Marija Pejčinović Burić – nova ministrica vanjskih i europskih poslova te potpredsjednica Vlade RH!

4

Apsolutnom većinom od 78 glasova za (i samo 35 protiv) zastupnici su na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora potvrdili mr. sc. Mariju Pejčinović Burić za novu potpredsjednicu Vlade RH te ministricu vanjskih i europskih poslova.

Ministrica Pejčinović Burić, koja je dosad bila državna tajnica u MVEP-u, odmah je i prisegnula da će svoju novu dužnost obnašati savjesno i časno, poštovati Ustav i zakone te se zauzimati za svekoliki razvoj Hrvatske, a primopredaju će imati – kako je samo najavila – sutra ili prekosutra.

– S njezinim imenovanjem zaokružit ćemo proces rekonfiguracije Vlade. Nastavljamo se baviti onim što smo i dosad radili, rješavanjem problema koji muče hrvatske ljude i svladavanjem izazova koji su pred našom državom, ali sada bez dodatnih okolnosti i spekulacija o stabilnosti Vlade – istaknuo je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković nakon potvrde nove ministrice.

Prije samog glasovanja na saborskoj sjednici, Plenković je saborskom Odboru za vanjsku politiku i Odboru za europske poslove predstavio tada još kandidatkinju za ministricu Pejčinović Burić:

– Gospođu Pejčinović Burić osobno poznajem već 25 godina, otkad smo zajedno krenuli u aktivnosti na europskom putu Hrvatske. Osim Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, završila je i poslijediplomski program na College of Europe. Govori francuski, engleski, španjolski i njemački. Kao poliglot i dužnosnica s političkim i diplomatskim iskustvom – koja je veliki dio karijere posvetila upravo vanjskim i europskim poslovima – siguran sam da će svoju novu dužnost obnašati odgovorno i kvalitetno, pridonoseći realizaciji Programa Vlade RH u skladu s našim nacionalnim interesima i međunarodnim pravom. Za mene kao premijera izrazio je važno da ministrica vanjskih i europskih poslova bude istodobno i potpredsjednica Vlade kako bi u političkom smislu upravo to ministarstvo ima dodatnu snagu i dodatni položaj u Vladi RH.

Plenković je zaključno istaknuo da će imenovanjem Marije Pejčinović Burić Vlada RH biti jedna od vlada europskih zemalja koja u svom sastavu ima najviše žena.

Pejčinović Burić u svom je predstavljanju, među ostalim, istaknula da je jedna od najvažnijih odrednica rada MVEP-a odnos s Bosnom i Hercegovinom te da će u tom smjeru i ići njezin angažman.

Zastupnici su izglasali i Furija Radina, predstavnika nacionalne manjine, kao novog potpredsjednika Hrvatskog sabora sa 109 glasova za i jednim glasom protiv.

– Nakon dugo vremena imamo potpredsjednika Sabora iz redova nacionalnih manjina – napomenuo je predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  To što je drug Plenković rekao da je ,, poznaje već 25 g.” baš i nije preporuka, jer tako isto poznaje (kućni prijatelji) i Obuljenku ! Interesantno je kako nitko iz vladajućih, a još manje iz oporbe, nije postavio NI JEDNO PITANJE šta je radila, na kojim poslovima i za koga, pogotovo dok je bila u Srbiji i na Kosovu?!! Za takvu poziciju se kandidati OZBILJNO provjeravaju, a ovdje je dovoljna preporuka ….koga?? ,, Pravog i dokazanog domoljuba i Hrvata”….hahahaha (kiseli smijeh!)

 • U prošlosti mnogi istaknuti Hrvati su bili značajni i ključne osobe u stvarnju, formiranju i obrani Hrvatske Države.
  Eto vidite dragi moji Hrvati neću spominjati njihova imena, jer su i ptici na grani poznati. Ali svakako treba se uvijek i na svakom koraku i mjestu sjetiti Hrvatske Hrvtaice iz Hrvatske Hercegovine Marije Pejčinović Burić koja će predstavljati probiteke svih Hrvata na ovoj kugli zemaljskoj gdje i naša Hrtvatska ima svoje lijepo mjesto.

  Koliko su hrvatski antifašisti na čelu Mesića, Josipovića i njihovih Dernekaša dali lažne izjave i ujedeli vuk magare.

  Kada je 1961. godine u Parizu neki mađarski emigrant iz godine 1956 pucao u generala de Gaulle-a i promašio, veliki francuski džavnik je samo odgovorio: Slabo je gađao….

  Znate šta dragi moji Hrvati. Nisam sljedbenik Plekovića. Neću zalaziti u razloge, osim što on nema face da bude političar kokovog Hrvatit danas trebaju. Ali, ajkda je došlo vrijeme za glasanje, glasovao sam za njega, PA NEKA TEGILI.

  Tko želi potonje znati o političkom djelovanju HSS prije stvaranja NDH i Internaciju u Radni Sabirni Logor Jasenovca predsjednika HSS dra. Vladka Mačeka, preporučio bih im da potraže svih 15 nastavaka koje je Vjekoslav Maks Luburić, general Drinjanin opisao u novini OBRANA 1965/1966, a ja sam ih ovdje na portal otporas.com stavio u trideset (30) nastavaka. Tu će Mirjana Petir i mnogi drugi uistinu saznati pravi istinu iz prve ruke, kao je i zašto došlo do internacije dra. Vladka mačeka.

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA: piše general Drinjanin (1 …
  otporas.com/povodom-smrti-vladka-maceka-pise…

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA. (1) Nekoliko osobnih uspomena na Stjepana Radića, Dr. Vladka Mačeka i Dra. Juru Krnjevića. Radić i Maček su mrtvi. Dr.

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA (24) – Otporaš
  otporas.com/prigodom-smrti-vladka-maceka-24

  PRIGODOM SMRTI VLADKA MAČEKA, piše general Drinjanin (24) MAČEK NIJE BIO U JASENOVCU (drugi (2) dio) HRVATSKA I USTAŠTVO (47) Kada se narod bori, on se bori za …

 • Maks

  Puno se lagalo o ovoj zeni po cemu je “desnica poznata, najpoznatija. Koga zanima evo tocne biografije, ja ne vidim nista sporno.
  http://www.mvep.hr/hr/ministarstvo/o-ministarstvu/marija-pejcinovic-buric/

 • Istina

  U Hrvatskoj ne postoji desnica.