Marija Pejčinović Burić: Mi se nadamo da neće biti jednostranih poteza, za nas odluka ne postoji

4

Nadamo da neće biti jednostranih poteza, za nas odluka ne postoji, nadamo se da ni Slovenci neće ništa jednostrano poduzimati, poručila je ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić

“Mi se nadamo da neće biti jednostranih poteza, za nas odluka ne postoji, nadamo se da ni Slovenci neće ništa jednostrano poduzimati. Vjerujemo da će život teći dalje kako je bilo u zadnjih 26 godina otkada smo s tom istom granicom zajedno priznati Slovenija i Hrvatska”, kazala je Pejčinović Buriću razgovoru za RTL.

“Naputci hrvatskoj diplomaciji su isti kao i javno poznati stavovi Vlade RH – za nas je odluka da smo istupili iz arbitraže odlukom sabora iz srpnja 2015. završna i ova odluka za nas nije primijenjiva, za to su potrebne obje strane. Vjerujemo u dobrosusjedske odnose i da neće biti nikakvih incidenata, u to ćemo se uvjeriti i kada se sastanu slovenski i hrvatski šefovi vlada Cerar i Plenković”, izjavila je Pejčinović Burić.

Iz Vlade RH se ne boje da će zbog ovog Slovenija stati Hrvatskoj na putu u Schengen jer je to pitanje, kako kaže, za cijelu Europsku uniju.

“Mislim da prijetnje nisu rješenje i da se optičkim kablovima kako predlaže Most ne treba prijetiti, dijaloga ima na svim razinama, vjerujem da će obje strane razgovarati”, poručila je, dodavši kako je Vladi važna podrška velikih saveznika kao što je SAD.

“Predsjednica će se sastati s Trumpom u kontekstu Inicijative triju mora, razgovarat će i u širom kontekstu”, dodaje ministrica.

Smatra da će odnosi sa Slovenijom biti regulirani po principu kako je bio i do sada i da će se ubuduće dogovarati kako dalje.

facebook komentari

 • Nadati se je da neće prebarti povratiti onu razvikanu LJUTU TRAVU NA LJUTU RANU!

  Bravo Tvrtko! Tvojom velikom iskrenošću iznio si mnoge točnosati u ovom opisau iz kojeg se nedvojbeno može zaključiti da su ti mnoge hrvatske stvari iz prošlosti poznate. Upravo zato ti želim reći da si namjerno ili ne propustio neke važne stvari ovdje spomenuti. nadati se je da ćeš u tvoijm drugim opisima nastaviti iznositi što ti vremenski ovdje nije bilo dopušteno.
  Primi moje sikrene hrvatske poZDrave.
  Uz naš hrvatski stari pozdrav
  ZA DOM SPREMNI!
  Mile Boban, Otporaš.

  04-11-2014, 19:03
  VELIKA HVALA OD GOSPOĐE MAJE RUNJE ZA KNJIGU “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA”

  Sent: Tuesday, November 4, 2014 8:33 AM
  Subject: Hvala Vam

  Poštovani gospodine Miličeviću,
  upravo sam pročitala knjigu pisama generala Vjekoslava Maksa Luburića, koju ste mi bili ljubazni darovati. Vrlo sam iznenađena. Znala sam da je Luburić bio osobit i snažan čovjek, ali ipak nisam znala da je bio čovjek takova značaja kakav se otkriva iz njegove korespondencije. Kakav idealizam! Kakva hrabrost! Kakvo strpljenje s ljudima – sve u želji da i u poslijeratnim nemogućim prilikama postigne dobro za svoju Domovinu!

  S nestrpljenjem očekujem knjigu koja će prikazati Luburićev životopis. Žao mi je jedino da će to biti knjiga o jednom vrlo teškom životu.
  Dva od četiri primjerka koje sam od Vas dobila predala sam Zdravki i Anti, a jedan sam darovala jednom gospodinu Dragi Čolaku, koji se prije godinu dana s obitelji vratio iz Australije, a koji sada s nama povremeno surađuje. Gospodin Čolak je iz Rasna u Hercegovini. A ne mogu Vam reći koliko se Drago razveselio. Nije mogao prestati zahvaljivati! Luburićev je poštivatelj, bio je svojevremeno član Otpora.

  Moj vlastiti primjerak je sada već na posudbi, kod prijatelja. I ići će sigurno od ruke do ruke.
  Puno Vam zahvaljujem. Također i gospodinu Bobanu – vidjela sam da je on zaslužan da je došlo do tiskanja.
  Želim Vam svako dobro i puno Vas pozdravljam,
  Maja Runje

  05-11-2014, 00:14
  PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA SU ZA SVAKU ZGODU I ZA SVAKU OSOBU

  CroSlaven91 hvala lijepa na odgovoru. Ja iskreno mislim da je knjiga pisma Maksa Luburića dobro došla u ruke sveke Hrvatice i svakog Hrvata i da je to jedno povijestno djelo za povijestnu građu stvaranja i obaranje NDH, kao i hrvatske političke državotvorne emigracije od 1945. pa do generalove smrti 20 travnja 1969. ova knjiga je rijetkost i zato jer posjeduje nekoliko stotina originalnih pisama od 1952. i 1969. godine, godina kada je general Drinjanin ubijen.

  Ova knjiga ne zasijeca u generala Luburića životopis, niti je ovo knjiga opisivanja njegove dužnosti i njegove odgovornosti u vrijeme borbi za očuvanje NDH, ovo nije knjiga analize njegovog političkog, vojničkog i emigrantskog puta i života. Ovo je knjiga kojia donosi Vjekoslava Maksa Luburića, generala Drinjanina, pisma iz vremena poslije WW2. Ova pisma su u izvornom obliku ovdje objavljena, kako bi bila sabirno polazište za daljnja povijestna istraživanja, ne samo o osobi generala Luburića, nego i o emigrantskim zbivanjima među Hrvatima diljem cijelog svijeta. To je jedna od glavnih svrha ove knjige, bez da koga veliča ili vrijeđa, bez ikakovih uvijanja ali svakako bez ikakovog sakrivanja.

  Ova Luburićeva pisma su važna poradi još nečega, što je posebno važno za našu suvremenu povijest, kako prošlu, tako i sadašnju a pogotovu buduću povijest.

  Poznato je da se je general Drinjanin u emigraciji zalagao za hrvatsko izmirenje, zbog čega se je i razišao s Poglavnikom. Poznata je generala Luburića: “PORUKA IZMIRENJA USTAŠA I HRVATSKIH PARTIZANA” koja je objavljena u Istarskoj “DRINI” br. 3/4 1964. godine. Poznato je i to da je Luburićevo štivo o pomirenju čitao i doslovno upijao Bruno Bušić, ali da je na tome zdušno radio i fra. dr. Dominik Mandić, poznati hrvatski povijestničar.

  Također je vrlo dobro poznato i to da je dr. Franjo Tuđman još za svojih disidentskih dana u bivšoj komunističkoj Jugoslaviji krajem 80-th bio na turneji u USA i Canadi, te da je u Torontu, u dvorani “The Ontario Institute for Studies in Educations”, 19 lipnja 1987. održao predavanje pod nazivom “Politika hrvatskog nacionalnog izmirenja”.

  Stoga je više nego opravdano ova Luburićeva pisma objaviti hrvatskim čitateljima u izvorniku, kako bi bila dostupna svima za daljnja istraživanja. Ova knjiga i želi na tome ostati, a ne nikako biti na tragu kakovih novih ideoloških podjela i sukoba među Hrvatima, kako simpatizera bojnih, tako isto simpatizera brigada. Otporaš.

 • Dusko Besenic

  Sumnjivo mi je svako Plenkovićevo ,,kadrovsko” rješenje počevši od ministrice kulture, ministra policije i pravosuđa, a sada trebam imati povjerenja u ovu ministricu??!

 • Omnes Omnibus

  Vašu nadu možete objesiti mačku o rep. Očito vam je plan da pasivnošcu dozvolite Slovencima uz pomoć korumpiranog suda aneksiju hrvatskog teritorija. Jeste li možda čuli za koncept aktivne diplomacije, ili samo izvršavate naredbe Frau V2? A sutra ce zahvaljujuci vašoj diplomaciji i ISIL dobiti “dimnjak” kroz hrvatsko more.
  Odgovorite vi hrvatskom narodu, jasno i glasno: Jeste li spremni braniti hrvatske nacionalne interese ili izvršavati naredbe iz Bruxellesa? Jeste li spremni za dom ili za poslušnost?

 • bubnjar

  Ah Bože moj, ovi plašljivi hrvatski političari zaista nisu dorasli današnjem svijetu.