Pratite nas

Marijan: ne bih se čudio da je većina gradiva Udbe iz Hrvatske uništena

Objavljeno

na

Povjesničar Davor Marijan kazao je za narod.hr kako o razlozima slabog odziva od samo 11,64 posto na referendum o arhivi Udbe u Sloveniji možemo spekulirati, ali se ne bi iznenadio da većinska slovenska elita želi da materijali budu što kasnije dostupni ili uništeni, jer je ta elita, baš kao i u Hrvatskoj, izrasla iz redova komunista.

udba-blic„Možda je razlog slaba medijska popraćenost, možda su Slovenci doista umorni od prošlosti, a možda se većina ne želi suočiti s tim vremenom, što bi moglo posredno govoriti o nerazmjerno velikom broju osoba koje su prošle kroz evidencije Udbe“, rekao je Marijan s Hrvatskog instituta za povijest.

Napominje kako treba imati na umu da je Udba bila i dželat komunističke partije i da se s otvaranjem njene građe zatvara krug i stvara osnova za odgovor na pitanje što je bila Komunistička partija Jugoslavije, odnosno u ovom slučaju Slovenije.

„Imao sam priliku vidjeti manju količinu dokumenata vojne službe sigurnosti iz razdoblja od 1988. do 1991. i to je vrsta materijala od kojeg se želudac okreće, a radi se o razdoblju kada se sustav raspadao“, kazao je Marijan i dodao kako je to materijal za psihijatra, a ne za povjesničara.

Susljedno tome, misli da je teško i zamisliti što ima u građi Udbe iz desetljeća nakon rata i ne bi se iznenadio da većinski pripadnik slovenske elite želi da to što kasnije bude dostupno javnosti ili da bude uništeno. Kao i u Hrvatskoj ta elita je uglavnom izrasla iz redova komunista koji su 1945. došli na vlast.

„Stanje u Hrvatskoj je osjetno gore po pristupu arhivskom gradivu iz razdoblja od 1945. do 1990. i može se svesti na jednu jedinu riječ – sramotno. Lakoća s kojom je dilano gradivo Republike Hrvatske od 1990. usporediva je samo s odlučnošću da se onemogući pristup gradivu iz komunizma“, pojasnio je Marijan današnju situaciju u Hrvatskoj.

Smatra kako je pravo pitanje je li i u kojoj je mjeri sačuvano gradivo Udbe iz Hrvatske, te da se ne bi čudio da je većina uništena!? Naime, oko procedure postoje zakoni koji se primjenjuju na način da obeshrabre istraživače.

„Tragično je da se štiti zločinačka institucija i razdoblje čije tajne ne ugrožavaju ni jedan element nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. No, možda ugrožavaju neke utjecajne pojedince na vlasti, a takvi su očito skloni da se poistovjete sa sustavom“, istaknuo je Marijan te dodao kako i Hrvatskoj treba referendum o arhivi UDBE.

„Referendum, naravno da nam treba, mi se tek navikavamo da je referendum očito jedini način na koji većina može utjecati na pravce kretanja u državi“, zaključio je hrvatski povjesničar za narod.hr.

narod.hr

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Komentar

Račan-Lončarova smrtna presuda Hrvatskoj! Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Objavljeno

na

Dezintegracijski procesi SFRJ uzrokovani su mnoštvom povijesnih, kulturoloških, gospodarskih te inih uzročnika. Rasprave o tom procesu trajati će desetljećima..

Racionalnost, konstruktivnost i umjerenost hrvatskog suverenizma zrcali se iz dokumenta pod nazivom Model konfederacije u Jugoslaviji, koji predsjedništvu Jugoslavije u listopadu 1990., predlažu Hrvatska i Slovenija.  Prijedlog je odbijen.

Nažalost, kao puno puta u povijesti hrvatske pregovaračke i opće pozicije grubo su rušene i unutar Hrvatske.

1. Prvi višestranački izbori u Hrvatskoj nakon II svjetskog rata, održani su u prvom krugu 27.travnja 1990., te u drugom krugu 6.svibnja 1990.  Na izborima je uvjerljivo pobjedio HDZ. Dotadašnja, komunistička, Račanova, Vlada,SKH-SDP, je 23. svibnja 1990. – svega osam dana prije okupljanja prvog demokratskog, višestranačkog saziva Sabora sa HDZ-ovom većinom, predala cjelokupno naoružanje hrvatske Teritorijalne obrane neprijateljski nastrojenoj JNA. Takva vrsta odluke, tijekom prijelaznog, tehničkog mandata Vlade nije dopuštena i debelo vonja veleizdajom.  Zapovjednik teritorijalne obrane bio je Ivica Račan.

 Hrvatska je tako ostala bez mogućnosti naoružavanja 273000 vojnika, bez lakog topništva minobacača,lakih oklopnih vozila,….. 

Istovremeno, slovensko rukovodstvo,  donosi zdravorazumsku i zakonitu odluku te odbija predati oružje svoje TO u ruke JNA. 

U isti izdajnički kontekst može se svrstati odluka sborskih zastupnika SKH-SDP, koji demonstrativno napuštaju sabornicu tijekom glasovanja o Deklaraciji o proglašenju suverene i samostalne Hrvatske, sukladno volji građana izraženoj na referendumu 19.svibnja 1991.

2.Vijeće sigurnosti UN, 25. rujna 1991., donosi odluku o embargu na oružje za područje SFRJ. Argumentacija te odluke temelji se na “činjenici da je Jugoslavija pozdravila namjeru VS UN-a, u pismu upućenom od njezina predstavnika i “nakon što je saslušana izjava ministra vanjskih poslova Jugoslavije”.

U arhivu UN-a, dakle, ostalo je zapisano da je Budimir Lončar, tadašnji ministar vanjskih poslova Jugoslavije, presudno utjecao da se uvede embargo na nabavu oružja, u trenutku kad je Hrvatska bila u najgoroj vojnoj situaciji.

“Svrgavanje hrvatskih neofašista” je počelo već 1. listopada. Srbija koristi embargo i šalje ultimatum RH i počinje granatirati Dubrovnik, JNA pokušava zatvoriti obruč smrti oko Vukovara. Žestoki napadi JNA i pobunjenih hrvatskih Srba te četničkih postrojbi iz Srbije istovremeno se odvijaju diljem Hrvatske. Kadijević izjavljuje “cilj JNA je svrgavanje neofašističkih hrvatskih vlasti”. Tuđman 5. listopada poziva sve građane RH na obranu. Alija izetbegović pak izjavljuje: “Zapamtite, ovo nije naš rat”. Dva zrakoplova JNA 7. listopada raketiraju Banske dvore. Sabor RH dan poslije proglašava JNA i Srbiju agresorima.

Hrvatska je izdajom dovedena pred smrt….

Ž.M. Zenga/Kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati

Hrvatska

“Antife” izviždale Predsjednicu na spomen uloge katoličkih svećenika u priključenju Istre matici zemlji

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je boravila u Pazinu povodom Dana Istarske županije i i 70. obljetnice Pariške konvencije

Predsjedničin je govor u Pazinu izazvao pljesak prisutnih nakon što je pozdravila ‘antifašiste’ Istre, ali i zvižduke negodovanja kad je spomenula doprinos Katoličke crkve pripajanju Istre Hrvatskoj.

Na njenu izjavu da je poseban doprinos u narodnoj borbi za slobodu dalo katoličko svećenstvo, prisutni su burno reagirali s negodovanjem. Kolindu Grabar Kitarović, međutim, zvižduci nisu smeli, nego je mirno nastavila.

Treba naglasiti da je katoličko svećenstvo predvođeno don Božom Milanovićem, objavom spomenice hrvatskog svećenstva u Istri, i na druge načine tijekom Pariške mirovne konferencije dalo ključan doprinos konačnoj međunarodnoj potvrdi Pazinskih odluka.

Jednake je zvižduke na spomen utjecaja Katoličke crkve na Istru dobio i saborski zastupnik Anton Kliman, koji se također obratio prisutnima i čestitao obljetnicu.

Bez negodovanja prisutnih nije prošao ni ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, čiji je govor također bio prekidan povremenim zvižducima.

Prošle su 74 godine od slavnih pazinskih odluka kojima su istarski narodni predstavnici potvrdili već prije izraženu odlučnost Hrvata i domoljuba svih nacionalnosti o priključenju Istre matici zemlji Hrvatskoj, izjavila je između ostalog predsjednica Republike Grabar-Kitarović.

Prošle godine imala sam čast posebno odlikovati istaknutog antifašista Ljubu Drndića, autora proglasa o 13. rujna 1943., proglasa kojim je autentično izražena volja naroda o pripadnosti Istre Hrvatskoj i ujedinjenju, kako je istaknuto, s ostalom našom hrvatskom braćom uz poklik “Živjela hrvatska Istra!”. U tom pokliku izražena je sva ljubav istarskih Hrvata prema domovini koji su, iako su od nje kroz većinu svoje prošlosti odvojeni granicama oduvijek pripadali. To domoljublje nisu mogli gušiti fašistički progoni i zločini, nego su naprotiv, potaknuli otpor tijekom kojega su kroz više od dva desetljeća borbe za slobodu i narodna prava život dali mnogi domoljubi, a mnoge su hrvatske obitelji bile prognane. U Istri su pale prve žrtve fašizma u Europi i u njoj se razvio prvi antifašistički pokret. Svaki istarski domoljub bio je antifašist, neovisno o ideološkoj pripadnosti, kazala je.

Domoljublje Istrijana istim je žarom došlo do izražaja i u Domovinskom ratu, najvećim mogućim odazivom u postrojbe Hrvatske vojske i policije, kazala je između ostalog predsjednica Republike.

Kako su se Boris Miletić i povijest kao znanost posvađali

 

 

facebook komentari

Nastavi čitati