Međunarodna zračna luka Mostar ‘puca’ na 1,8 milijuna putnika

  0

  Prema studijama koje je financirala EU, potencijal rasta Međunarodne zračne luke u Mostaru iznosi čak 1,8 milijuna putnika godišnje tijekom razdoblja od 30 godina; dok je broj putnika s ove zračne luke trenutačno manji od 100.000 godišnje.

  Ovaj rast se uglavnom zasniva na projekcijama rasta u turizmu u obližnjem Međugorju, priopćeno je danas iz Delegacije EU u BiH.

  Studije su također dale pregled trenutačnih nedostatka i ograničenja Međunarodne zračne luke u Mostaru, potencijala za razvoj iste, te je studijom nadalje razmotreno restrukturiranje vlasništva kao dio razvojnog plana za zračnu luku.

  Šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Peter Sorensen je predstavio ove studije početkom ožujka zajedno s gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem.

  Neposrednu korist od rasta ovog razmjera bi imali restorani, hoteli, turističke lokacije, a to bi znatno uticalo na društveno-ekonomsku perspektivu cijele hercegovačke regije i njenih građana.

  Stručnjaci EU su procijenili da bi se ostvarivanjem ovog rasta moglo otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u regiji.

  Stručnjaci također ocjenjuju da ako Mostar ne bude poduzeo aktivnosti da bi iskoristio ovaj potencijal u narednih nekoliko godina, mogućnosti će se zatvoriti, a time će zračne luke susjednih zemlja dobiti priliku da iskoriste uspjeh Međugorja.

  Da bi ostvarili ovaj rast, sve uprave u regionu i poslovne zajednice trebaju raditi zajedno na turistički povoljnom okruženju, u kojem posjetitelji mogu uživati u odgovarajućim objektima, i zadovoljiti svoje raznolike interese, uključujući povijest, religiju, avanturu, gastronomiju i vino.

  Da bi Mostar ispunio taj cilj, potrebna je zajednička vizija i zajedničko djelovanje.

  EU stavlja značajan naglasak na važnost razvoja ekonomije u Bosni i Hercegovini, a posebno u sektoru transporta i turizma. Stoga je Međunarodna zračna luka u Mostaru jedan od mnogih dijelova prijevozne infrastrukture u BiH koja ima izravnu korist od pomoći EU.

  Otvaranje zračne luke u 1998. godini je podržala EU u iznosu od četiri milijuna eura.

  (FENA)

  facebook komentari