Marijana Petir: Teško se oduprijeti dojmu da je optužnica protiv bivših zapovjednika HVO-a političkog karaktera

0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir reagirala je na podizanje optužnice od strane Tužiteljstva Bosne i Hercegovine protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika HVO-a.

“Izražavam duboku zabrinutost zbog optužnice koju je danas podiglo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine protiv devetorice bivših zapovjednika i pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) zbog navodnih ratnih zločina nad zarobljenim Srbima s područja Orašja.

Teško se oduprijeti dojmu da je optužnica političkog karaktera obzirom da su Orašje branile združene hrvatske i bošnjačke snage, a optužnice su podignute samo protiv Hrvata”, rekla je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir.

Petir je dodala da očekuje da se Sud BiH u čijoj je nadležnosti potvrditi ili odbiti optužnicu vodi načelima nepristranosti i neovisnosti te da se odupre političkim pritiscima.

“Podsjećam da je upravo to tražilo i 28 članica Europske unije u stajalištima koje je iznio Joao Vale de Almeida, veleposlanik Europske unije pri UN-u, prilikom zasjedanja Vijeća sigurnosti.

Članice EU su tom prigodom jasno pozvale vlasti BiH da zajamče jednakopravnost triju konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine te su tražile depolitizaciju pravosuđa, uključujući i u slučajevima procesuiranja ratnih zločina”, zaključila je Petir.

facebook komentari