Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece

0

19. studenoga obilježava se kao Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece, a tim se danom posebno želi upozoriti na vrijednost i važnost zdravih obitelji kao izvora ljubavi i međusobnog uvažavanja, odnosno kao mjesta u kojemu će se djeca osjećati voljena i prihvaćena. Ulaganje u zdrave obitelji je u tom smislu najbolja “društvena investicija”, jer je to siguran put smanjenju svakog oblika zlostavljanja bilo koje osobe, a posebno djece.

Nažalost, suvremena stremljenja i izgradnja današnjeg zakonodavstva ne samo da o tome ne vode računa, nego se, naprotiv, stječe dojam da se sve ono što se po tom pitanju čini na društvenoj razini čini tako da šteti obitelji, a samim time i otvara mogućnost za što veći broj različitih oblika zlostavljanja, pa tako i zlostavljanja djece. U tom smislu, jasno je kako određeni projekti poput Plavog telefona, zaštite koju naizvan nudi pravobraniteljica za djecu, kao i slični programi nenasilja u školama i drugim ustanovama ne mogu ni približno dati željene rezultate, jer ne polaze od same obitelji i njezina dostojanstva, nego taj najvažniji dio gotovo ignoriraju.

Također, zakoni i društvo općenito ne potiču razvoj poštovanja prema autoritetu i drugim ljudima, nego prenaglašavaju individualizam i subjektivizam, pa je sasvim razumljivo kada si u takvim okolnostima pojedinci prisvoje pravo “provoditi neku svoju pravdu”, odnosno maltretirati i zlostavljati druge oko sebe. Takve oblike zlostavljanja, osim ako nisu ekstremni, najčešće ne možemo vidjeti u obitelji, nego one zbog specifičnosti te zajednice obično ostaju u manjoj ili većoj tajnosti, što naravno ne znači da ne postoje, ali su zato itekako vidljivi u školskom sustavu, gdje su zlostavljanja vršnjaka svakodnevna i nerijetko vrlo brutalna, a što je najžalosnije sustav ih ne suzbija, nego naprotiv potiče.

Stoga je razumljivo da raste broj izravno i neizravno zlostavljane djece, kako u obiteljima, tako i u vrtićima, u školama, na ulicama, različitim domovima itd., a jednako je tako razumljivo da sadašnji projekti neće dati željene rezultate, nego se može očekivati kako će taj negativni trend nastaviti rasti, jednostavno iz razloga jer im je polazište krivo, jednako kao što su i kriva nastojanja oko njihova suzbijanja.

Ipak, valja imati u vidu kako mnogi danas vole prenaglašavati zlostavljanje djece i nerijetko ga vide i ondje gdje ga nema, što je također problem koji ostavlja nemale konkretne negativne posljedice, pa mu i zbog toga treba pristupiti puno ozbiljnije nego što se čini.

U svakom slučaju, najbolji put je, valja još jednom istaknuti, izgradnja dobrih obitelji u kojima će biti naglašena međusobna ljubav i poštovanje između majke, oca i njihove djece, jer gdje god je to ostvareno, ne može biti zlostavljanja, a jednako je tako važno poraditi na vraćanju vrijednosti autoriteta i poštovanja drugih ljudi, napose u školskom sustavu, jer ako se i ondje ljestvica vrijednosti postovi na zdrave temelje, zlostavljanja će se svesti na najnižu moguću mjeru.

facebook komentari