Pratite nas

Kronika

Martina Čuljak dobitnica nagrade ‘Europski građanin’ Europskog parlamenta

Objavljeno

na

Martina Čuljak je nominaciju, a potom i nagradu zaslužila projektom ‘HelpBalkans’, crowdfunding projektom koji objavljuje profile obitelji i individualnih osoba pogođenih poplavama na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije kako bi im pomogla ostvariti izravan kontakt s mogućim donatorima.

Martina Čuljak

Martina Čuljak

Projekt je nastao kao želja za ‘personaliziranjem’ prirodne katastrofe i pružanje mogućnosti onima koji žele pomoći da to naprave na jedan osoban način, a u praksi funkcionira tako da potencijalni donator svoju ponudu šalje stradalnicima putem objavljenog profila. Oni potom primaju obavijest o želji za izravnom komunikacijom, koja se uspostavlja nakon što kontaktirana osoba ili obitelj daju svoj pristanak.

HelpBalkans‘ je do sada omogućio prispijeće značajne financijske i druge pomoći velikom broju pogođenih obitelji, stvorio je nova prijateljstva, a u nadolazećem razdoblju planiran je i daljnji rast opsega projekta.

Ukupno će čak 46 različitih projekata zaslužnih za promicanje boljeg uzajamnog razumijevanja i jače povezanosti građana država članica ili olakšavanje prekogranične ili transnacionalne suradnje unutar Europske unije primiti priznanje koje je Europski parlament uveo 2008. godine. Valja spomenuti kako se pod navedene aktivnosti ubrajaju i djela građana koji dugoročnom prekograničnom ili transnacionalnom kulturnom suradnjom doprinose jačanju europskog duha te svakodnevne aktivnosti kojima se konkretno izražavaju vrijednosti sadržane u Povelji Europske unije o temeljnim pravima.

Sam izbor funkcionira po jasno određenim pravilima. Isključivo zastupnici Europskog parlamenta imaju pravo predložiti kandidate, pri čemu svaki od njih može predložiti samo jednog kandidata godišnje, a prednost se daje projektima koji su povezani s tekućom Europskom godinom. Odbor za nagradu Europski građanin nadležno je tijelo za dodjelu nagrade, a odborom predsjedava predsjednik Europskog parlamenta. S obzirom na simboličnu prirodu nagrade broj dobitnika je ograničen predviđenom kvotom. Odbor može izabrati do 50 laureata iz popisa predloženih kandidata, uzimajući u obzir principe geografske distribucije i jednake zastupljenosti spolova.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Kronika

Damir Kajin: Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a?

Objavljeno

na

Objavio

Policija je nešto, a DORH baš ništa

Što je antifašizam za sadašnji vrh IDS-a? Ispričat ću slučaj Marije Kapetanke, priča nam Damir Kajin, bivši saborski zastupnik. Tko je ta časna žena? Radnica u turizmu, danas umirovljenica, majka dvojice sinova, narodna pjesnikinja, a osim toga pjeva i u crkvenom zboru. Po kome je dobila nadimak?

Po svojoj majci koja je u drugom svjetskom ratu bila dva puta ranjena i koja je kraj rata dočekala sa činom kapetana JNA. Inače toj istarskoj heroini nacisti za vrijeme Romelove ofanzive ubili su oca, mater, tri brata i dvije sestre od kojih je jedna bila u sedmom mjesecu trudnoće, nastavio je Damir Kajin.

Mužu naše Marije komunističke vlasti nacionalizirale su 3 ha zemlje u srcu Rovinja kojemu je ta zemlja vraćena 90-tih godina. Jasno, do tada je ta zemlja bila kao dio općenarodne imovine sa pravom korištenja Grada Rovinja urbanizirana, ali u trenutku povrata, IDS istu deurbanizira.

I sada bit. Brat pok. izraelskog predsjednika i premijera Peresa dolazi do Mesića koji vapi za investicijama. Tako on dolazi do Marije Kapetanke u Rovinj. Bio je zainteresiran za kupnju iste, a Marija ju je željela prodati. Jasno, uvjet je bio da se nekada urbanizirana zemlja ponovo urbanizira. Ona kumi vrh IDS-a: “Molim vas učinite to”, ali ne ide. Dakle, gradska vlast nije htjela, odnosno nije bila zainteresirana da se dogodi strana investicija i time zaposli nekoliko desetaka Rovinjaca, upozorio je Kajin.

I onda dolazi neki emisar i pred Mariju stavlja ponudu: “Može, ali to košta 600.000 €. Bila bi ona i na tu ucjenu pristala, ali brat izraelskog predsjednika je poručio: “Mi tako ne poslujemo”. Nakon toga nikad se više nije vratio niti u Istru, niti u Hrvatsku. A zanimljivo je da gradski i županijski oci koji žive u istoj ulici gdje i Marija o tome ništa ne znaju makar su joj prvi susjedi kojima se u više navrata obraćala, kaže nam Kajin.

Tako je propala jedna strana investicija, a još jedna časna, stara istarska familija nije se uspjela socijalno i ekonomski osigurati.

Židovska općina u Zagrebu o svemu je obavještena. Policija je nešto odradila, no DORH baš ništa i život ide dalje, a IDS govori o antifašizmu, zaključio je Kajin.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Ponovno zastrašivanje Hrvata Novog Travnika!? Oštećeno Spomen obilježje hrvatskim braniteljima

Objavljeno

na

Objavio

Da su Hrvati Novog Travnika ugroženi dokazuje i najnoviji incident. U noći sa petka na subotu nepoznati  “vandali” su po drugi put u zadnji godinu dana oštetili spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima.

Ovaj put oštečen je i odnešen mramorni križ sa ugraviranom šahovnicom. Postolje križa je bačeno, a mramorni križ težak 70 kg je odnešen.

Ovaj čin je organiziran svjesno i sa jasnim ciljem zastrašivanja Hrvata i katolika Novog Travnika. Podsječamo da je isti spomenik oštečen prije nekoliko mjeseci, kada su sa spomenika odnešene golubice, piše centralna.ba

Uviđaj su obavili pripadnici Policijske stanice Novi Travnik.

facebook komentari

Nastavi čitati