Maria Hildingsson: “Razmišljanje u Europi polako se okreće u korist obitelji”

  10

  Maria Hildingsson je glavna tajnica Europske federacije udruga katoličkih obitelji, FAFCE. Cilj te organizacije je istaknuti i promovirati teme koje se tiču obitelji na europskoj razini, a svoj ured imaju u Bruxellesu. “Velik broj stanovnika Europe pogođen je nedostatkom radnih mjesta, a time i manjkom novca,  siromaštvo je sve veće, a slijedom toga diljem Europe vidimo raspad obitelji i demografski pad. No, bliže se izbori za europski parlament i to će biti sjajna prilika da se nešto promijeni“, istaknula je Maria Hildingsson u nedavnom intervjuu za portugalsku stranicu actualidadereligiosa.blogspot.com.

  Smatra kako je to bitno jer čak 70% zakona koji se donose u zemljama članicama EU, dolazi zapravo iz Bruxellesa. „Upravo je zato Europski parlament izravno povezan s europskim narodom“, dodala je.

  „Među 28 zemalja članica EU brojne su razlike u kulturnom, povijesnom i društvenom nasljeđu i sve to utječe i na shvaćanje obitelji. No, u Europskom parlamentu postoje tri skupine zastupnika – jedni podržavaju obitelj kao zajednicu muškarca i žene, druga skupina je potpuno suprotna i za njih je obitelj svaka zajednica bez obzira na međuljudske odnose, a pritom zanemaruju činjenicu da svako dijete ima majku i oca i da je brak upravo institucija namijenjena zaštiti djece i supružnika. Pored te dvije skupine postoji još jedna, velika, koja ne obraća previše pažnje na ta pitanja. Stoga je važno biti u kontaktu s tom velikom grupom, koja je često voljna saslušati i prihvatiti razumne argumente“, opisala je Hildingsson način lobiranja.

  Napomenula je da iako EU nema direktnog utjecaja na reguliranje pitanja obitelji, ima puno utjecaja na primjerice područja zapošljavanja i porodiljnog dopusta koji su s tim blisko povezani.

  „Najveća opasnost za društvo je raspad obitelji i to je veliki problem diljem Europe. Mladi ljudi žele zasnovati obitelj, žele imati veze koje će trajati cijeli život te poštuju odrasle koji su dobri roditelji i koji su zadržali obitelj na okupu. Sadašnja strategija EU uključuje potrebu stvaranja radnih mjesta, no pritom ne prati i potrebe obitelji. Mi smatramo da potrebe obitelji trebaju biti na prvom mjestu te da treba stvoriti takve radne uvjete u kojima obitelj može pristojno živjeti od svojih prihoda“, istaknula je Hildingsson.

  Važnom smatra i raspravu oko istosplnih brakova, posvajanja i surogat majčinstva. Primijetila je kako se tu jasno vidi podijeljenost Europe.

  „Ovdje imate jednu Mađarsku i Hrvatsku koje su u svoje ustave unijele odredbu da je brak zajednica žene i muškarca. Slične zakonske odredbe imaju i još neke istočne europske zemlje i mislim da je vrijeme da oni koji odlučuju na europskoj razini čuju i te glasove te da bogatije zemlje na zapadu Europe prestanu s pritiscima prema zemljama kojima treba financijska potpora. Mogli bismo reći da je tu čak na snazi ‘bullying’, rekla je Hildingsson.

  Posebno se osvrnula na događaje u Francuskoj oko definiranja obitelji rekavši kako se i tamo polako mijenja shvaćanje ove temeljne zajednice.

  „Zasigurno dolazi do jedne promjene u Europi općenito, prema ljudskom dostojanstvu, poštivanju života i obitelji. Evo, prošle je godine prikupljeno gotovo dva milijuna potpisa europskih građana za inicijativu “One of Us”, kojom se traži od EU da prestane financirati istraživanja u kojima se uništava ljudski embrij. To nam pokazuje da glavni akteri ne moraju biti političari, već obični građani koji postaju svjesni da mogu učiniti razliku i imati utjecaja“, poručila je Hildingsson.

  facebook komentari

  • Gledao sam je malo kod Ozane Bašić..

  • Gledao sam je malo kod Ozane Bašić..

  • srka

   Samo i samo zajednica ljepšeg…predivnog-njeznijeg spola i muškarca je garant svijetloj budućnosti…
   by Srka®

   • HRSmoock

    Točno, jer ona druga zajednica…Ova vesela…Nema nikakvu budućnost.

    • niti je može imati!

     • HRSmoock

      Ma ko ih yebe. Više za nas. Sami su izabrali. Lijepo piše u Bibliji da onaj rogati lik stalno iskušava…

  • srka

   Samo i samo zajednica ljepšeg…predivnog-njeznijeg spola i muškarca je garant svijetloj budućnosti…
   by Srka®

   • HRSmoock

    Točno, jer ona druga zajednica…Ova vesela…Nema nikakvu budućnost.

    • niti je može imati!

     • HRSmoock

      Ma ko ih yebe. Više za nas. Sami su izabrali. Lijepo piše u Bibliji da onaj rogati lik stalno iskušava…