Pratite nas

Komentar

Marko Jurič: Povjest pišu pobjednici osim kod nas

Objavljeno

na

Počelo je ‘rastavljanje’ Zlatka Hasanbegovića kao ministra, kao političara, kao čovjeka.

Očito je prejak za sivilo hadezeovskog prosjeka. Jutarnji u svojoj diverzantskoj taktici likvidacije upotrebom specijalnih snaga tzv. ‘neimenovanih visokih stranačkih izvora’ polako i sigurno rastavlja dio po dio političkog ugleda Ministra kulture.

Pupovčev ultimatum Plenkoviću je bez ikakve sumnje uvjet koji nije moguće ignorirati. Za razumijevanje ovakvih situacija uvijek je najvažnije promatrati konačni rezultat, a sve ono što se između dogodi je najčešće igrokaz za malu djecu.

Evidentno je započeo proces Hasanbegovićeve smjene, a za to ga je potrebno prethodno ‘rastaviti’, odnosno prikazati kao častohlepnu, tvrdolinijašku osobu, nepotrebnog ekstremistu, Karamarkovog čovjeka, povjesničara profesionalno nekompetentnog za resor kulture, stranački nediscipliniranog koji svojim istupima radi štetu stranci itd.

Ukratko predstavljaju ga kao čovjeka koji je zaslužio upravo tu sudbinu koju Pupovac zahtjeva, a to je da bude smijenjen. Međutim, stvara se alibi kako smjena ne bi izgledala kao prihvaćanje Pupovčevog ultimatuma, nego kao logičan slijed nečega za što si je Hasanbegović sam kriv.

Povjest pišu pobjednici osim kod nas. U Hrvatskoj, u Domovinskom ratu, pobjednici su nacionalne snage, a poraženi su bili pravni slijednici tzv. antifašista koji su napravili militantne hibride četništva, JNA i teritorijalnih postrojbi. Nakon izbora 2000. godine te su poražene, takozvane ili samozvane antifašističke snage došle na vlast i ovo što danas imamo u Hrvatskoj je zapravo nastavak Domovinskog rata koji se vodi, za sada, političkim sredstvima. Dakle, ponovo imamo vanjsku srpsku agresiju, pobunjene domaće Srbe koje predvodi Pupovac, uz svesrdnu potporu jugoslavenskih snaga unutar Hrvatske.

Plenković je na potezu. Pitanje je samo je li u poziciji da vuče poteze? Jer briselska i NATO administracija koje su iznjedrile Predsjednicu države, sada vjerojatnog predsjednika vlade, a uskoro možda i predsjednika glavne oporbene stranke za Hrvatsku imaju malo drugačije planove.

Tu se prelamaju interesi odnosa s Rusijom, američki i njemački utjecaji, plinski biznis, Višegradska alternativa, opcije rješavanja migrantske krize, katoličko-pravoslavni ekumenizam, bosanskohercegovački kaos koji nitko ne zna kako riješiti itd. Hrvatska s jakom, nacionalno usmjerenom vladom postaje još jedan interes više koji treba zadovoljiti. Hrvatsku državu u čijoj će vladi sjediti Hasanbegović kao eliminator protunacionalnih inicijativa od dijela nevladinih udruga, ‘regionske’ kulture ili instrumentarija nekih manjinaca biti će teže kontrolirati. Za oportunističku briselsku administraciju to onda znači još jedan problem više.

facebook komentari

Komentar

Milijan Brkić: Zakon je jasan – Otvaranjem istrage, saborsko povjerenstvo za Agrokor prestaje s radom!

Objavljeno

na

Objavio

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Milijan Brkić osvrnuo se jučer za Novu TV i HTV na temu saborskoga istražnog povjerenstva za Agrokor.

U Članku 4. Zakona o istražnim povjerenstvima stoji da će – ako je pokrenut sudbeni postupak o nekom pitanju o kojem je prethodno osnovano istražno povjerenstvo – ono odmah prestati s radom.

Brkić je istaknuo da SDP i Most ovom problemu pristupaju neodgovorno, populistički i demagoški.

– Jako su dobro znali koja je sastavnica zakona, jednako kao što znaju da se istrage koje provode istražna tijela, DORH i policija, ne smiju kontaminirati bilo kojim drugim aktivnostima, a pogotovo ne aktivnostima zakonodavne vlasti. Zakon je tu jasan – otvaranjem sudske istrage, koja će evidentno uslijediti, rad povjerenstva prestaje.

facebook komentari

Nastavi čitati

Komentar

Marko Jurič: Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Objavljeno

na

Objavio

Ima li što zajedničko u slučajevima Ive Sanadera, Nadana Vidoševića i Ivice Todorića?

Osim stila visokog letenja i niskog padanja, istog odvjetničkog ureda koji ih brani, radi li se tu o onom surovom hrvatskom primitivizmu, onoj umivenoj i loše prikrivenoj seljačiji?

Ima li tu nekih poremećaja ili dijagnoza koje počinju s riječju narcisoidnost? Sva su trojica vrlo inteligentni ljudi, a doveli se u jednako glupu situaciju.

Sanader se uspeo na vrhove hedonističkog cinizma pa se strmoglavio Čedi Prodanoviću u naručje. Vidošević se spustio u mračne odaje svojega doma, sladostrasno konzumirao sve što je doteklo, a kad je preteklo i on se otkotrljao u naručje Prodanovića, odnosno Jadranke Sloković.

Ivica Todorić se najdulje penjao i najviše uspeo čak do feudalnih Kulmerovih dvora s kojih puca pogled na kmetstvo, ali i njemu je započelo desetogodišnje razdoblje kada će jutra počinjati s Čedom Prodanovićem.

Zašto u Hrvatskoj ljudi ne čitaju malo više, primjerice Ivana Gundulića i njegovog Osmana, gdje kaže: ‘Kolo od sreće uokoli vrteći se ne pristaje: tko bi gori, eto je doli, a tko doli gori ustaje’. Jer kandidata za ovaj klub Čedinih mušterija ima još, samo oni toga, na njihovu žalost, za sada nisu svjesni.

Navodno su rimski cezari nakon vojnih pohoda kada su Rimom prolazili ispod slavoluka pobjede, praćeni ovacijama svjetine u dnu kola imali šaptača koji im je govorio ‘ne zaboravi ti si samo običan čovjek’.

Možda to nije istina, ali je istina da ovi naši hrvatski cezari imaju gomilu šaptača koji ih uvjeravaju da su postali nadljudi, mesije, božanstva, superstari. A kad hrvatski cezari padnu onda hrvatski šaptači postaju USKOK-ovi pokajnici.

Možda je ovo faza prvobitne akumulacije kapitala, možda ono divlje doba pretpovijesti kada se stvaraju plemići. Čini se da to baš ne uspijeva jer do sada se još ni jedan nije stvorio.

Možda zato što tituli plemić prethodi titula vitez, a ona se stječe plemenitim djelima požrtvovnosti i junaštva. Hrvatski nadri plemići preskaču tu fazu. Draža im je metoda glembajevštine koja žrtvenike prepušta junacima.

Marko Jurič: Izgleda da je Agrokorov neboder bio azil za one koji su trebali završiti u Remetincu

facebook komentari

Nastavi čitati