Marko Ljubić: Postoje pitanja koja nam je ‘zabranjeno’ otvoriti

0

Odnosi između Hrvatske i Srbije ovih su dana narušeni. Srbijanske vlasti razljutila je odluka Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 srpskih pristupnih pregovora s Europskom unijom.

Srbijanski državnici otvoreno su pokazali nezadovoljstvo takvim razvojem događaja, a u cijeli slučaj, prilično znakovitim porukama, uključili su se i vodeći političari nekih svjetskih sila. O odnosima Hrvatske i Srbije u Studiju 4 govorili su novinari Marko Ljubić i Denis Kuljiš.

Na pitanje što je sporno u poglavlju 26 Denis Kuljiš odgovorio je kako se radi o nekim detaljima vezanima za kulturnu suradnju.

“Mislim da je rasprava o tome deplasirana i da se radi o medijsko-političkom cirkusiranju kako bi se sklonio pogled javnosti s pravih međudržavnih odnosa.

Radi se o strašnom promašaju hrvatske diplomacije, koja je u lošu poziciju stavila hrvatsku manjinu u Srbiji (Vojvodini) i koja je mogla blokirati bilo koje drugo poglavlje”, kazao je Kuljiš. “Nakon rata, protjerivanja i svega što se dogodilo malo je cinično i maloumno otvarati te stvari zbog beznačajnih povoda.

Europa nas gleda kao grupu koja ne može riješiti osnovni format i mi ih na to svakodnevno podsjećamo”, dodao je. “Stiera su odmah pozvali u Njemačku i kriza je trajala jedan dan”, zaključio je.

Marko Ljubić također je kazao kako se radi o relativno beznačajnoj stvari s obzirom na druge probleme koje Hrvatska i Srbija imaju.

Međutim, ne slaže se s tim da nije trebalo izraziti rezerve vezano za položaj hrvatske manjine u Srbiji. Ljubiću je indikativna eskalacija krize u odnosima Hrvatske i Srbije i reakcija SAD-a (Biden) i Njemačke na ovaj slučaj.

“Daleko su dramatičniji problemi oko pitanja koja nam je ‘zabranjeno’ otvoriti – to je pitanje ratnih separacija, pitanje odnosa prema vojvođanskim Hrvatima tijekom rata”, kazao je Ljubić.  “Mi ne možemo legalizirati nakanu Srbije i predstavnika Srba u Hrvatskoj (Milorad Pupovac) da međunarodnu zajednicu uvjere u to da smo mi protjerali Srbe iz Hrvatske”, rekao je Ljubić.

Dodao je kako predstavnici Hrvata u Srbiji nikad nisu opterećivali tamošnju vlast sa zahtjevima za odcjepljenje i bilo kakvim drugim vidom agresije na Srbiju.

Naveo je da za desetke ubojstava Hrvata u Srbiji još nitko nije odgovarao.

facebook komentari