Marko Ljubić: Cvitan ne mora znati što se događa u inozemstvu, ali mora voditi računa da se ratni zločinci procesuiraju i kažnjavaju

2

Marko Ljubić gostovao je danas u HRT-ovoj emisiji Studio 4 gdje je komentirao izjavu glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana koji je rekao kako DORH nije odgovoran i kako je za uhićenja saznao iz medija te općenito situaciju koja se događa posljednjih dana oko uhićenja pripadnika HVO-a u Orašju.

„Prilično sam siguran da državni odvjetnik govori istinu, jer nema ni logike da njega Tužiteljstvo BiH obavještava o tome koga će i kada oni hapsiti,“ rekao je Ljubić i istaknuo kako Dinko Cvitan tu ništa nije ni mogao učiniti, ali ono što je moga učiniti što je trebao učiniti i svaki državni odvjetnik prije njega, a to je sprječavanje i kažnjavanje zločina u Hrvatskoj. Kod nas se to ne radi i to je jedan od razloga zašto su hrvatski građani gnjevni.

Ljubić je govorio kako postoji cijeli niz indicija da su visoki časnici Armije BiH, oficiri JNA i srpske vojske RSK-a odgovorni za nevjerojatne zločine u Hrvatskoj i da bi DORH morao voditi računa da u našoj zemlji zločinci slobodno ne hodaju.

Naveo je i primjer: „Atif Dudaković je bio najbliži suradnik i dozapovjednik Ratka Mladića za vrijeme najteže agresije na Republiku Hrvatske, on je tek u svibnju 1992. napustio Knin i prijavio se u teritorijalnu obranu, odnosno Armiju BiH. Dakle postoje eksplicitni dokazi koje je tada provela hrvatska država, odnosno policija koji govore da je on izravno odgovoran za bombardiranje Zadra, Škabrnje i za čitav niz nevjerojatnih zločina koji nikad nisu procesuirani ni u Haagu, a niti u Hrvatskoj. Pitanje za Cvitana bi bilo zašto Hrvatska država do sada to nije procesuirala?“

Na pitanje tko bi mogao imati motiv da te optužnice drži u ladici i ne čini ništa Ljubić je odgovorio: „Nema sumnje da je politika utjecala na to iz različitih razloga. Hrvatska je tada morala napraviti čitav niz teških kompromisa, jer je i sama bila izložena agresiji, međutim danas Hrvatska više nije u takvoj poziciji. Već nekoliko godina smo članica NATO-a i EU, sjedimo za stolom sa svojim saveznicima , postoje međunarodna pravna načela i nema nijednog jedinog razumnog razloga da hrvatska država da ne postupi prema tim načelima.“

Istaknuo je i kako su predsjednica Grabar Kitarović i premijer Plenković sada na velikom testu da pokažu na otvorenoj sceni pred svojim narodom koliko vrijede kao državnici i da će morati znati na ova pitanja i provokacije odgovoriti na adekvatan način.

Dio medija je govorio o tome kako je Hrvatska već dvije godine znala da će se dogoditi ova uhićenja, pa je voditeljevo pitanje glasilo zašto ti ljudi nisu obaviješteni i zašto država nije zaštitila te ljude, odnosno istražila dio zločina za koje ih se tereti.

Ljubić je na to rekao kako je to izvrsna prilika da svi u Hrvatskoj pogledamo u sebe i zapitamo kakvu to politiku vodimo kao država te da ni Srbija ni BiH ne bi postupali ovako da je Hrvatska snažna država i da zna u kojem pravcu ide i koji su joj interesi. Rekao je kako je Hrvatska znala da će do uhićenja doći, ali možda nije znala da će doći u ovom trenutku te da uhićenja povezuje isključivo s posjetom premijera Andreja Plenkovića.

„Andrej Plenković je nakon dugo vremena, pa čak bi se usudio reći i prvi nakon Tuđmana koji se usudio reći nekoliko izuzetnih stvari u Sarajevu i Mostaru. Na pitanje u Sarajevu oko europeizacije jugoistoka Europe i Srbije, on je bez da je trepnuo okom rekao europeizacija Srbije podrazumjeva to da će se Srbija na putu prema Europskoj Uniji morati suočiti i morati preuzeti odgovornost za sve što je napravila u otvorenim pitanjima u neposrednom razdoblju. U Mostaru je rekao jednu fantastičnu rečenicu koja proističe iz hrvatskog potpisa Daytonskom sporazuma, a to je da je Hrvatska jamac sigurnosti i statusa Hrvata u BiH i to je Plenković vrlo jasno i precizno naglasio u Mostaru. I od tud dolazi ovako koordinira priprema i sa srpske i s bošnjačke strane i otud ovakvo hapšenje.“

Za kraj je zaključio kako će nažalost ovakvih optužnica i uhićenja biti još.

facebook komentari

 • Saga

  Poštovani gospodine Ljubiću, molim Vas da mi odgovorite na dva pitanja…

  1. Kako to da Neomiljeni nije znao za optužnice u BiH (jer bi inače drukčije koncipirao posjet BiH?!?!), a ja mala, obična Hrvatica sam za to znala još od prije ljeta?
  2. Kako se zove jedini političar (joker “pomoć”: član je HDZ-a) koji je rezolutno bio protiv postavljanja markića na čelo SOA-e?

 • Malleus_Haereticorum

  „Već nekoliko godina smo članica NATO-a i EU, sjedimo za stolom sa svojim saveznicima , postoje međunarodna pravna načela i nema nijednog jedinog razumnog razloga da hrvatska država da ne postupi prema tim načelima.“

  Gospodine Ljubiću, ovdje ste upravo izrekli jednu od težkih zabluda hrvatske političke i intelektualne scene, a to je da Zapad ima nekakva načela kojih se tobože drži. Morate uzeti u obzir da su ta načela stavljena na papir da se njima tuče po onim slabijima u tom „savezništvu“ i izvan njega, a ne zato da bi ih oni jaki podržavali i primjenjivali na sebi. Jaki i najjači u tom „savezništvu“ rade što hoće i kad hoće ne obazirući se ni na kakva načela. Na duhovnoj razini nema nikakve razlike između sovjetskog Ustava, koji je bio „najdemokratskiji Ustav“, i pisanih načela NATO-saveza i EU. Papir sve trpi. Ako papir kaže da ste vi slobodni i da imate prava, onda je to tako neovisno o zbilji, koja vam pokazuje da niste slobodni i da nemate prava. TO su ta „načela“—oni koji su slabi i nemoćni, kojima se krše sva prava, oni nikada ni nemaju moći da to iznesu na vidjelo, a oni koji su jaki, koji svoja prava dokazuju svojom moću, njima ta načela nisu ni potrebna osim kao sredstvo za pokazivanje, kao „smokvin list“ za prikrivanje opačina i da bi se zabavljali i rugali nama nemoćnima.

  No, u jednoj stvari Vam dajem za pravo. Hrvatska se treba pozvati na ta pisana načela i biti SPREMNA postupati po njima u punoj svijesti da će odpor prema takvom postupanju PRIJE SVIJU doći iz samoga središta onih koji su ta načela stavili na papir.