Pratite nas

Događaji

Marijana Mirt dobila poziv u policijsku postaju vezano uz okupljanje antiprosvjednika

Objavljeno

na

Uoči subotnjeg antiprosvjeda, situacija između branitelja iz Savske 66 i članova Pokreta Occupy Croatia dodatno se zaoštrila. Na što veći odaziv poziva i jedna i druga strana, a ministar Ranko Ostojić je za početak u postaju pozvao organizatoricu antiprosvjeda Marijanu Mirt.

Marijana Mirt, aktivistica Udruge slobodarskih aktivista koja se istaknula u neuspjelom prosvjedu protiv branitelja, dobila je policijski poziv vezano uz okupljanje antiprosvjednika koje je najavljeno za ovu subotu. Marijana Mirt to baš i nije najbolje primila:

“Fašisti na zadnjim nogama”

“Jutros rano poranili Turci…. Ma šalim se, nisu Turci nego murja. Ugodno buđenje…. Moram u prvu u 1! Članak 177. Stavak 3 zakona o javnom okupljanju… Izgleda fašisti se podigli na stražnje noge… Hm… sad se vidi sad se zna tko kontrolira policiju… Ostojiću gnjido, a jesi zvao Klemma i Glogoškog???”, pita se na svojoj Facebook stranici Mirt.

Pokret Occupy Croatia ljutitoj je Marijani vrlo brzo dao podršku riječima:

“Što bi to trebalo značiti? Policija represijom želi slomiti naš prosvjed? Puna podrška našoj prijateljici i drugarici, aktivistici Udruge slobodarskih aktivista!”, kažu iz ovog pokreta i apeliraju da se u subotu okupi što više onih koji misle da branitelji nemaju pravo biti u Savskoj:

“Svi oni koji ne žele živjeti u društvu gdje će vrijednosti nametati ekstremna desnica neka na ovaj prosvjed pozovu sve svoje prijatelje i poznanike kako bi nas se okupilo što više, više od njih!

Zanimljivo je da je istovremeno poziv braniteljima odaslao i Đuro Glogoški koji je kazao kako je antiprosvjed još jedan pokazatelj da oni koji nisu željeli hrvatsku državu danas rade nove podjele u društvu. Osim toga, u subotu je u Savsku pozvao hrvatske branitelje porukom “dođite, neka vide da nas ima”. Osvrćući se na najavljeni subotnji antiprosvjed protiv branitelja, Glogoški je rekao da su njihovi transparenti i uvrede na prošlom protuprosvjedu bili samo pokušaj uvođenja podjela u hrvatskom društvu. Naveo je kako ima informacije da iza toga stoje SDP i HNS koji su pozvali svoje članstvo na prosvjed protiv branitelja. Sličnu stvar mogli smo čitati i na maxportalu gdje je kazano sljedeće:

Antiprosvjed u režiji SDP-a?

“Nezadovoljni rezultatima današnjeg prosvjeda u kojem šačica krezubih galamdžija pokušala napraviti incident pred braniteljskim šatorom u Savskoj u vrhu SDP odlučili su nastaviti akcijom.

Formiran je krizni  stožer, za neformalnog koordinatora izabran je tajnik stranke Igor Dragovan, a sve se radi po planu Alexa Browna, američkog PR savjetnika predsjednika SDP-a Zorana Milanovića.

Iako su SDP-ovi prosvjednici, i po broju i po sadržaju, osramoćeni, silan medijski odjek subotnje blokade prometa i sukoba s policijom, naveo je na zaključak Alexa Browna da nastavi s kontinuiranim prosvjedima.

Vrhu SDP-a je predložio, a oni su prihvatili, da se pokuša napraviti pandan braniteljima u Savskoj. Prosvjede bi, po informacijama iz vrha SDP-a, trebala voditi Marijana Mirt, aktivistica koja je svojedobno na glavnom zagrebačkom trgu paradirala s velikim ćiriličnim transparentom “Ne neoustaštvu”, i samozvani obavještajac, kontroverzni Domagoj Margetić.

Pitanje je kako će se sada prema cijeloj situaciji postaviti ministar Ostojić, koji je susret antiprosvjednika i prosvjednika Savske 66 prošli put fizički onemogućio. Prvi potez koji je za sada povukao je – poziv Marijani Mirt u policijsku postaju.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

Plenković i Krstičević na Europskom tjednu sporta na Jarunu

Objavljeno

na

Objavio

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je u subotu, 23. rujna 2017. na otvorenju Europskog tjedna sporta na zagrebačkom Jarunu istaknuvši: “Sport je za mene pokretačka snaga i bitan segment u profesionalnoj karijeri.

Također, sport i tjelesna spremnost jako su bitni za razvoj hrvatskog vojnika i pridajemo veliku važnost sportskim aktivnostima i zdravom načinu života.”

Na otvorenju Europskog tjedna sporta na Jarunu, uz ministra Krstičevića bili su predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade Martina Dalić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović,  ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, državna tajnica Janicu Kostelić te mnogi drugi gosti i sportaši.

Europski tjedan sporta u Hrvatskoj  međunarodna je inicijativa  Europske komisije za promicanje sporta i tjelesne aktivnosti građana diljem Europe, a u Hrvatskoj se provodi već treću godinu zaredom.

Ove godine, od  23. do 30. rujna 2017. uz moto #Be active, građani će se imati prilike upoznati s raznim sportskim aktivnostima, a svečana završnica europskog sportskog tjedna bit će 30. rujna 2017. u Vukovaru.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati