Međunarodna krizna grupa: OHR odavno dio problema

0

Ako se OHR promatra kao dio mehanizma nametanja konkretnih rješenja, jasno je da je ova institucija već odavno postala ozbiljan dio problema, izjavio je analitičar Međunarodne krizne grupe Srećko Latal.

Prema njegovim riječima, čak i ona rješenja koja je OHR nametao u proteklim godinama, vremenom su još više komplicirala situaciju, a kao primjer naveo je političku situaciju u Federaciji BiH /FBiH/, te nametanje Statuta grada Mostara.

“Nakon uplitanja u formiranje vlasti u FBiH 2011. godine OHR je izgubio legitimitet kod međunarodne zajednice. Ipak, SAD, Turska i još neke druge zemlje nisu spremne podržati potpuno zatvaranje OHR-a u situaciji kada se u BiH kriza konstantno produbljuje”, rekao je Latal za sarajevsko “Oslobođenje”.

Latal je istaknuo da istraživanja Međunarodne krizne grupe rađena u proteklih desetak godina pokazuju da većina građana BiH, bez obzira na etničku, nacionalnu, vjersku ili političku pripadnost, nije zaintereisirano za dalje tenzije i sukobe.

“BiH je efektivno etnički podijeljena zemlja, gdje toliko često više ne dolazi do neke veće interakcije između različitih etničkih grupa. Sve ovo znači da je mogućnost izbijanja novih sukoba zaista mala”, rekao je Latal i dodao da je većina tih istraživanja pokazala da jedan dio, prije svega bošnjačke populacije, ne bi mirno prihvatio cijepanje BiH.

Razlog za slab uspjeh dosadašnjih socijalnih prosvjeda u BiH Latal vidi u tome što se u njih nisu uključivali nezaposleni, mali poljoprivrednici i ljudi iz ruralnih sredina, te u tome što su većinu skupova vodili oni koji su već u povlaštenom položaju, odnosno na raznim proračunima i žele da zadrže taj status.

Latal je potvrdio da Međunarodna krizna grupa planira da do kraja godine objavi izvještaj o BiH i da se povuče sa Balkana.

Srna

facebook komentari