Marko Ljubić: Što valja naučiti iz poruke Europske komisije o arbitraži?

6

Nije bit njihove poruke to što je na strani Slovenaca kako se u nas viktimološki već tradicionalno pokušava prikazati, iako dio sadržaja ukazuje i na to.

Stav Europske komisije samo je jasan kontinuitet odnosa prema, prije svega hrvatskom državnom ponašanju, ne samo prema pitanju razgraničenja i ukupnih odnosa prema Sloveniji, nego – prema svemu što se rješava u međunarodnim odnosima.

Očekivano je da će dio komentatora i analitičara izražavati zgražanje kako to da Europska komisija ne uvažava minimum procedura i provođenja standarda u međunarodnim pravnim poslovima, kako to da ignorira takvo zagađenje procesa kakvo su eklatantno pokazali Slovenci, kako to da Europska komisija ni ne spominje u svome svenjemačkom pozivu na poštovanje međunarodnoga prava, da se ne može poštovati pod pravom – ismijavanje prava.

Naravno da to ne spominju, jer imaju jasan uvid u stanje nacionalnih odnosa u Hrvatskoj i znaju da kriteriji koji vrijede za većinu europskih država i naroda ne moraju nužno vrijediti za Hrvatsku.

Zašto?

Pa zato što se Hrvatska nikada nije previše bunila, nije se suprotstavljala niti je znala kako se suprotstaviti, nikada nije pokazivala pretjeranu brigu o svojim interesima, pa je birokraciji kojoj je jedini cilj izbjeći probleme, posve normalno – tražiti da Hrvatska radi protiv svoga interesa.

Jer drugi neće.

Što valja iščitati iz prethodnog njemačkog stava uoči proglašenja rezultata arbitraže, te stava Europske komisije?

To što treba uočiti i iz čega valja izvući pouku zapravo rekao je predsjednik ad hoc arbitraže neki dan, obrazlažući odluku. Jedan od detalja koji je promakao ispod radara hrvatskih medija je bio – uvažavanje iskazanoga slovenskoga pojačanoga interesa u Savudrijskoj vali, koji se mogao vidjeti u pojačanoj aktivnosti slovenske policije tijekom proteklih godina.

To je arbitraža na neki način prihvatila kao znak posjedovanja, pa je slovensku navodnu agresivnost uzela kao argument u korist Slovenaca, predstavljajući ju kao – prirodan interes dobroga gospodara.

Ono što je državni vrh Hrvatske predstavljao kao incidentno ponašanje pokazalo se normalnim u međunarodnim odnosima, a hrvatska navodna mudrost i kooperativnost proglašena je – nebrigom za nacionalne interese.

To je bit stvari.

Godinama hrvatski državni vrh šalje poruke narodu da je važno izbjeći incidente a incident je svako prirodno pokazivanje protivljenja tuđemu bezobrazluku i nasrtaju; da je važno biti suzdržan, defenzivan, dičimo se tapšanjem svakoga prolaznika i birokrata, ponosno se ističe svaka banalna i trivijalna pohvala nekoga zapadnoga državnika o tome da smo razumni, dobrice, lideri Balkana, Zapadnog Balkana i Jugoistočne Europe.

Drugim riječima, proglasi Hrvate milijunašima iako nisu, onda će oni – platiti tuđe račune.

Republika Hrvatska kao vrag od tamjana bježi od iskazivanja svakoga međunarodnoga stava o nužnoj zaštiti svojih interesa.

Pa se trpi srpske provokacije u Hrvatskoj, trpi se srpska okupacija hrvatskoga teritorija na Dunavu, trpi se crnogorsko svojatanje bokokotorskih zaljevskih voda, trpi se bildanje bošnjačkih pomorskih ambicija, trpi se – sve i svašta.

I to trpljenje se proglašava mudrošću.

Ne usudi se nitko ni spomenuti temeljno pravo na kojima počiva međunarodni pravni poredak, izbjegava se postaviti međunarodno pravo utemeljen zahtjev za naknadom štete Srbiji veće od sto milijardi eura po najstrožim kriterijima međunarodnoga prava, ne spominje se hrvatsko nacionalno pravo u Republici Srpskoj.

I sve se to predstavlja kao – mudrost.

Nije to mudrost, to je – debilizam i u nekim elementima izdaja.

To svijet vidi, vidi i da je Hrvatska razapeta unutarnjim borbama oko samih temeljnih pitanja svrhe i uopće potrebe svoje nacionalne državnosti, vidi svaki birokrat i svaka suvisla država jer njihova veleposlanstva rade za razliku od naših svoj posao i šalju redovita obavještajna izvješća, a u tome im u kolonama pomažu –antifa aktivisti, da – Hrvatska nema unutarnje snage snažno se postaviti u obrani svojih interesa.

Europska komisija je samo sankcionirala svojim stavom tu činjenicu.

Marko Ljubić / Narod.hr

Europska komisija priklonila se Sloveniji: Očekuju da Hrvatska prihvati odluku arbitražnog suda

facebook komentari

 • Dusko Besenic

  SAVRŠENO TOČNO I SVAKA RIJEČ NA MJESTU !!!

  • miro

   Ja odavno tvrdim i pisao sam da nakon smrti PRVOG PREDSJEDNIKA FRANJE TUĐMANA,nismo imali dostojna čovjeka iz vlada nakon njega i predsjednika iza njega,donekle iznimka KGK,koji će voljeti Hrvatsku i Hrvatski narod od osobnih interesa i da će sastaviti vladu po stručnom kriteriju a ne ja tebi i ti meni.Evo npr.da sam ja prijatelj Plenkovićev mogao bih biti bar doministar ministarstva kulture iako pojma nemam,mogao bih biti ministar unutarnjih poslova iako pojma nemam ,mogao bih biti ,zamjenik ministra vanjskih poslova i da radim kako mi EU komisija kaže da radim itd.Hoću reći da većina naših nazovimo ih političara iz vlasti i oporbe pojma nemaju već da su tu igrom slučaja i probitka za vlastite svrhe.To su vidjeli pokvareni i nemoralni europski štreber diplomati i tako nam je kako nam je. Samo Providnost Božja može nas spasiti i da nam podari političara koji će znati,htjet i voljeti svoju zemlju i narod i spasiti nas od ovakvog kukavičluka i politikanstva.

   • Istina

    Slažem se. Za providnost Božju potrebito je moliti, postiti, činiti pokoru i obratiti se. Na žalost, mi smo nakon ovoga rata postupili isto kao i Izraelci u pustinji. Umjesto da smo ostali vjerni Bogu i da smo mu zahvalni, mnogi Hrvati su se okrenuli od Boga, načinili su sebi zlatno tele i klanjaju mu se.

   • Maks

    Sveta Gera je zauzeta u vrijeme dr Tudjmana, on se tome smijao. Slovenci nas jesu ucjenjivali da pristanemo na arbitrazu samo vrli novinari zaboravljaju da su nas ucjenjivali Mesic i Pusicka , SDP – htjeli su ex YU drzave kao paket u EU, Mesic zahtjevao da se prije toga ne prizna ni Kosovo. Kosor jest morala pristati na ucjenu ali je prebrzo potpisivala ostale stvari, npr nije zastitila hrvatsko selo, ribarstvo i mnoge druge interese. Plus od takva ulaska u EU je izrucenje Perkovica Njemackoj plus usli smo sami bez ostalog, bivseg YU paketa. Kako god bilo potpisanih ugovora se moramo pridrzavati ima dovoljno manevarskog prostora da ih zaobilazimo sto rade Tolusic i jos neki ministri zadnje dvije godine, to ide sporo ali ide i radi se, sve sto bi islo brze kaznjava se EU sankcijama. Najbolji su mi ovi EU skeptici koji bi napolje iz EU ne znaju da to kosta milijarde € kojih nemamo , morali bi napolje “na kredit koji bi otplacivali iducih sto godina, EU bi nas zaplijenila na brzinu, zaplijenili bi nas i prosle godine da se nastavila Milanoviceva politika i da Karamarko nij napravio novi proracun.

 • Maks

  Europska komisija je u rukama socijalista poput Pahora, i predsjednik komisije je socijalist. U EU parlamentu najvecu skupinu cine narodnjaci poput HDZa – oni su na nasoj strani. Svijet vidi, vidi i da je EU razapeta unutarnjim borbama oko samih temeljnih pitanja svrhe i uopće potrebe svoje nacionalne državnosti..

 • Omnes Omnibus

  U sridu!