iznimno važno za hrvatske tvrtke te da je dobar pokazatelj za to rast izvoza u prvih sedam mjeseci od 10 posto u odnosu na isto razdoblje 2016. godine. “Postoji jedno područje koje nije obuhvaćeno sankcijama, tu postoje legitimni interesi i mislim je je s te strane ovaj posjet važan pogotovo jer se na tržištima poput ruskog jako gleda kakvi su politički odnosi. Kada se vidi da je šeficu hrvatske države primio predsjednik Putin to je isto jedan politički signal i gospodarskim subjektima, kazao je. “Alternative dijalogu nema i dobro da je Hrvatska išla ovim putem. Meni je drago da je došlo do ovakvog razgovora na najvišoj razini”, istaknuo je.

Bilo je riječi i o sektoru energetike. Putin je u jučerašnjem razgovoru istaknuo da je Hrvatska je veliki uvoznik ruskih naftnih derivata, da je prošle godine kupila je 350 tisuća tona nafte te da Rusija zadovoljava gotovo pola hrvatskih potreba za plinom. “Za Hrvatsku je to od strateške važnosti. Hrvatska država ima interes da se izgradi LNG terminal. On je važan zbog geostrateških prilika, zbog diverzifikacije nabave plina i razvijanja tržišta. Hrvatska mora na tome ustrajati”, rekao je.

Kad je riječ o Agrokoru, očekivalo se da će to biti jedna od glavnih tema, međutim sudeći prema izjavama, to i nije bilo baš tako, rečeno je. Putin je samo rekao da na hrvatskom tržištu uspješno djeluju ruske banke te da Sberbank i VTB sudjeluju u programu financijskog ozdravljenja Agrokora. “Nije neočekivan takav scenarij. Nije to forma gdje ćete vi ući dublje u razgovor o takvoj problematici”, komentirao je ovo vruće pitanje Stier.

Govorilo se i o tome da je predsjednica RH predsjedniku Putinu ponovila ono što je već rekla u Varšavi vezano uz Inicijativu tri mora, a to je kako ona nije usmjerena niti protiv Rusije, niti Njemačke, a niti Europske unije. Bilo je riječi i o ukrajinskoj krizi, a jedna od tema bio je i problem onečišćenja za koje je odgovorna rafinerija u Slavonskom brodu, a koja je u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft.

“Sama činjenica da je do ovog sastanka došlo i da će doći do uzvratnog posjeta pokazuje da imamo tu dinamiku posjeta na visokoj razini i to je upravo ono što smo htjeli, a to je imati otvoren kanal komunikacije s Ruskom Federacijom na najvišoj razini. Rusija je veliki igrač na svjetskoj sceni, a nas pogotovo zanima stabilnost jugoistoka Europe i zbog toga moramo imati otvoreni kanal s Ruskom Federacijom”, naglasio je Stier.

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

facebook komentari

Nastavi čitati

Razgovor

Zdravko Marić: Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima, nego samo po činjenici gdje sam prije radio

Objavljeno

na

Objavio

Ministar financija Zdravko Marić jutros je na Markovom trgu priznao da mu teško pada spoznaja da je tzv. ‘uteg Plenkovićevoj vladi’, ali i dalje tvrdi da ne osjeća baš nikakvu krivnju zbog svega što se događalo u Agrokoru, te da je u Saboru prije pola godine rekao kompletnu istinu i tako zadržao posao.

– Od prvog dana svjestan sam svoje uloge, a uostalom prošli smo tu tematiku u ono vrijeme kada se tražio moj opoziv. Tada sam u Saboru časno i dostojanstveno branio sebe i funkciju ministra. Svima sam dokazao da su optužbe neutemljene – rekao je Marić koji je izgledao kao da mu je već dosta pitanja o Agrokoru.

– Zašto se moj posao ne mjeri po rezultatima? Svi gledaju sam gdje sam prije bio i radio… Da, radio sam u Agrokoru, ali sam i svima objasnio koja je bila moja funkcija tamo…

Očekivano, Marić nije htio komentirati procese protiv uhićenih ljudi iz Agrokora.

– Da, poznajem sve te ljude. Nije im jednostavno i nadam se da će oni i njihove obitelji imati fizičke i mentalne snage to prebroditi…

Nakon uhićenja, opet su sve glasnija šuškanja i o odlasku Marića iz Plenkovićeve vlade, piše jutarnji list

– Naravno da nije ugodno čuti da sam ja uteg ovoj Vladi. Međutim, imputiraju mi se neke stvari koje ne stoje. Moja prošlost nije dvojbena, radio sam u najvećoj privatnoj kompaniji u Hrvatskoj, ali sam svima dokazao da sam cijelo vrijeme govorio istinu. Pa čak i taj dvojbeni HBOR-ov kredit. Ja sam dokazao da su tu ispoštovane sve procedure.

Marić je htio reći još nekoliko riječi.

– Imputirali su mi da želim ugasiti Porezni Uskok, ali meni to ni u jednom trenutku nije bilo na pameti. Baš suprotno. Htio sam da bude neovisan, bez političkog utjecaja – rekao je Marić koji je na kraju upitan kako nije primijetio da je u Agrokoru sve krenulo nizbro.

– Moj posao u Agrokoru je bio odnos s investitorima i rejting agencija, a ostalim nisam imao veze. Odgovorit ću na sva pitanja, neću se skrivati!

facebook komentari

Nastavi čitati