Pratite nas

Pregled

Martina Dalić: Najgore razdoblje za Agrokor bliži se kraju

Objavljeno

na

U današnjem Poslovnom tjednu Hrvatskog radija bilo je riječ o reformskom potencijalu nove koalicijske vlade s naglaskom na najnovijim događajima u koncernu Agrokor.

Podsjetimo, upravo ovaj tjedan počet će realizacija kredita Agrokoru od 530 milijuna eura. Očekuje se dobivanje prve tranše u iznosu od 100 milijuna eura.

Gostujući u emisiji, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić istaknula je da je izvanredna uprava razgovarala s više od 30-ak zainteresiranih ulagača i kreditora. Najosjetljivija faza upravo se dovršava.

Ona će omogućiti da se u samom Agrokoru krene u restrukturiranje, izradu plana restrukturiranja. Mislim da je i dovršavanjem ove priče o likvidnosti u Agrokoru rizik sistemskog prelijevanja problema iz Agrokora i mogućnost materijalizacije ovih sistemskih rizika o kojima smo govorili proteklih mjeseci svedena na minimum, kazala je potpredsjednica Vlade.

U ukupnom iznosu od 480 milijuna eura novog financiranja, 170 milijuna predviđeno je za sudjelovanje međunarodnih banaka – VTB Sperbank i banke koje su svojevremeno zajednički dale Agrokoru kredit; 150 milijuna je namijenjeno za imatelje obveznica koje predvodi američki fond, a 160 milijuna je namijenjeno za domaće kreditore.

Novac za povećanje poslovanja Agrokora je osiguran, a kreditorima će biti svima pod istim uvjetima ponuđeno sudjelovanje u financiranju, pa i ruskim bankama, objasnila je Dalić.

Dodala je, međutim, kako je pred Agrokorom vrlo težak i kompliciran proces postizanja nagodbe, resturkturiranja, u kojem će sigurno biti potrebno donijeti mnogo teških odluka, a pojavit će se i mnogi dodatni problemi koji se u ovom trenutku i ne vide dobro. Ujedno je poručila Agokorovim dobavljačima i svima  onima  koji su poslovali s tim sustavom da iskoriste vrijeme za otvaranje novih distribucijskih kanala.

Naglasila je da je pred Vladom rad na realizaciji svih ciljeva iz programa, usmjerenost na gospodarstvo i rješavanje problema koji su se nagomilali tijekom dugih godina krize. Moramo iskoristiti šansu koju nam pružaju pozitivni gospodarski trendovi koje vidimo oko nas, istaknula je Dalić.

Smatra da se koalicijski sporazum između HDZ-a i HNS-a temelji na jasnim načelima podupiranja političke stabilnosti, gospodarstva, gospodarskog rasta, demografske obnove, reforme obrazovanja i očuvanja sigurnosti i pravne učinkovitosti.

Reformski kostur koji smo usuglasili s EK ima tri dijela: reforme za jačanje gospodarskog rasta i poboljšanje poslovne klime; reforme važne za povećnje zapošljavanja i povezivanja rada i tržišta rada gdje je važna reforma obrazovanja; reforma bitna za održavanje makroekonomskih stabilnosti – mirovinska reforma te reforma državne administracije gdje se priprema novi zakon o plaćama u državnoj službi, kazala je.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Pregled

Vozilom punim migranata pokušao izgurati policiju s autoceste

Objavljeno

na

Objavio

Vozilom punim migranata pokušao izgurati policiju s autoceste

Na autocesti A3, kod Slobodnice, vozač terenca stranih registracija u ponedjeljak navečer nije želio poslušati zapovijed policije da se zaustavi nego je pokušao izgurati policijsko vozilo s autoceste, no izgubio je nadzor nad vozilom i sletio u odvodni kanal, priopćila je brodsko-posavska policija.

Glasnogovornica Policijske uprave brodsko-posavske Kata Nujić ističe kako su oko 20 sati zaprimili dojavu da se na A3, kod Slobodnice, u općini Sibinj, vozač terenca stranih registracijskih oznaka oglušio o zapovijedi policije da se zaustavi, već je nastavio vožnju, pokušavši izgurati vozilo policijskih službenika s ceste. Pritom je izgubio nadzor nad vozilom, sletjevši s ceste u žičanu ogradu, a potom odvodni kanal.

U terencu se nalazilo više osoba, od kojih je nekoliko ozlijeđeno, te su prevezeni u bolnicu u Slavonskom Brodu, a nitko nije teže ozlijeđen, napominju iz policije.

S obzirom da je riječ o stranim državljanima, PU brodsko-posavska nastavlja s utvrđivanjem okolnosti njihovog ulaska u Republiku Hrvatsku.

Policija također utvrđuju i druge okolnosti učinjenog prekršaja, odnosno kaznenog djela, te će sukladno utvrđenom poduzeti odgovarajuće mjere, navodi glasnogovornica Nujić.

Portal SBplus javlja da je ozlijeđeno 12 ljudi te da ih je desetero prebačeno u slavonskobrodsku, a dvoje u novogradišku bolnicu.

facebook komentari

Nastavi čitati

Pregled

Oglasio se DORH: Provodi se pretraga kod 15 osoba

Objavljeno

na

Objavio

DORH se oglasio o policijskoj akciji u Kulmerovim dvorima.

“Povodom interesa i upita predstavnika sredstava javnog priopćavanja, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, sukladno članku 206.f Zakona o kaznenom postupku, odgovora kako je u tijeku postupanje nadležnog Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i policije odnosno u tijeku su izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenja.

Tijekom ove faze poduzete su zakonom predviđene radnje odnosno ishođeni su nalozi suca istrage nadležnog županijskog suda radi provođenja pretraga kod petnaest osoba, koje su u tijeku.

Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu.

Informacije o daljnjem tijeku izvida kao i odluke, državno odvjetništvo će pravovremeno objaviti na internetskoj stranici sukladno zakonskim odredbama”, stoji u objavi.

Policija rano jutros počela s pretresima u Todorićevim Kulmerovim dvorima

facebook komentari

Nastavi čitati