Pratite nas

Pregled

Marko Ljubić: Hrvatski politički sustav zahtjeva potpunu radikalnu rekonstrukciju

Objavljeno

na

“U ovom trenutku je izuzetno bitno ozbiljno pristupiti promjeni izbornog i političkog sustava u Hrvatskoj. Izborno zakonodavstvo je ključni instrument upravljanja svakom državom u njenom razvoju, pogotovo u njenom usmjeravanju”, rekao je kolumnist  Narod.hr-a Marko Ljubić u emisiji Zoom Zagreb televizije Z1.

“Čitav niz pokazatelja daje do znanja da je u Hrvatskoj nužno početi razmišljati, obzirom da su ovakve izborne jedinice neodgovarajuće jer izravno utječu i generiraju potpunu neravnopravnost prava glasa pojedinca, a to je izravno udarac na temeljna ljudska prava”, dodavši kako je važno izjednačiti pravo glasa svih ljudi i isključiti podjelu u hrvatskom narodu.

“Što se tiče izbornog sustava, g. Podolnjak, uvaženi član Mosta, profesor ustavnog prava, sudjelovao je kao konzultant i bliski suradnik udruzi U ime obitelji, kada su daleko ozbiljniji prijedlog izmjena izbornog sustava predložili i dobili legitimitet 380 000 potpisa, bez obzira što je to referendum, no to je ogroman legitimitet. No, Most s ove pozicije nije ni pokušao to iskoristiti. Hoće li imati jedan ili tri preferencijalna glasa, to je zapravo u složenosti problema koje imamo, poprilična banalnost”, naglasio je Ljubić dodavši kako će Petrov Plenkoviću prouzročiti problema ako odluči ispuniti sve iz govora pri preuzimanju svoj pozicije predsjednika Hrvatskog sabora.

“Hrvatski politički sustav zahtjeva potpunu radikalnu rekonstrukciju”, naglasio je Ljubić.

“Mi nemamo razvijenu medijsku i političku kulturu i jedna drugu generiraju u njezinim slabostima”, rekao je Ljubić.

Financiranje stranaka

“Pitanje korupcije u Hrvatskoj je problem koji se treba rješavati na sustavan način. U svijetu postoji niz iskustava oko financiranja političkih stranaka”, rekao je dodavši kako bi za njega bio ispravan princip da se prihodi stranaka vežu uz prihode države.

Trenutna politička situacija

Komentirajući trenutnu situaciju oko Vlade, rekao je kako je Most dobio jako puno pozicijom predsjednika Sabora te kako su time dobili satisfakciju veću od njihovih danih jamstava.

Mjesto ministra kulture

“Hasanbegović nije žrtva niti je zaslužio takav tretman. Za mene je primjereno, civilizirano, ljudski, časno i pošteno reći ‘Želim ostati na toj fukciji’. Nije nikoga hapsio, nametao svoja politička stajališta i na taj način je potpuno ispravan.

Postavlja se posve principijelno pitanje, ako već neće biti ministar onda moramo znati kakvu ćemo mi to kulturu voditi kroz nacionalnu politiku i zašto nije dobar za tu kulturnu politiku. To je elementarno pravo i treba to znati. Vrh HDZ-a je do sada pokazao da nema jasno stajalište”, kaže Ljubić.

“Razumijem Plenkovića koji ima svoju viziju hrvatske državne politike i normalno je da provodi svoju viziju. Onda je u redu da Hasanbegoviću kaže da neće biti ministar u njegovoj vladi jer on ima boljeg čovjeka koji promovira takvu politiku, a vi promovirate ovakvu. Plenković ima pravo odabrati ljude koje želi, ali ključno je pitanje zašto u tišini otići s neke ministarske pozicije, tu se ne radi samo o Hasanbegovićevom odlasku s mjesta ministra kulture, nego o političkoj eutanaziji njega unutar HDZ-a”, smatra Ljubić.

“Plenković će bez većih poteškoća ukloniti Hasanbegovića i staviti svoga čovjeka. Tko god on bio važno je u kojem pravcu ide HDZ. Stranka se već duže vremena traži. Nakon Tuđmana nema jasno profilirane politike.U sadašnjem HDZ-u imate posve suprotna stajališta”, istaknuo je Ljubić.

“Neće doći do stvaranja frakcija u HDZ-u. Hasanbegovića se vidi kao lidera uvjetno rečeno desne pozicije u HDZ-u, ali nema toliko staža ni iskustva u stranci”, dodao je.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Todorić: Ispričavam se svima koji zbog mene trpe sramotnu torturu

Objavljeno

na

Objavio

Ivica Todorić u srijedu navečer oglasio se na svom blogu nedugo nakon što mu je sudac zagrebačkog Županijskog suda odredio istražni pritvor.

“Političkoj samovolji pravna je država odlukom o odbačaju zahtjeva za određivanje pritvora za Agrokorove managere uhićene u prekjučerašnjoj predstavi stala na kraj.

Ispričavam se svim časnim ljudima koji su, zbog političkog progona mene, morali proživjeti ovu sramotnu torturu.

I zbog svih njih neću se prestati boriti za istinu koja će razobličiti ovu montiranu političku kampanju i sve njezine aktere.

Uhićenja koja su dogovorena na subotnjem sastanku u kabinetu premijera Plenkovića, a kojem su prisustvovali i ministri Božinović i Dalić te predsjednik Sabora Jandroković, sada su i pravno postala izrugivanje pravnoj državi i iskazivanje političke samovolje i nastavak političkog nasilja kako bi se prikrio vlastiti kriminal koji je donio neustavni Lex Agrokor.

Ovo je neviđeni politički proces, politika premijera Plenkovića donijela je Lex kojim je oduzeto privatno vlasništvo, ta je ista politika ovlastila ministricu Dalić da kreatora Lexa Antu Ramljaka imenuje izvanrednim povjerenikom i izvrši otvorenu pljačku kroz Knighthead fond i njihove pomagače. Ta je ista politika donijela i odluku o posebnom transferu 5 milijuna kuna DORH-u samo za istragu Agrokora pa i time potvrdila da pokreće politički proces, a tim činom ponizila i samo Državno odvjetništvo.

Plenkovićeva politika kroz djelovanje ministrice Dalić i njihovih pomagača u Agrokoru Hrvatskoj čine zastrašujuću financijsku, političku i društvenu štetu i za to će morati odgovarati.”

Svi uhićeni u aferi Agrokor na slobodi; istražni zatvor za Ivicu Todorića

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Predsjednica: Predstavila sam Putinu Inicijativu triju mora i pozvala ga u Hrvatsku

Objavljeno

na

Objavio

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i ruski predsjednik Vladimir Putin danas su izrazili želju dati novi zamah zapostavljenim odnosima Hrvatske i Rusije, “na temelju jednakopravnosti i međusobnog poštovanja”.

“Završili su naši pregovori s predsjednicom Republike Hrvatske i prošli su u konstruktivnom smjeru i potvrdili su usmjerenje dviju zemalja za razvitak suradnje. Hrvatska je važan partner Rusiji na Balkanu. Tijekom ovog vremena odnosi su dobili raznovrstan karakter. Danas smo ja i predsjednica Hrvatske razmotrili konkretne mjere za suradnju.

Posebnu pozornost usmjerili smo na gospodarsku suradnju. Smatramo da ove godine imamo dobru mogućnost da vratimo robnu razmjenu na pretkrizno razdoblje. Velike nade u smislu proširivanja kontakata vežemo za poslovni forum koji će se održati sutra u Moskvi, rekao je Putin nakon sastanka s Grabar-Kitarović u Sočiju.

Grabar-Kitarović je istaknula da Hrvatska, kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah nakon značajnog razdoblja posustajanja. “Ovo mjesto mnogi uspoređuju s kolijevkom hrvatskog turizma, Opatijom.

Razgovarali smo o nizu tema. Širina tema naših razgovora potvrđena je i potpisivanjem nizom akata o suradnji. Hrvatska kao odgovorna članica EU i NATO-a, ali i zemlja koja uvažava međunarodni značaj Rusije, želi bilateralnim odnosima dati novi zamah. Izražena je obostrana želja za nastavak suradnje. U tom duhu Putina sam pozvala na uzvratni posjet Republici Hrvatskoj i nadamo se da će se taj posjet ostvariti sljedeće godine, prenosi N1.

Raspravili smo manja otvorena pitanja u našim odnosima i utvrdili primjere uspješne suradnje, koji u oživjeli rusko-hrvatske gospodarske odnose. Rusija je Hrvatskoj značajan gospodarski partner i želimo nastaviti jačati bilateralnu gospodarsku suradnju.

Pozdravila sam sva ruska ulaganja i spremna sam zalagati se za svaki oblik uzajamnih ulaganja koja su u skladu s postojećim okvirom. Upoznala sam Putina s nizom zakonskih promjena u Hrvatskoj. Iako i Hrvatska nastoji ostvariti diverzifikaciju, suradnja s ruskim tvrtkama se nastavlja.

Predsjedniku Putinu predstavila sam i inicijativu triju mora. Ovo je inicijativa za koheziju srednje Europe i EU u cjelini, a ne protiv. Ona nije usmjerena protiv Rusije ili Njemačke, nego je usmjerena na suradnju s drugim državama na pojedinim projektima. Razgovarali smo i o jačanju kulturne i znanstvene suradnje. Rusija i Hrvatska prepoznaju značaj dijaloga naših crkava i nužne zaštite kršćana u svijetu.

Obnovom crkve u Crikvenici mogla bi se početi služiti i liturgija”, rekla je Grabar Kitarović. Pozvala je Putina u Hrvatsku nadajući se da bi se to moglo dogoditi iduće godine, a HRT ekskluzivno doznaje da će Vladimir Putin prihvatiti poziv predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i posjetiti Hrvatsku.

 

facebook komentari

Nastavi čitati