Pratite nas

BiH

Marko Matić: Što je sve zločin?

Objavljeno

na

Prvi put u životu pišem publicistički tekst „izravno u stroj“, kako bi rekao jedan hrvatski književnik. Na to me je potakla presuda šestorici Hrvata, 29. svibnja 2013. godine,  tzv. Haškog suda, kao i  naslovnica Novog lista od 30. svibnja 2013. s natpisom Zločinački pothvat, bez upitnika iza natpisa, bez navodnika, iako presuda šestorici Hrvata još nije konačna. Jadni utemeljitelj Novog lista, Frano Supilo.

Ja neću komentirati spomenutu presudu Hrvatima i Hrvatskoj u engleskoj koloniji Nizozemskoj, nego ću moliti Boga da drugostupanjski Sud tu presudu poništi kao nemoralnu, protupravnu i protuzakonitu; u ovom tekstu   pokušat ću ukazati na to koliko smo mi Hrvati pridonijeli da se ovakva presuda izrekne. Neki Hrvati, koji znaju da samostalnost države Hrvatske nije još uvijek priznala Jedinstvena svjetska vlada, djelovali su i djeluju i danas na razdržavljenju države  Hrvatske i vesele se ovakvoj haškoj presudi. Bog im grijehe oprostio!

Međutim, svojim političkim pothvatima kumovali su zločinu protiv Hrvata i Hrvatske svi koji su sudjelovali u priznavanju samostalne države na teritoriju povijesnih hrvatskih zemalja, Hercegovine i Bosne. Ni Ugri, ni Habzburzi nisu napravili ono što su naši hrvatski političari napravili – priznali da Bosna i Hercegovina nije sastavni dio države Hrvatske – nego su se mnogi od tih stranih vladara morali zaklinjati, prilikom krunjenja za hrvatskog kralja, da će „matici zemlji pripojiti zemljicu Bosnu“. Postao „vođa svih Hrvata“ naš čovjek, premda po prezimenu tuđi man, i odrekosmo se dviju svojih zemalja,  kao da nikad naše nisu ni bile. Taj čin sam već onda nazvao zločinom, može se provjeriti u mojim tekstovima, kao što sam nazvao suludom političku uputu Hrvatima u BiH da na referendumu glasaju za samostalnu BiH iako se znalo da  Srbi neće izići na takav referendum; „manje od Banovine“, napisao sam tada, „ravno je izdaji“. Prema tome, ovaj moj tekst nije naknadna pamet, nego opetovanje puno toga što sam davno napisao,  da bi barem malo lakše podnio nametnuti im (Jadranku Prliću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Bruni Stojiću, Valentinu Ćoriću, Berislavu Pušiću)  zločinački pothvat od 111 godina zatvora.

 

[pullquote_left]Nije zločin oprostiti zločin, ali je zločin zaboraviti zločin. Nije zločin, niti je zločinački pothvat praviti, obnavljati državu Hrvatsku na njenom povijesnom i etničkom tlu. Opet kažem: Hag je za Hrvate had.[/pullquote_left] Zločin je bio i ukidanje Hrvatske republike Herceg Bosne, zločin je bio i nepripajanje državi Hrvatskoj barem teritorija koji je Dubrovnik sramotno darovao Turcima. Zločin je omalovažavati broj poginulih Hrvata u HV-u rodom iz BiH, 64% od ukupnog broja poginulih u HV-u, i brinuti se više o obiteljima četničkih zločinaca nego o obiteljima poginulih branitelja, zločin je tretirati u Hrvatskoj  Hrvate iz BiH kao teret, zločin je raskopati HDZ u BiH na dva dijela, zločin je ne brinuti se o Hrvatima iz BiH barem onoliko koliko nas je Tuđman u Ustavu RH obvezao, zločin je potpisati Dejtonski sporazum u ime Hrvata iz BiH i ne brinuti se o njegovoj pravilnoj primjeni, zločin je priznati da je pola Bosne i Hercegovine, Krvavica, samo srpska, zločin je reći Hrvatima iz BiH da Zagreb nije njihov glavni grad,  nije samo politički diletantizam, nego i neka vrst zločina, vjerovati u pravednost Haškog suda, zločin je izmijeniti Ustav RH na način na koji je to Sanader-Kosoričina Vlada učinila, zločin je, protivno volji dvotrećinske većine hrvatskog naroda, na ovakav način utrpati Hrvatsku u Euniju, zločin je potpisati  Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju kao akt koji je iznad hrvatskog Ustava (Račanova Vlada), zločin je državne tajne dokumente dostavljati Haškom sudu, zločin je hapsiti i trpati u zatvor hrvatske branitelje, zločin je, protivno Ustavu, izručivati stranom sudu svoje državljane, zločin je reći da je Hrvatska izvršila agresiju na BiH, zločin je pljačkati svoju državu dok drugi za nju gine, zločin je davati nacionalnoj manjini, koja je ratovala protiv osamostaljenja Hrvatske, veća prava nego su ikad od doseljenja u Hrvatsku imali, zločin je ozakonjivati nastrana, protuprirodna i amoralna ponašanja pojedinaca, zločin je negirati blajburške žrtve a veličati jasenovačke koje su deset puta manje od blajburških, zločin je izjednačavati žrtvu i zločinca – jednako okrivljivati okupatore i okupirane, zločin je da su u hrvatskoj vlasti Srbi koji su napadali Hrvatsku umjesto Srba koji su branili Hrvatsku, zločin je pravljenje koalicije (Sanader), da bi  vladalo Hrvatskom, sa SDS-om umjesto s HSP-om, zločin je donijeti izborni zakon po kojem vlast u Hrvata mogu osvojiti samo dvije, po odnosu prema

Državi i Narodu, istospolne zajednice, zločin je ne činiti sve, u skladu s mogućnostima, za spas i trajanje hrvatskog naroda i države, zločin je ne osuditi svaki zločin protiv hrvatskog naroda i države, zločin je otimati svom narodu, raznim poreznim nametima, ovo malo bogatstva što je ostalo, zločin je prodavati bilo što od općeg nacionalnog interesa, zločin je davati nazive trgovima i ulicama po velezločincu Titi, zločin je birati njegove sljedbenike da vladaju Hrvatskom, zločin je predati i prodati skoro sve medije u Hrvatskoj strancima, zločin je ne imati hrvatske državne medije, zločin je ne njegovati svoj jezik, običaje i kulturu, zločin je ne osuditi zločince i zločin (Stanišić, Simatović, Perišić…),zločin je ne braniti se od zla, zločin je ne priznati da su se neki Hrvati iz Hrvatske ponašali i ponašaju prema Hrvatima iz Bosne i Hercegovine neprijateljski…

 


facebook komentari

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati