Marko Ljubić: Dugo u javnom prostoru nije bilo ničega poučnijeg za Hrvatsku

12

Čovjeka ne može ne zaboljeti duša gledajući izvješća danas u svim televizijskim informativnim emisijama s mora u blizini Visa. Uz američku veleposlanicu, posebne tehnološki i istraživački opremljene kabine i multidisciplinarne timove znanstvenika, višednevnu potragu za dvojicom američkih ratnih pilota koji su poginuli 1944.godine došli su politički i javno poduprijeti ministri Medved i Krstičević.

Dugo u javnom prostoru nije bilo ničega poučnijeg za Hrvatsku.

Evo zašto.

Potraga za posmrtnim ostatcima svojih vojnika i nakon vise od 70 godina zaslužuje realno divljenje, a država, u ovome slučaju SAD duboko poštovanje. Na taj način Sjedinjene države svojim državljanima šalju trajnu poruku vjerodostojnosti i pouzdanosti na najosjetljivijem ljudskom pitanju.

Vrlo je lijepo da su dvojica hrvatskih generala, danas političara, bili tom prigodom na Visu.

Ministar Medved i američka veleposlanica su istakli međudržavnu suradnju i sporazum o suradnji na pronalaženju još 200 američkih vojnika čiji se posmrtni ostatci iz Drugog svjetskog rata na hrvatskom državnom teritoriju.

Zamjetno je bilo da ministar Krstičević poginule američke pilote višestruko naziva – herojima.

Tako su se ponašali i na HRT jer je prilog s Visa išao u prvim minutama.

E, sad, sto je i zašto baš Hrvatskoj, poučno u tome svemu?

To da se otkrivanjem stotina grobišta hrvatskim vojnicima iz Drugog svjetskog rata godinama u Hrvatskoj praktično nevladine rijetke udruge i ad hoc skupine, te povremeno razna tijela države, bave gotovo ilegalno, uz žestoka ometanja i državnih i društvenih institucija, te uz žestoku negativnu kampanju većine medija.

Ističe se stotine razloga, nameću se ideološki i vrijednosni razlozi za sprječavanje i ometanje istinski civilizacijske obaveze i potrebe svake zajednice. Država se prilagođava tim društvenim i političkim prijeporima, odgađa, taktizira, pa malo radi, a sve uz gotovo pravilnu medijsku šutnju.

Ti hrvatski vojnici su u javnosti najčešće narodni izdajnici, fašisti, neprijatelji, poražene snage, čime im se oduzima temeljni ljudski dignitet.

Amerikanci inače, kao i Nijemci u ostalom, ne traže samo poginule pobjednike, nego prvenstveno i jedino – svoje vojnike.

Je li to privilegij velikih?

Ma, kakvi.

To je minimum pouzdanosti svake države.

Jer, država koja veliča potragu za stranim vojnicima na svom tlu, a ima sve resurse za formiranje desetina multidisciplinarnih timova, a nema istinu o stotine tisuća svojih poginulih, ili nije u stanju nakon identifikacije svojih žrtava u Hudoj jami osigurati memorijalno groblje za njih na svome teritoriju, jednostavno nije pouzdana.

To bi uz sporazume s Amerikancima bilo nužno urediti posebnim sporazumom koji bi mogao glasiti – Sporazum o edukaciji hrvatskih političara o nužnosti iskazivanja poštovanja svakoj svojoj žrtvi.

facebook komentari

 • Vladimir Dananić

  Nedostatak ovog članka je što nije SVE rečeno. A nije rečena glavna stvar koja slijedi iz napisanoga: ustaše su bili hrvatski vojnici koje Republika Hrvatska smatra SVOJIMA. To znači da sadašnja RH ima nekakv kontinuitet s NDH, a taj se kontinuitet očituje u glavnom cilju stvaranja jedne i druge države, a to je nezavisnost i sloboda hrvatskoga naroda. Nasuprot tomu, sadašnja RH nema nikakav kontinuitet sa SFRJ jer je taj kontinuitet prekinut i pravno i formalno, a vojska bivše SFRJ je bila agresorska vojska na tlu RH, čiji je glavni cilj bio negiranje nezavisnosti i slobode hrvatskoga naroda.

  Uzporedba s SAD i Njemačkom, koja se iznosi u članku jednostavno je nedostatna iz osnovnoga razloga što je jedna i druga država postojala i prije 2. svj. rata, i imale su obje međunarodni subjektivitet, a NDH nije imala TAKAV subjektivitet osim unutar sila Osovine. Da bi uzporedba bila poštena i korektna državna politika RH morala bi odustati od poricanja kontinuiteta s NDH. Do čega bi TO dovelo, i je li većina hrvatskoga naroda spremna za podnošenje odpora koje bi takva politika izazvala u međunarodnim odnosima, drugo je pitanje, pa čak i za autora ovoga članka. Gotovo sa sigurnošću možemo predvidjeti da bi se takvoj politici RH uzprotivile i Njemačka i SAD, a o nekima drugima da i ne govorimo. Jesmo li spremni izdražati napade i odpor tomu? Jesmo li?

  • Marko Ljubić

   Nikakve veze to sto ste naveli nema s hrvatskim zrtvama. Narodi i njihove drzave kad se god formiraju drze do sebe onoliko koliko postuju svoju narodnu povijest. Narodi i nacionalna povijest je starija od svake drzave i u temeljima je svake pristojne drzavnosti. U opasnoj ste zabludi, tocno na politickoj poziciji s koje antihrvatske silnice osporavaju pravo danasnjoj Hrvatskoj na postovanje svojih zrtava.

   • Vladimir Dananić

    Naprotiv, to ima jako velike veze. Druga je stvar što vi tu povezanost želite izbjeći iz Vama poznatih razloga. Govorite o narodnoj povijesti. OK. Pa što je onda Vaš odgovor na pitanje je li NDH bila hrvatska država, a njezini vojnici hrvatski vojnici? Jesu ili nisu? Hoću li dobiti jasan odgovor na to pitanje?

    Poštovanje SVOJIH žrtava uz istodobno negiranje povezanosti s tim žrtvama u osnovnim ciljevima je proturječno.

    Nisam JA na protuhrvatskoj poziciji.

    • Marko Ljubić

     Kolega, nista ne izbjegavam. Kako sam rekao, to jedno s drugim nema bitne veze. Hrvatski je vojnik svaki vojnik i hrvatska je zrtva svaka zrtva, koji su pali u postrojbama i ratovima svih drzava koje su kroz povijest ravnale hrvatskim narodom. Nikola Subic Zrinski je bio hrvatski vojnik, iako je branio izvorno madjarsko hrvatsko kraljevstvo u kojemu je Madjar bio suveren.
     NDH je imala citav niz elemenata hrvatske drzavnosti, ali kao i sve drzave do devedesete nije bila iskljuciva hrvatska drzava jer je o sudbini njenoga vodstva odlucivao tudji suveren. Slicna je situacija i sa SR Hrvatskom. Suveren nosi kljucno obiljezje drzave, ali ne oznacava tko je cija zrtva.

     • Vladimir Dananić

      Ovo ću shvatiti kao potvrdan odgovor na postavljeno pitanje. Dakle, odgovor glasi: „da, ustaše su bili hrvatski vojnici“. Izbjegavate riječ „ustaša“ k’o vrag tamjan.

      Kažete da suveren nosi ključno obilježje države, ali ne označava tko je čija žrtva, i kao primjer za to navodite Nikolu Šubića Zrinskog. On je branio, kako Vi kažete, mađarsko-HRVATSKO kraljevstvo. Dakle, ne SAMO mađarsko. Možemo li slično reći da je SR Hrvatska bila u sličnom odnosu sa SFRJ, ili Srbijom? Prije toga smo kratko vrijeme imali Kraljevinu SHS, imali smo još kraće vrijeme Federalnu Državu Hrvatsku nakon 2. svj. rata, ali NIKADA poslije propasti Austrougarske pa sve do 1991. godine nismo imali ništa što bi se makar približno moglo smatrati, ma u kojem smislu, hrvatskom državom OSIM NDH. Dao bih Vam za pravo da su komunisti zadržali naziv FDH, ali nisu iz očitih razloga–ništa se nije smjelo povezivati s Hrvatskom i pojmom države u istoj rečenici. Postavljam pitanje za one koji bolje poznaju povijest–je li ikada ikoji komunistički dužnostnik u SFRJ upotrijebio izraz „hrvatska DRŽAVA“, ili samo „hrvatska republika“ (Hrvatska je morala biti u genitivu, uvijek), a da za to nije bio proganjan?

     • Marko Ljubić

      Nemam se vremena baviti raspravom koja slici na utrku razlicitim cestama. Ocito ste prvi put nabasali na moj tekst, jer da ste moj citatelj znali biste da ja ne izbjegavam nista. Tisucu puta sam u kolumnama napisao da su ustase bili hrvatski vojnici. Jer su bili.

     • Vladimir Dananić

      Ja se izpričavam što od tih tisuću ja nisam zapamtio nijednog. Dakle, slažemo se u toj konstataciji, da su ustaše bili hrvatski vojnici. I zbog toga smo im dužni odati određenu počast i priznati im ljudsko dostojanstvo.

      Budući da nemate vrjemena za daljnju razpravu, ostajte živi i zdravi.

 • frkafuljak

  Zađto brišete komentare koji ni u čemu ne krše pravila komentiranja?

  • frkafuljak nas ‘optužuje’ za brisanje?! Ne znam što se brljali, ali nijedan komentar na portalu nije izbrisan! Prošetajte

   • Dusko Besenic

    Bilo bi dobro da objasnite korisnicima šta da urade kako im se napisani komentar na neko vrijeme ne bi ,,izgubio”.

    • Agromentum

     Pritisnite na svoj nik, odnosno ime i zatim na “moj profil”. Tu bi trebali vidit’ komentare koje ste napisali.

     • Dusko Besenic

      Hvala. To sam rekao zbog onog ,,frkafuljak”, a ja sam već prije skužio dva-tri načina za stabiliziranje teksta da ne ,,bježi” :)))