“Medijski rat na lijevici”

0

Kao u cirkusu, zavalite se i promatrajte uz salve smijeha – na jednoj strani od bijesa se crveni Babić, kojeg je Bandić kupio sa pola milijuna kuna, a na drugoj strani svim silama upire Jutarnji, koji je odavno trebao biti na redu za gašenje, ali se spašava jer je Vladino glasilo.

Zabavno je ovih dana gledati rat na medijskoj ljevici. Jutarnji udara aperkatom pa Matija Babić uzvraća koljenom u… Osjetljivo područje. Pokrovitelj Indexa je Milan Bandić pa Index ne dira u njega. Pokrovitelj Jutarnjeg je Vlada RH pa Jutarnji ne dira u Vladu. EPH je dužan 600 milijuna kuna, a Bandić je s pola milijuna kuna kupio šutnju Matije Babića. I sada jedni druge napadaju. Cirkus!

Priča je započela “otkrićem” Jutarnjeg da je Matija Babić primio 489.000 kuna od Milana Bandića. Index je novac primio uoči posljednjih lokalnih izbora u Zagrebu. Gotovo pola milijuna kuna iz gradskog proračuna plaćeno je u tri rate. Index je dobio najveći dio kolača koji je uplaćen portalima, a rezultati su jasni – evo vam novac i da vam ne padne na pamet pisati loše o gradonačelniku. Jutarnji Indexu zamjera razliku u pisanju prije i poslije lokalnih izbora.

I nisu urednici Jutarnjeg u krivu. Na Indexu je nakon lokalnih izbora objavljen niz PR članaka o zagrebačkom gradonačelniku. Tako su čitatelji Indexa mogli saznati da Bandić želi biti premijer, prenošene su njegove božićne poruke i čestitke, pisano je kako zaposlenicima daje 500 kn božićnice, kako čestita Niki Kovaču na imenovanju na mjesto hrvatskog izbornika, kako će se Bandić primiti ličenja zidova u školi… Uletio je i poneki članak negativnog predznaka, vjerojatno kao batina u igri mrkve i batine. Prije izbora Index je konstantno pozivao DORH da istraži Bandića. Otkrili su, tako, kako je Bandić “zamračio 20 milijuna kuna”, da Bajić istražuje “kako je Bandić financirao predsjedničku kampanju”, a nazivali ga tjelohraniteljem korupcije.

Milan Bandić je mudar i pragmatičan političar. Shvatio je kako ukrotiti “divlju zvijer”. Babiću je uplatio gotovo pola milijuna kuna novca Zagrepčana (unatoč tome što se Babić hvali kako ne plaća poreze) i skinuo ga s “grbače”. Barem za ovu godinu, jer riječ je o cifri koju je Index dobio za 2013.-u. A nije bilo ni teško shvatiti jer je Index još 2011. objavio članak pod naslovom “Bandić propustio popuste: 20 milijuna kuna iz proračuna za oglašavanje čeka izbore”. U prijevodu – Bandić (još) nije platio Indexu da ga prestanu “prati”.

Naravno, kritika dobija na težini kad dolazi od pravog kritičara. U ovom slučaju to nije tako jer je kritičar Jutarnji. Ovih dana se napola u šali kaže da je famozni “visoki izvor” iz Vlade ujedno i neslužbeni urednik novine. Jutarnji se već dugo ističe provladinim PR-om, a otprilike je u istoj situaciji kao i Index. Dok je Index od Bandića tražio uplatu, vlasnik EPH Ninoslav Pavić je u stand-offu s Vladom. Kako je EPH državi dužan oko 600 milijuna kuna, taktika je vrlo jednostavna – ruka ruku mije. U Jutarnji ponekad “procuri” poneka afera iz Vlade, što se može pripisati zakulisnim političkim igrama i unutarnjim sukobima vladajućih.

Index je u utorak izašao s pričom o pogodovanju pomoćnika ministra Slavka Linića, Branka Šegona, Jutarnjem. U dokumentu koji je objavljen na službenim stranicama Fine stoji kako je Ninoslav Pavić za spašavanje svog medijskog carstva od Šegona nelegalno dobio dodatnih 30 dana, a rok počinje teći od 28. siječnja.

Kada znamo tko koga štiti, nije teško zaključiti ni da je ovdje riječ o napadu vladajućih na Milana Bandića. Otkad je izašao iz SDP-a, Bandić je stalno na ratnoj nozi sa svojim bivšim stranačkim kolegama. Kako se bliže izbori za Europski parlament (a Bandić je najavio da će izaći na sve sljedeće izbore), preko diskreditacije Indexa diskreditira se i Bandić, implikacijom da je “kupio” Babićevu šutnju. Milanović je, kako smo ekskluzivno objavili, od DORH-a u studenom zatražio da hitno izvrši istrage protiv, između ostalih, i Bandića. Uskok je u prosincu priveo bivšeg Bandićevog pročelnika Davora Jelavića pa se može reći da se obruč oko Bandića polako steže.

Je li i napad Jutarnjeg na Index (koji je opravdan, ali sumnjivih motiva) dio pomno sinkroniziranog napada na Bandića, ostaje vidjeti.

dnevno.hr

facebook komentari