Pratite nas

Zanimljivosti

Matterhorn – zaštitni znak Švicarske.

Objavljeno

na

Na talijansko-švicarskoj granici, u osami iznad alpskog krajobraza uzdiže se Matterhorn. Planina vioka 4477 metara, nastala sudaranjem europskog i afričkog kontinenta tijekom ledenog doba, poznata je po svome rogu – blago savijenom piramidalnom vrhu. Ova gola i blještava kamena piramida oblikovana je ledenjacima ledenog doba, a izgravirali su je vjetar i oborine.

Prepoznatljivi piramidalni vrh je mjesto na kojemu se sastaju oštri, nazubljeni hrptovi poznati pod nazivom arête. Ti su hrptovi ostali nakon što su u stijeni izdubljena četiri cirka (kružne udobine). Tri stranice piramide-sjeverna, istočna i južna tipilne su glatke stranice cirka. Strma i izlomljena zapadna strana u svom je izgledu zadržala trag nastanka cirka.

Cirk nastaje kad se u zaklonjenoj udubini na obronku planine u više navrata nakupi snijeg. Godinu za godinom, neotopljeni snijeg sjeda na prethodne slojeve snijega i zbog pritiska se pretvara u led. Zbog erozije okolnih stijena zbog hladnoće od koje pucaju, leda koji ih trga i vode od otopljena leda udolina biva sve dublja i dublja. S vremenom sve veća težina snijega izgura led na stranu preko ruba udubine i on se odande širi kao novonastali ledenjak.

Matterhorn se u pisanim dokumentima prvi put spominje 1581. godine pod nazivom Mont Cervin. Kasniji dokumenti spominju Mons Silvanus i Mons Silvius. Njemačko ime Matterhorn prvi je put zabilježeno 1682. Pretpostavlja se da je samo ime Matterhorn izvedeno od riječi Matte, što znači livada uz rijeku ili luka i da se odnosi na livadu koja se nekada prostirala u proširenju doline na kojoj se danas nalazi selo Zermatt. Riječ Horn znači “rog”.

Jedinstveni oblik Matterhorna inspirirao je tvornicu čokolade Tobler za njihovu svjetski poznatu čokoladu Toblerone.

[ad id=”40551″]

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Zanimljivosti

U VUKOVARU PODIGNUT SUHOZIDNI ZAVJETNI KRIŽ

Objavljeno

na

Objavio

U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, koji je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.

“Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga”, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga, javlja Glas Slavonije.

Foto/Grad Vukovar

Davor Fabijanić, predsjednik Udruge hrvatskih veterana Domovinskoga rata s Paga i zamjenik gradonačelnika, rekao je da su se za ovu lokaciju odlučili jer je nedaleko od prepoznatljivog vukovarskog simbola stradanja- Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je podignut kao simbol žrtve i patnje, ali i simbol zajedništva.

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za ovu hvale vrijednu akciju izrazio je riječi zahvale… pa je i na Facebooku poručio:

 

“Posvetili smo suhozidni križ koji su Vukovaru na dar izgradili prijatelji s Paga na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem i udrugom HVIDR-a Pag.

Ovaj je križ simbol patnje koju su Vukovarci i hrvatski branitelji Vukovara podnijeli. Grad Vukovar rado je prihvatio ovaj hrvatski simbol i promiče vrijednosti iz Domovinskog rata. Također, ovo je autentična priča o hrvatskom zajedništvu izraslom upravo na tim vrijednostima.

Hvala vam, dragi prijatelji što Vukovar uvijek nosite u srcu i što ste s velikom energijom i pijetetom Vukovarcima učinili ovu gestu te ugradili dio sebe kao trajni podsjetnik na značaj koji Vukovar ima u srcima pravih domoljuba diljem Hrvatske i šire!”, napisao je Ivan Penava.

facebook komentari

Nastavi čitati

Zanimljivosti

(VIDEO) Iznenađenje za mladu i goste: Njemački mladoženja po prvi put pričao na hrvatskom jeziku i sve oduševio

Objavljeno

na

Objavio

Na jednoj svadbi mladoženja je priredio iznenađenje za mladu.

Obratio se mladi i svim svatovima na hrvatskom jeziku, priznajući na kraju da hrvatski ne razumije i da je sve naučio napamet.

Simpatični je mladić priznao da je svoj govor naučio napamet, a supruzi Mariji nije rekao da će ga držati kako ona ne bi bila nervozna. I iz njenih se reakcija vidi da je iznenađena. A ako ga nakon ovog govora ostavi, rekao je, otići će živjeti s ujakom u Livno i biti čoban.

Pogledajte video koji je objavio Foto studio Micko:

facebook komentari

Nastavi čitati