MARKO JURIČ: Do kad ćemo više osuđivati i ispričavati se za nešto što se dogodilo prije 75 godina?

9

“Predsjednik vlade Tihomir Orešković osudio je zločine ustaškog režima, a i predsjednica Kolinda G. Kitarović je nešto slično danas izjavila”, komentirao je novinar i voditelj ‘Markovog Trga’ Marko Jurič današnje izjave Predsjednika Vlade i Predsjednice

[ad id=”93788″]

Mislim da je ovo sad prevršilo mjeru dobrog ukusa. Pa dobro, do kad ćemo više osuđivati i ispričavati se za nešto što se dogodilo prije sedamdesetpet godina? Možda najbolje da uvedemo jedan dan u tjednu za takve osude i isprike, a ako to neće biti dovoljno može i po jedan sat svakoga dana. U stvari, možda najbolje da se uvede obaveza nošenja žute vrpce oko ruke na kojoj će pisati ‘osuđujem NDH’.

Zaista mi je bilo pomalo muka kad sam vidio ovo posipanje pepelom te poltronske isprike naših političkih prvaka, čemu se ne nazire kraj. Djelovali su mi poput napornog šefa u firmi koji se pravi važan i svima soli pamet, a kad njegov šef na njega zaviče, ljubi mu ruku, cvili i moli ispriku. Nimalo nije ugodno vidjeti i čuti te naše političke vođe, ovako pognute glave, bez držanja dostojna državnika.

Ovom su se osudom, isprikom, što god to bilo, oni zapravo poklonili Miloradu Pupovcu, Ognjenu Krausu i ostalim likovima koji šire laži o Hrvatskoj i za to još dobivaju novac iz državnog proračuna. Analogno tome, sada će krenuti trgovina oko proračunske stavke za nacionalne manjine koja je ove godine bitno smanjena, a što je ujedno i jedini pravi razlog ove galame koju dižu.

Slabe će koristi za Hrvatsku biti od ovakvih ‘vođa’ koji se poput batlera klanjaju kada u prostoriju uđu predstavnici nacionalnih manjina. Otužno je vidjeti koliki su to kompleksi manje vrijednost tako suptilno ugrađeni u svijest hrvatskih političara.

Predsjednik vlade Tihomir Orešković osudio je zločine ustaškog režima, a i predsjednica Kolinda G. Kitarović je nešto…

Posted by Markov trg on 11. travnja 2016

facebook komentari

 • bakran

  Vrlo dobro rečeno, gospodine Jurič. Prvo, nije potrebno forsirati ‘svakodnevne isprike’ iz jednostavnog razloga jer mi u krajnjoj liniji niti ne znamo cijelu istinu (o tim olovnim vremenima); koja je od udbo-komunista sustavno iskrivljavana i ‘frizirana’. Drugo; brojni potomci zvjerski ubijenih, od strane komunističkog režima, u vremenu nakon završetka Drugog svjetskog rata nisu mogli ni pomisliti na dobivanje ikakve isprike od strane još živućih krvnika njihovih predaka.

  Vezano uz temu, podsjetimo se da je baš danas državni tajnik USA, J.Kerry, bio u Hiroshimi. Nije mu palo na um nizašto se ispričati, iako su njegovi politički pretci prije 70+ godina počinili divljačko-zvjerski čin prema civilnom stanovništvu gradova Hiroshime i Nagasakija. (Što bi bilo da se poslušalo neke usijane generalske glave koje su htjele A-bombom udariti i na Kyoto?!)

  • vdanan

   Amerikanci se jednostavno NE MOGU izpričati. Kad bi se oni izpričali, morali bi priznati da su pogriješili. A to ne mogu zato što je taj zločin bio pomno izplaniran i proveden, i uz odobravanje cijele tadanje američke javnosti. Izprikom bi Amerikanci nametnuli sadanjem naraštaju i svim budućim stigmu zločinačkog naroda. Naravno da to američke političare ne sprječava da nameću stigme ostalima, poglavito nacistima. Na suđenju u Nürnbergu bilo je više puta izrečeno cijelom njemačkom narodu:„kako možete tvrditi da niste znali?“. Tako bi se i Amerikancima moglo reći (barem onima koji su još živi):„kako možete tvrditi da niste znali? Zar se niste veselili i radovali spaljivanju Japanaca?” A znali su. Svi su znali i odobravali. Zasigurno ima onih koji će reći:„nemoj uzpoređivati 6 milijuna uništenih Židova u nacističkim logorima i ubojstvo 200 000 (?) japanskih civila i to u okviru ratne operacije“. Dobro, ne ću. Šest milijuna je zaista puno veći broj od 200 000, i nije isto jesu li te stvari učinjene kao ratne operacije nad protivnikom koji je bio, dok je bio, strašan kao i nad onima koji praktički nisu pružali od samoga početka nikakav odpor. Ali iz svega toga slijedi nedvojben zaključak: dopušteno je ubijati neprijateljeve civile. Pa, Amerikanci se i sada u podpunosti drže toga zaključka. Izraz „kolateralne žrtve“ puno toga pokriva. Nisu civili, nego su „kolateralci“. Eto, tako to ide. Ne, Amerikaknci se zaista ne mogu izpričati ni Japncima ni bilo komu drugomu. A oni koji su, poput Hrvata, slabi i nemoćni, moraju se stalno izpričavati za sve postojeće i nepostojeće zločine. Tko nam je kriv što smo mali i slabi? Tko nam je kriv što nemamo pravih političara, nego same neprijatelje i iberdeguzline?

 • kršni

  Kako zaista možemo ponavljati kao papagaji istu ispriku milijun puta? U ime čega bi to trebali činiti? U ime mira kojeg smo tvrdo stekli? Nekima koji uopće ne priznaju naše izricanje žaljenja jer misle da su isprike lažne, naravno. Nekima koji nisu kadri priznati svoje grijehe a još su živi. Nekima koji su njihovi biološki nasljednici i koji ne priznaju grijehe svojih otaca. Nekima kojima se sviđa nazivati nas ustašama jer vole isključivo i samo vlast i sve što ide s time, a znaju da ćemo se nehotice ustresti iako nemamo veze s time. Nekima koji dolaze izvana a koji su dobili žurnu obavijest o tome da smo skrenuli s Titovog puta iako je njegov totalitarni režim javno osuđen. Nekima kojima je njihov etnoposao bilo koje boje bitniji od dobrobiti i mira u ovoj državi. Tako možemo unedogled dok Sava ne počne konačno teći uzvodno i neće nas oprati ni naše Jadransko more. Neka traže oprost od grijeha oni koji su danas izrekli isprike za grijehe koji nismo učinili pred 75 godina, ni mišlju, ni riječju, ni djelom, a ni propustom samo zato što su neki namjerno otkazali sudjelovanje u komemoraciji. Komemoracija je komemoracija, a ne natjecanje u iskazivanju sućuti. Ne zanima me hoće li se drugi nama ispričati za svoja nedavna nedjela i napade, ne trebaju. Neka se snađu sami sa svojom savješću.

 • Otporaš

  Predsjednik vlade Tihomir Orašković i predsjednica RH za sigurno ne rade na smirivanju tenzija. Oni rade za svoje osobne probitke, kao i svaki svečenik čim postane svećenik, misli na kardinalske odore. tako isto i ova garnitura vlade RH misli isto, kako će na idućim izborima opet postati ono što si i danas. Ali, borami, ako nastave ovako, udvaranjem svim onima koji nas ocrnjuju, a to su Srbi, Jugoslaveni, naši zalutali i prevareni “antifašisti”, onda se mi državotvorni Hrvati od danas moramo pripremati kako im na idućim izborima ne dati naše povjerenje i naše glasove. Ako se oni u svojim današnjim antihrvatskim izjavama promjenu, onda ćemo i mi promijeniti naše današnje mišljenje. Amen!

 • Tyrex Rex

  Odraz memorandumaške svijesti i pomirbenjaške nekritičnosti prema ubojicama s jedne strane, i nametanja Hrvatima apsolutne svetačke skrušenosti i kriterija koji se ne nameću nikojemu drugome narodu.

  • Sivooki

   Tko su najveći krivci u svemiru??
   Nijemci…? Ne!
   Sovjeti…? Ne!
   Amerikanci…? Ne!
   IDIL….? Ne!
   Hrvati……..? Magarac bio tko se nije skrioooo!

 • kostresh

  Bravo Marko! Potpisujem. Ovi stalno mijenjaju note. Miris pravnog kompozitora she jaci…
  Zmije puze na sve strange da zastite hrabre partizane od ustasa is hudih jama…

 • Otporaš

  Neka ovaj komentar bude mali dio odgovora dernekašima u Jasenovcu…

  Da naša hrvatska povijest nije tako isprepletena, mi uopće nebi bili više važni i značajni. Važni i značajni smo zato, ne toliko sami sebi koliko smo važni drugima, jer nas je naš hrvatsko/dinarski mentalitet na to natjerao. natjerao nas je iz puke nužde, a ta nužda je bila samoobrana, koju su Srbi, Jugoslaveni i naši hrvatski izrodi “antifašisti” nazvali “fašizmom i hitlerizmom”.

  Kada o tome govorimo, potrebno je spomenuti i to da smo mi Hrvati uvijek imali na našoj strani Boga Velikoga. On nas je uvijek i u svakim prigodama svojom rukom vodio i upućivao šta trebamo učiniti i raditi da se za nas Hrvate zna i da ne izumremo kao narod kojeg je Bog stvorio onda kada je narode stvarao. Kada o tome govorim, trebam vam spomenuti i da vas podsjetim na to da naš naš dragi i Veliki Bog htio da nama Hrvatima naša Nezavisna Država Hrvatska, NDH Uskrsne upravo na dan Uskrsniuća Sina Božijega DESETOG TRAVNJA 1941. godine. Spomenite mi samo jednu državu na svijetu koja se je u svojoj povijesti proglasila Slobodnom, osim nas Hrvata i naše Hrvatske Države. To je veliki dokaz da Bog zna šta radi i mako pomaže svoj Hrvatski Narod.

  I ne samo to. Svjedoci smo ovih dana kako se politički – a ja bih ga nazva i prozvao nepolitički – vrh vlade RH udvara svima više nego hrvatskome narodu, od predsjednice RH i predsjednika vlade Tihomira Oraškovića, kada su svoje izjave, i gle čuda!, službene izjave dali da je ustaški režim činio zločine u Jasenovcu a da pri tome uopće nisu iznijeli niti ama baš jednu jedinu istinitu činjenicu, osim onih vrlo dobro razvikanih jugoslavenskih činjenica od jednog milijuna pa više, pa po političkoj potrebi sve manje i manje, a ne dajući svojim izjavama izvore povijestnih izjava jugoslavenskih predstavnika u Parizu 1947. godine kada se je tražilo na međunarodjonj konferenciji za ustanovljivanje ratnih žrtava WW2. tada je YU delegacija tvrdila jedan milijun i osam stotina tisuća žrtava da je Jugoslavija pretrpijela zbog nacizma i fašizma, kako bi mogla na osnovu žrtava dobiti što veću ratnu odštetu od Njemačke.

  Da bi Jugoslaveni svih boja i tedencija uspijeli u svojim namjerama, izmislili su Jasenovac kao žrvanj svih smrti, a da pri tome nikada nisu iznijeli niti jedan jedini vjerodostojan dokaz za bilo koji prekršaj. S ovim ne želim reći da u Sabirnom Radnom Logoru Jasenovac nije bilo samovolje, izgreda i ispada, ali sve je to bilo pod zakonskom kontrolom uprave Sabirnog Radnog Logora Jasenovac.

  Tko je imao priliku čitati knjigu “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA” mogao je tu u mnogim pismima vidjeti da je Maks pisao zašto je došlo do osnutka Radnog Sabirnog Logora, i to baš u Jasenovcu. General tu u svojim pismima piše da je njemu hrvatski državni Poglavar Poglavnik dr. Ante Pavelić dao nalog da osnuje Sabirni Logor za one osobe koje su se bore protiv Hrvatske Države. To su u početku bilo srpski četnici udruženi s partizanima i njihovim simpatizerima, koji su na svakom koraku vrebali kako se domaći dr. Vladka Mačeka, ili ga ubiti ili sa sobom u šumu odvesti, te iz šume javljati hrvatskom narodu kako su ustaše ubile vođu Hrvata i predsjednika HSS-e. Da se to nebi dogodilo i da spasimo život dra. Vladka Mačeka, evo šta o tome doslovno piše generala Drinjanin u novini “OBRANA”, br. 30-31, 1966., st.15:

  “…Istini za volju i mako se nevi na mrtva Poglavnika, Vladu, Ministre ili Hrvatsku Državu bacala krivnja, ističem, da u nalogu nije stajalo, da se Dra. Mačeka internira u Jasenovački Logor, pa čak ni u Jasenovac, ni uopće ni u koje konkretno mjesto, nego nalog je, pismeni, glasio, da GA SE TREBA INTERNIRATI I TIME SPRIJEČITI DA GA komunisti, četnici, Nijemci, Talijani, ili drugi eventualni interesirani element odvedu i upotrebe za svoje planove i protiv Hrvatske Države. Meni bi bilo lakiše i bilo bi elegentnije reći, da sam vojnik, da su mi zapovjedili da Mačeka odvedem u Jasenovac, što da sam učinio, i kada sam dobio analog, da ga pustim, da sam ga pustio, i mirna Bosna. Bilo bi to i prihvaćeno, jer na kraju krajeva bio sam jedan šaraf u stroju, iako važan, ali ipak samo šaraf, a svakako neće biti tajna, da je tim strojom, kojem sam pripadao ravnao Poglavnik.

  Odlučio sam se za mjesto Jasenovac zato, jer sam držao s I. OBRANBENIM ZDRUGOM ono čvorište, tj. trough izmedju Dubice, Gradiške i Lipaka, a Jasenovac je bio center davno prije nego je u njemu uopće bilo sabirnih logora. Meni je po Vojskovodji bilo odredjeno, da osiguram to stratežko prometno središte sa snagama koje sam rdai sukoba s Talijanima morao povući iz Talijanske interesne stere, iz Like i diela Dalmacije, odakle sam i doveo Krajišnike iz Cazina i Bihaća, Dalmatince iz Knina i Drniša i Ličane iz Gospića i Otočca. S ovim snagama tukli smo se s četnicima, svladali ustanak četnika na području Donjeg Lapca, Srba itd.,…(Ovdje se jasno vidi da je tada u srpnju i kolovozu 1941. godine to bio četnički ustanak, a ne partizanski kako su to prihvatili prevareni hrvatski antifašisti, pa i dandanas s Mesićem, Josipovećem, Milanovićem i njihovim simpatizerima iđu dernekovati u Srb i slaviti četnički ustanak protiv Hrvata i Hrvatske Države.

 • Sivooki

  Evo, to mene boli, jako me boli, da se posipamo pepelom kao da smo to činili i kao da smo kadri to činiti i danas i kao da to i danas činimo…!!
  Amerikanci zbrišu GRADOVE s civilima, djecom, s tolikim posljedicama poslije rata – i NE osjećaju potrebu da se ispričaju!!