Pratite nas

BiH

Medijima se danas daje strateška važnost

Objavljeno

na

Medijima se danas daje strateška važnost. Za to nije briga samo one koji umjesto neprestanog razmišljanja život provode tako da se svide onima koji ih iz tih medija kljukaju »suvremenošću«. Zbog toga uređena društva medije razvijaju i brane od raznoraznih nasrtaja. Ali tako nije u hrvatskim zemljama s obje strane granice. Jedne njihove medije pokupovali su tuđinci, drugi su jednostavno zbrisani s lica zemlje, počesto golom silom.

erotelSjetimo se samo Erotela. Hrvati u Herceg Bosni odlučili napraviti svoju televiziju. Trajalo je koliko je trajalo, pa dođoše oni što si vole natakati kapuljače na glavu i stavi se ključ u bravu. A odašiljači prijeđoše u ruke tzv. Federalne televizije koju Hrvati niti su osnivali niti im treba. Pokazuju to i istraživanja ovih dana. Filozofski fakultet (nekad Hrvatskog) Sveučilišta u Mostaru obznani da su Hrvati u informativnom programu FTV-a zastupljeni s tek 7,04%. Plodovi su to promatranja provedenog kroz tjedan dana. I kao da se ništa nije dogodilo. Ne javi se tzv. visoki predstavnik Valentin Inzko, ne javi se čopor onih koji nas svakodnevno poučavaju demokratskim vrijednostima i traže od nas pogled na svijet koji je dalek pogledu naših rođenih, zdravih očiju.

Naravno da su dio toga i oni koji ovih dana bez zadrške izjavljuju da je Dario Kordić ratni zločinac. Jer, to je njihova jedina argumentacija, takvim ga je osudio Međunarodni sud u Haagu. Njima ne pada na pamet upitati se je li taj sud sudio po načelima pravde ili po političkim načelima. Još je nevjerojatnije kad takve stvari izgovaraju oni, istina tako malobrojni, koji pripadaju ustrojstvu Crkve. Kad bi se tako postupalo, onda bi odmah morali prestati vjerovati u Isusa Krista, budući da je on osuđen po zakonu i po njemu smaknut na križu. Da ne spominjemo Zrinskog i Frankopana, kardinala Stepinca, stotine tisuća onih što ih komunisti osudiše na smrt i jednostavno zatrpaše u prvi jarak, jamu, more, rijeku…

Očito je, dakle, na djelu pomno smišljen naum. Hrvatima u Herceg Bosni treba uništiti i ono što na Zapadu imaju manjine, a onima u državi Hrvatskoj uzeti iz ruku ono što im po naravi pripada i preko navodno njihovih medija objašnjavati im kako svijet zapravo izgleda. Posljedica je toga između ostaloga da sunarodnjacima u Herceg Bosni ne će moći svojom nazočnošću, odnosno temama koje zastupaju, pomoći koliko mogu. Nema. Državna granica sve zaustavlja. Okrenimo se prema Sarajevu, podučava nas Stipe Mesić. Nimalo drukčije od 2000 godine ne zbori ni čitava ponovno uskrsla, a da se nije preobratila, komunistička vlast u Hrvatskoj. Komunikacijski je kanal, reklo bi se stručno, zakrčen. Riječima o velikim pojmovima na usnama. A sve je zapravo puno banalnije. Radi se o geopolitičkim igrama koje se provode i na hrvatskim prostorima.

Glavne igrače puk obično naziva masonima, Britancima… Traje to od uspostave prve Jugoslavije, pa njihova zločina na Bleiburgu, nakon toga dođe Središnja Bosna s Ahmićima, grčevito nastojanje da se raskomada Hrvatska, protjeraju Hrvati iz Herceg Bosne i mnogo toga drugoga. Narod ne zaboravlja i ne sluša krive stavove, jer o njegovoj se koži radi. Slugani, pak, postupaju drukčije. Nabrojanima, onako skupa, svakako moramo pribrojiti one što ovih dana prosvjedovaše pred zagrebačkom katedralom. Dario Kordić oprostio svima, a oni se prozvaše antifašistima i fašistički navališe na njega. Učinio ili ne učinio nešto nema oprosta pa čak ni nakon što odslužiš dosuđenu kaznu. To čine samo onima koji nisu iz njihova jata. Svoje tetoše i pomno skrivaju da nešto ne bi izišlo na svjetlost dana. Šute, čak i onda kad zločini isplivaju, kao u slučaju druga Tita i njegovih, šute u slučaju stravičnih zločina u Središnjoj Bosni i diljem Herceg Bosne. Oni šute, oni slušaju, oni su dio novoga svjetskog poretka. Šuškave zelene novčanice šušte li šušte.

Malobrojni mediji koji su se uspjeli odhrvati svemu ovome dođu kao osvježenje. U nje svakako treba ubrojiti i Hrvatsko slovo. Do sada se uspješno nosilo s raznim nedaćama. Drukčije rečeno, što je vlast bila hrvatskija njemu je bilo prirodnije, što je vlast bila protunarodnija njemu je bilo k’o volu u kupusu. Ipak, teme iz domovinske i iseljene Hrvatske išle su dalje. Neumjesno je izdvajati bilo kojeg autora, ali učinimo to s Matom Kovačevićem. Iz tjedna u tjedan objavljuje u posljednje vrijeme politička i geopolitička stajališta glede domovinske, pa i iseljene, Hrvatske. Pokazao se, ne ću reći izrastao, kao najbolji hrvatski politički komentator. Nema ga u većini medija, jer nije poslušan propisanom mišljenju, ali ga ima u svijesti naroda. To je kudikamo najvažnije. Sva će laskanja proći, samo narodno pamćenje ostaje zauvijek. Nadajmo se da će Hrvatsko slovo i sva druga »neposlušna« glasila uspjeti sve ovo pregrmjeti preko glave. Ništa, naime, ne traje vječno, sve jedanput završava.

Priklonimo se poučku koji nam je Dario Kordić posvijestio ovih dana. Odslužio je gotovo 17 godina u haaškim tamnicama. On kaže, a narod to potvrđuje, da je nevin. Isplivalo je da su mu nudili nagodbu. Neka sve svali na Tuđmana i Šuška pa će biti slobodan čovjek. Nije pristao na tu ucjenu. Znao je da bi tek time postao neslobodan. Odbacio je i drugu ucjenu. Zlo ga je pokušalo navesti da »s pravom« ne oprosti onima koji mu namriješe duge tamničke godine, čak njih 25. Oprostio je i toga trenutka postao uistinu slobodan čovjek. Tijelo je i dalje ostalo u uzama, a njegov je duh slobodno razmišljao i stajao pred svojim Gospodinom. Nije »poslušao«, nije se predao, nastavio se boriti za iste ideale zbog kojih je i krenuo u rat. Oni prosvjednici pred katedralom to ne mogu shvatiti, oni se ne mole Bogu, oni broje novčanice u lisnici, oni se opijaju »suvremenošću«. Zbog toga Dario Kordić svijetli, a oni…

MiljenkoStojić/hrsvijet.net/kamenjar.com

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

BiH

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Objavljeno

na

Objavio

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika Herceg Bosne i HVO- a.

Na listi se, između ostalih, nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

Tužiteljstvo BiH uputilo je prije mjesec dana federalnome Ministarstvu za pitanja branitelja zahtjev za dostavljanje vojne evidencije za skupinu visokih civilnih i vojnih dužnosnika i pripadnika HVO s područja Hercegovine i Središnje Bosne za potrebe istrage u predmetu ratnih zločina nad zatočenicima u prošlom ratu. Kako je i uobičajeno radi se o strogo tajnom dokumentu, međutim mi smo uspjeli doći do toga zahtijeva i uvjeriti se da se radi o nekoliko vrlo zanimljivih i poznatih osoba.
14 dužnosnika.

Tužiteljstvo BiH provodi istragu nad skupinom od 14 visokih civilnih i vojnih dužnosnika nekadašnje Herceg Bosne i HVO- a. Na listi se između ostaloga nalaze i imena Darija Kordića, nekadašnjega potpredsjednika Herceg Bosne i bivšega lidera HDZ BiH, zatim Brune Stojića, nekadašnjega ratnoga ministra obrane Herceg Bosne, Ignaca Koštromana, glavnoga tajnika bivše Herceg Bosne i HDZ BiH, Ante Sliškovića, bivšega ratnoga načelnika Službe sigurnosti (SIS) za Središnju Bosnu i još nekoliko pripadnika HVO koji su manje poznati javnosti.

U ovom trenutku nije poznato o kojim se konkretno slučajevima radi, jedino se zna da su u pitanju navodni ratni zločini nad zatočenicima.

Također je zanimljivo da se po prvi puta provodi ozbiljna istraga protiv šefa sigurnosti HVO u Središnjoj Bosni Ante Sliškovića koji je još od završetka rata pod sumnjom da je imao ulogu u zločinima.

Bivši ministar obrane Herceg Bosne Bruno Stojić u ratu nije nikada niti boravio u Središnjoj Bosni, ali Tužiteljstvo BiH u istrazi provjerava njegove ministarske zapovjedi koje se tiču postupanja s ratnim zatočenicima.

Do prije nekoliko dana nitko u Središnjoj Bosni nije znao da Tužiteljstvo BiH istražuje 14 bivših civilnih i vojnih dužnosnika Herceg bosne i HVO-a. Znao je to predsjednik FBiH Marinko Čavara koji je tu informaciju dobio iz Ministarstva za pitanje branitelja. Nije poznato je li za istragu znao i Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH jer je na svakodnevnoj vezi sa zamjenikom direktora SIPA-e Đurom Kneževićem, a mogao je tu informaciju dobiti i od zamjenika državnoga ministra sigurnosti Mije Krešića pa i od same glavne tužiteljice Gordane Tadić.
Problem za Marinka Čavaru i vrh HDZ BiH je nastao kada se u Središnjoj Bosni nekako doznalo da Tužiteljstvo BiH istražuje visoke dužnosnike HVO-a s toga područja. Prije nekoliko dana se dogodio ozbiljan incident pred obiteljskom kućom predsjednika FBiH Marinka Čavare u Busovači., kako donosi Dnevni list., prenosi dnevnik.ba.

Skupina visokih časnika HVO-a, među kojima je navodno bio i general i ratni zapovjednik HVO Busovača Duško Grubešić je žestoko verbalno napala Čavaru i optužila ga da je skrivao informaciju o istrazi koju provodi Tužiteljstvo BiH te da on i vrh HDZ BiH ne čine ništa na državnoj razini da zaštite branitelje s područja Središnje Bosne. U jednom trenutku je došlo čak i do naguravanja i samo zahvaljujući prisebnosti nekih ljudi nije došlo do ozbiljnoga incidenta, prenosi dnevnik.ba.

facebook komentari

Nastavi čitati

BiH

Mektić: Zvaničnici iz Hrvatske su prisluškivani radi zaštite ekonomskih interesa BiH

Objavljeno

na

Objavio

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u BiH poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

Mektić je izjavio danas da je Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) BiH, u skladu sa zakonima i Ustavom BiH, prisluškivala određene zvaničnike iz Hrvatske isključivo s ciljem zaštite ekonomskih interesa BiH i njenih građana.

“Sasvim je legalno i legitimo pravo svake zemlje, pa i BiH, da štiti sve svoje interese i interese građana BiH. Prema tome, institucije BiH, ali i niži nivoi vlasti, dužni su da štite te interese”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da su OSA i sve druge sigurnosne agencije u BiH dužne da štite i ekonomske interese BiH i da zaštite BiH od nelojalnih, nekorektnih napada koji mogu da utiču ili ugroze ekonomske temelje BiH i da joj nanesu ekonomsku štetu, kao i njenim građanima.

>http://kamenjar.com/bakir-izetbegovic-nalozio-prisluskivanje-pracenje-hrvatskih-politicara-gospodarstvenika/

Navodeći da to rade i druge zemlje u Europi i svijetu, pa tako i sigurnosne institucije BiH, Mektić ističe da interese BiH i njenih građana i zaštitu od “nečijih profiterskih namjera” institucije sigurnosti u BiH sprovode u skladu sa zakonima i Ustavom BiH.

“Sve do čega smo došli i što smo saznali u vezi sa ovom aferom o kojoj su pisali mediji, preduzimali smo u skladu sa zakonom i Ustavom BiH, štiteći njen ekonomski interes i ne dozvoljavajući podrivanje ekonomskog sistema unutar BiH. To ćemo raditi i dalje, na legalan i zakonski način”, poručio je Mektić.

Prema njegovim riječima, privatni interesi “udarili su na cjelokupne interese BiH i to se mora spriječiti”.

“Da li će to smetati pojedincima i grupama u BiH koji su se našli u svemu ovome, kao i nekima iz neke druge zemlje, to nas ne zanima. Nas obavezuje interes građana i nećemo raditi ništa protiv ekonomskih interesa drugih država”, kaže Mektić.

On smatra da je “sada jasnije zašto su neki strani zvaničnici i političari u posljednje vrijeme loše govorili o BiH”.

“Sada o tome definitivno mnogo više znamo i sve informacije ćemo dostaviti ključnim institucijama izvršne, zakonodavne i drugih nadležnih vlasti u BiH, jer nije na sigurnosnim agencijama da preduzimaju odgovor prema drugim državama, nego to na osnovu validnih i točnih informacija treba da rade ključne institucije svake zemlje, pa tako i BiH”, rekao je ministar sigurnosti.

List “Nacional” objavio je ranije da OSA vodi specijalni rat protiv Hrvatske, njenog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske Vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH, navodeći da je imao uvid u više tajnih izvještaja ove agencije.

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić: Stanje u BiH se drastično i značajno komplicira u sigurnosnom smislu

facebook komentari

Nastavi čitati