Matić: ‘Polomio sam se i pokidao za branitelje, ostavku ne dam!’

34

Ministar branitelja Predrag Matić poručio je večeras da je uvijek otvoren za razgovore s braniteljima koji prosvjeduju pred njegovim ministarstvom, ali da neće pristati na njihove ultimatume niti podnijeti ostavku

Naravno da neću dati ostavku. Oni me nisu postavili. Oni su samo dio od pola milijuna branitelja koliko ih je u Hrvatskoj. Postoje tri razloga ili načina da se mene smijeni: može me smijeniti premijer, mogu me smijeniti na izborima, a smijenit ću sam sebe ili dati ostavku ako napravim nešto na štetu hrvatskih branitelja. U ove tri godine sam se polomio i pokidao da radim u interesu branitelja. Imam jako, jako izraženu savjest i ja ću sam procijeniti ako se budem trebao povući, kazao je večeras ministar branitelja Fred Matić u Dnevniku Nove TV.

‘Moja su im vrata uvijek otvorena. Za razgovor sam uvijek dostupan, pristupačan, ali želimo razgovarati. Ja ne prihvaćam ultimatume, jer mi se itekako međusobno dobro znamo. Razgovaranje u šatoru pod onakvim uvjetima i koristiti 100-postotne invalide kao nekakav štit, to jednostavno nije prikladno’, rekao je Matić u Dnevniku Nove TV. Ponovio je da neće dati ostavku što od njega traže branitelji jer ga oni, istaknuo je, nisu ni postavili za ministra. ‘Oni su samo dio od pola milijuna branitelja. Postoje tri razloga ili načina da se mene smijeni – može me smijeniti moj šef, predsjednik Vlade, mogu biti smijenjen na izborima, i smijenit ću sam sebe ili dati ostavku ako napravim nešto nažao i na štetu hrvatskih branitelja. Vjerujte, toliko sam se za ove tri godine polomio i pokidao da radim u interesu branitelja. Imam jako, jako izraženu savjest i vjerujte, ja ću sam procijeniti ako se budem trebao povući’, poručio je.Matić je u razgovoru izrazio žalljenje zbog sinoćnjeg samospaljivanja branitelja na mjestu prosvjeda, podsjetivši da od samog početka govori kako prosvjed nije potreban.

Na nezadovoljstvo branitelja zbog smanjenja iznosa opskrbina Matić odgovara da će one ostati u istom iznosu kroz jednokratne novčane naknade. Te je opskrbnine smanjilo Ministarstvo socijalne politike i mladih s 1100 na 800 kuna, a Matić objašnjava kako je to prihvatio nakon puno vaganja, kao reformsku mjeru koja se nakon 20 godina mora provesti u Hrvatskoj.

‘Što se tiče branitelja, oni su do uvođenja ove mjere, dakle opskrbnine, imali primanja od 1097 kuna bez obzira da li se radi o samcu, branitelju sa suprugom ili s više djece. Tko želi pošteno pogledati, a istina je samo jedna, u ovom sustavu zajamčene minimalne naknade uvjetno rečeno samo je samac gubitnik jer je njemu s 1097 kuna išlo na 800 kuna. No, ministarstvo je napravilo program i putem jednokratnih novčanih naknada nadoknađujemo tu razliku, tako da taj samac branitelj i dalje dobiva 1100 kuna’, objasnio je.

Za rehabilitaciju, ortopedska pomagala i lijekove koje ratni invalidi traže, ali ih ne mogu dobiti preko HZZO-a, ministar kaže da 100-postotni invalidi prve i druge skupine u ostvarivanju tih prava nemaju nikakvih problema.

 ‘Kad hrvatski branitelj 100-postotni invalid poželi ili ima potrebu otići u toplice on ide u najkraćem mogućem roku, da ne kažem u roku od 15 minuta’, rekao je. (hina/foto:pixsell)

facebook komentari

 • Alan B’Stard

  Gleda sam sad otvoreno i mogu rec da matic treba sto prije dat ostavku

 • Gabro Vuskic

  Pođtovani i dragi gospodine Fred Matiću za sigurno tebi nije poznata jedna perzijanska poslovica koja kaže: “KADA TI DESET LJUDI KAŽU DA SI MAGARAC, ONDA TREBAŠ POČETI REVATI.” Tebi pola milijuna Hrvata govori da napustiš mjesto za koje nisi sposoban službu vršiti, onda bi, kao Hrvat od dostojanstva trebao prignuti šiju i odmah dati ostavku, da se napetos smanji i duhovi smire.

 • Ljuta Trava

  Je Maticu , potrgao si se baš kao i lupajući pečate na urudžbenom do čina bojnika , baš kao na Krku 91 godine spriječavajući desant ratne mornarice JNA na plažu, baš si se pretrgao baš kao onda kad su te izvlačili iz podruma da postaneš prvi mobilizirani dragovoljac .
  Ako imaš barem malo savjesti i obraza ,napiši tu ostavku ,makar i na ćirilici.

  • Nema obraza, i ja sam pratio ‘otvoreno’ sinoć! Koje je taj čovjek gluposti nabacao!

   • Ida Galić

    Ima on neku vrstu obraza, ali debelu i grubu kao đon četničkog opanka! (A i “miriše” tako)
    Neće on izgleda milom otići s tog mjesta jer mu je gujica doslovno srasla s ministarskim foteljom i trebalo bi primjeniti onu drugu soluciju! “Silom” pa da vidimo!!

    • peppermintt

     ne mislim kako ima načina na ovakav način iznudit ostavke, jedino kad bi bili masovni socijalni protesti, ali to doista nije dobra solucija….

    • Tako je rekao.. on smatra da je puno učinio za branitelje i ne namjerava otić.. i još je nešto kazao u smislu kako bi ga bilo sram sjediti u remetincu pored sanadera i ostalih jer on nije ništa ukrao, (suvalj) ..

     • Ida Galić

      On je toliko mizeran, da bi bila uvreda za Remetinac, da ga “gosti”! Treba ga samo šutnuti iz ministarstva i to bi mu bila dovoljna kazna!

     • peppermintt

      tko zna morti ih je prokocka…;)

  • Ida Galić

   Nešto sam pročitala na jednom portalu, da kukurikavci misle Mirelu Holy kandidirati za gradonačelnicu Zagreba! Bože mili, to bi bilo gore od svih prirodnih katastrofa zajedno, koje su dosad pogodile taj grad! Možemo zamisliti, sve te gej parade, uzgoj marihuane na svim balkonima i sve druge nepodobnosti svojstvene toj nemoralnoj osobi!
   HDZ ne smije to mirno promatrati i već sad mora tražiti neko “jako” ime i iskoristiti svoj rastući rejting, da konačno zavlada i Zagrebom!!

   • peppermintt

    Točno si napisala Ida, SDP će sve svoje snage usmjeriti k Zagrebu

    • to im je uhljeb baza! Vidit ćeš ako Bandić ode kako će se potrpat po Zagrebu!

     • Ida Galić

      To im je posljednja nada! Poslije poraza na svim izborima, žele si osigurati mjesto u Zagrebu i tu ponovo vrebati da jednom osvoje vlast!

     • Da, u Zagrebu ima ‘zimnice’, mogli bi jedno vrijeme parazitarit, dok se ne ukaže kakva prigoda!

      Siguran sam da HDZ ima kandidata za gradonačelnika, može to biti neki do sada ‘anoniman tip’, u svojim redovima imaju mnogo pismenih/učenih ljudi, možda neki doktor …

     • Ida Galić

      Ima li tko od vas, kakvu ideju o tome koga bi HDZ trebao kandidirati za mjesto gradonačelnika Zg.?

     • peppermintt

      po meni dobar izbor bi bila bivša min prosvjete Ljilja Vokić 🙂

     • najbolja ministrica

     • peppermintt

      inače kvalitetna kao osoba

     • Ida Galić

      Je ona je naše gore list! Ali ja mislim, da bi pravo ime za gradonačelnika bio Marko Perković THOMPSON! naravno, ako bi sam privolio u to ! Neki su već špekulirali, da on kandidira za predsjednika RH! Svakako je jači od darkerice Mirele!

     • peppermintt

      Ne mislim tako, meni je Marko jako drag ali triba bit ipak ozbiljan. Ja bi radije recimo prof Pečarića 🙂

     • Ida Galić

      Mora biti “zvučno ime” to pali kod naroda, a poslije što Bog da! Samo da nije Mirela!

     • Alan B’Stard

      Mirela napushena sadomazo drolja, ta ce ona vodit grad. Jadnamajko sta je ovo

     • Ida Galić

      Vidite, zar onaj austrijski bezveznjak Schwartzenegger, nije od šuba postao guverner Kalifornije i čak bio ponovo izabran! Treba nekako privući mase a Marko to dokazano zna! U malim Čavoglavama se skupi više od sto tisuća iz cijele Hrvatske a i izvana!!

     • HRSmoock

      Da, ali Arnold se dobro “udao” u porodicu sa jakim političkim vezama. Izgleda da čovjek više voli sobarice Meksikanke :))

     • 1diablo

      I sve mu se to ”slučajno” dogodilo u životu..Ono,kreneš iz austrijskih brda u daleki svijet i ni manje ni više,već tamo susreće dijevu iz poznatog klana,karijera munjevito kreće u oblake,uloge zaredaju,milijune se slijevaju,guverner se postaje..Eh,gdje su sada Braća Grim da vide kako su bajke uznapredovale.. 😀

     • HRSmoock

      Snašao se Arnold .)) American dream.

     • 1diablo

      Ne poviruj na kulinarsku temu,DIKI je izvršio nuklearni udar.. :))

     • HRSmoock

      Atomski? SMB suljpa? Gdje? Ne vidim…

 • Alan B’Stard

  i zato vas molim, shvatite me ozbiljno :))

  • Ida Galić

   Haaahaha!! Lik se dosađuje na radnom mjestu i pravi čamčiće od papira! Koji redikul!!!

  • 1diablo

   Malo mi vuče na Napoleona,ni sam ne znam zašto? 😀

   • Ida Galić

    Napoleon je tobože izjavio! Sve ženske su kurbe osim moje majke!! ali poslije je dodao, pa i moja majka je žena! A Milanović to nije govorio o majci negoli o supruzi Sanji!

    • 1diablo

     To je izjava Ivana Cankara,ali moguće da je i ovaj recitirao na sv Heleni?Nego,malo mi kapica vuče na malenog osvajača Moskve? :)))

    • HRSmoock

     K’o Ibrahimović neki dan. “Kosovo je srpsko, koliko je moja majka nevina.” O, Bože! Kad si mu dao jezik, mogao si mu dati i malo mozga.