Pratite nas

Naši u svijetu

Marine Le Pen -Želim uništiti Europsku Uniju a ne Europu

Objavljeno

na

LIDERICA francuske Nacionalne fronte i pobjednica europskih izbora u Francuskoj Marine Le Pen u svom velikom intervjuu za njemački tjednik Der Spiegel izjavila je da joj je cilj uništiti Europsku uniju ili kako ju ona naziva, Europsku Sovjetsku Uniju. Osim te bombastične izjave otkrila je i planove svoje stranke za Europski parlament te objasnila kako gleda na uspjeh svoje stranke u Francuskoj.

ODMAH-U-NAPAD-Ultradesna-Nacionalna-fronta-celnice-Marine-Le-Pen-zatrazila-raspustanje-francuskog-parlamenta

Marine Le Pen

“Želim uništiti Europsku uniju, a ne Europu! Vjerujem u Europu nacionalnih država. Vjerujem u Airbus i Ariane, u Europu zasnovanu na suradnji. Ali ne želim Europsku Sovjetsku uniju”, jasno je poručila Le Pen te dodala da ne vjeruje u mirovni projekt Europske unije.

“Ne. Europa je rat. Ekonomski rat. Povećalo se neprijateljstvo među zemljama. Nijemce se ponižava opisom da su okrutni, Grke da su prevaranti, a Francuze da su lijenčine. Gospođa Merkel ne može otputovati niti u jednu europsku državu bez osiguranja stotine policajaca. To nije bratstvo”.

Le Pen Europsku uniju vidi kao štetno, birokratsko i antidemokratsko čudovište. To čudovište želi spriječiti da se još više udeblja, nastavi disati i grabiti sve oko sebe te širiti svoje krakove u svim područjima nacionalnih zakonodavstava.

“Milijuni su umrli na putu slavne francuske prošlosti kako bi naša zemlja ostala slobodna. Danas jednostavno dozvoljavamo da nam pravo na samoodređenje bude ukradeno”, smatra Le Pen.

“Budite oprezni gospođo Merkel! Njemačka politika će dovesti do eksplozije EU”

Liderica Nacionalne fronte optužila je sadašnjeg i bivšeg francuskog predsjednika, Francoisa Hollandea i Nicolasa Sarkozyja, da su doveli Francusku do ovako loše situacije zbog toga što se bespogovorno drže europskih propisa koji većinom promiču njemačke interese, ali su slabi kad trebaju obraniti francuske interese.

“Ne možete kriviti Njemačku što štiti svoje interese. Ne mogu kriviti gospođu Merkel što želi jak Euro. Krivim naše lidere koji ne brane naše interese. Jak Euro uništava našu ekonomiju”, rekla je Le Pen i dodala da je Euro stvorila Njemačka za Njemačku. Smatra kako se Francuska treba vratiti staroj valuti te da to ne bi dovelo do ekonomske katastrofe.

Le Pen je ipak izrazila i poštovanje prema njemačkoj kancelarki Angeli Merkel jer brani interese svoje zemlje.

“Njezina je politika pozitivna za Njemačku, ali nažalost negativna za ostale zemlje. Moje upozorenje glasi: ‘Budite oprezni gospođo Merkel. Ako ne vidite patnju koja je nametnuta ostalim europskim narodima, Njemačka će postati predmet mržnje’. Ona vjeruje da je moguće nametnuti politiku u drugim zemljama protiv volje tih naroda. To nikad ne bi napravila u Njemačkoj. To će dovesti do eksplozije Europske unije”.

Le Pen se ipak pohvalila kako su njezina 24 zastupnika četvrta po veličini skupina u Europskom parlamentu, nakon njemačkog CDU-a, talijanskih i njemačkih socijaldemokrata. Naglasila je kako već ima dogovor s Nizozemcem Wildersom, austrijskom Slobodarskom strankom, talijanskom Sjevernom ligom, belgijskim Vlaams Belangom. Održat će i niz sastanaka na temu uključivanja još nekih euroskeptika u frakciju, među njima i britanski UKIP Nigela Faragea, kako bi pokušala osnovati frakciju za koju joj je potrebno 25 zastupnika iz sedam zemalja.

Ne mrzim nikoga, ali dodatno useljavanje treba zaustaviti!

Le Pen ima oštre stavove i o slobodnom tržištu u Europi koje želi ukinuti te uvesti odgovarajuće carine. Tema od velikog interesa joj je i ograničavanje useljavanja.

“Zalažemo se za ukidanje useljavanja i to nije ksenofobija. Ksenofobija je mržnja prema strancima. Ja ne mrzim nikoga. Nema nikakvog smisla što smo primili 10 milijuna stranaca u proteklih 30 godina. Imamo milijune nezaposlenih i ne možemo si priuštiti dodatna useljavanja. Od čega bi oni trebali živjeti? To nije održivo” tvrdi Le Pen.

Le Pen je rekla i da ne podržava Putina protiv Europe već da podržava federalističko uređenje Ukrajine. Europska unija je dolila ulje na vatru kada je predložila ekonomsku suradnju zemlji za koju je poznato da polovično gleda prema istoku, a polovično prema Zapadu.

“Imam određenu dozu divljenja Vladimiru Putinu jer ne dopušta da mu odluke nameću druge zemlje. Mislim da se prvenstveno fokusira na ono što je dobro za Ruse. Zbog toga s poštovanjem gledam i na Putina kao i na Angelu Merkel”.

Smatra da bi Europa trebala prestati gledati američkim naočalama i napokon razviti svoj vlastiti stav. Ne možemo Rusiji dijeliti lekcije ako istovremeno stavljamo crveni tepih za Katar, Saudijsku Arabiju i Kinu.

Kontroverzna francuska političarka najavila je i svoju kandidaturu na francuskim predsjedničkim izborima 2017. godine na kojima se nada da će ući u drugi krug. Svoj intervju završila je rečenicom: “Ne treba težiti tome da se nekome bude gospodar, ali niti da se ikome bude rob”.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Naši u svijetu

Održan sastanak s izaslanstvom kulturnog i sportskog društva Cro Vienna

Objavljeno

na

Objavio

U utorak, 19. rujna 2017., Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske održao je sastanak s predstavnicima kulturnog i sportskog društva Cro Vienna iz Beča: Matom Stojanovićem, predsjednikom, Andrijom Bubalovićem, sportskim direktorom, Stjepanom Pranjićem i Željkom Batarilom, članovima Izvršnog odbora.

G. Batarilo i g. Stajanović su ukratko predstavili rad društva Cro Vienna, koje je prepoznato od mnogobrojnih sportskih institucija i djelatnika te od samog svog osnutka sudjeluje u natjecanju u organizaciji austrijskog nogometnog saveza što mu kao klubu iseljeničkog podrijetla daje poseban značaj.

Uz seniore, u društvu djeluje i juniorska selekcija sa više od dvjesto djece. Naglašeno je da Društvo svojim radom značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u Austriji a aktivnim sudjelovanjem u okrilju austrijskih institucija značajno doprinosi integriranosti Hrvata u austrijsko društvo.

Državni tajnik Milas zahvalio se na naporima i aktivnostima koje vodstvo Cro Vienne poduzima u promicanju hrvatske kulture i identiteta te je naglasio važnost zajedništva Hrvata u Austriji. Istaknuo je kako Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske želi ostvariti što bolju suradnju sa svim hrvatskim udrugama, organizacijama i institucijama koje djeluju širom svijeta, pa tako i Republici Austriji. „Cilj svih naših zajedničkih napora mora biti očuvanje hrvatskog identiteta te unapređenje odnosa i suradnje domovinske i iseljene Hrvatske“ – rekao je državni tajnik Milas.

facebook komentari

Nastavi čitati

Naši u svijetu

Andrej Plenković s predstavnicima hrvatske zajednice u New Yorku

Objavljeno

na

Objavio

Predsjednik Vlade Andrej Plenković jučer se, prvoga dana svog boravka u New Yorku, sastao s predstavnicima hrvatske zajednice u SAD-u, gdje su njega i ministricu vanjskih poslova Mariju Pejčinović Burić došli pozdraviti Hrvati iz New Yorka, Los Angelesa, Houstona, Philadephie, Washingtona.

“Drago mi je da smo prilikom posjeta New Yorku u organizaciji našeg veleposlanstva i konzulata i stalnog predstavništva pri UN-u imali mogućnost susresti se s predstavnicima Hrvata koji žive u SAD-u i to ne samo ovdje u New Yorku nego i iz drugih država.

Čak su došli predstavnici Hrvatskog svjetskog kongresa iz Los Angelesa, Hrvati iz Washingtona, Philadelphie, Houstona, niza gradova”, rekao je Plenković.

“Ovo je trenutak kad želimo okupiti sve one koji žele dati doprinos svojoj domovini”, istaknuo je premijer dodajući kako američki Hrvati to doista čine s puno entuzijazma.

“Rijetke su hrvatske obitelji koje nemaju nekoga na nekom od kontinenata i zato mi je osobno uvijek drago vidjeti tu vrstu topline i želje da i oni više približe sebe domovini, a i da promoviraju Hrvatsku što je to moguće više ovdje u Americi”, rekao je premijer.

Podsjetio je na 25. godišnjicu hrvatskog članstva u UN-u i govor koji je tada održao prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, dok su ministrica vanjskih poslova i hrvatski veleposlanik u Washingtonu Pjer Šimunović pozvali Hrvate u Americi na suradnju.

Upitan uoči govora američkog predsjednika Donalda Trumpa što očekuje od njegovog prvog nastupa u Općoj skupštini UN-a, Plenković je rekao kako bi govor trebao ukazati na glavne smjernice američke vanjske politike.

“Trebao bi pokazati na koji način on i njegova administracija vide multilateralizam, način na koji se prilagodio funkcioniranju međunarodnih odnosa i tu očekujem govor koji će nam u ovom trenutku otkriti glavne konture američke vanjske politike koja onda utječe i na sve ostale”, istaknuo je Plenković.

Dodao je kako je znakovito da ovoga puta u New Yorku neće biti njemačke kancelarke Angele Merkel koja je zauzeta izborima, kao ni ruskog i kineskog predsjednika, Vladimira Putina i Xi Jinpina, pa će tako, zaključio je, Trumpov govor biti dominantna tema i sljedećih nekoliko dana.

Obraćanje premijera Plenkovića Općoj skupštini UN-a predviđeno je za četvrtak.

facebook komentari

Nastavi čitati