Pratite nas

Događaji

Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece

Objavljeno

na

19. studenoga obilježava se kao Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece, a tim se danom posebno želi upozoriti na vrijednost i važnost zdravih obitelji kao izvora ljubavi i međusobnog uvažavanja, odnosno kao mjesta u kojemu će se djeca osjećati voljena i prihvaćena. Ulaganje u zdrave obitelji je u tom smislu najbolja “društvena investicija”, jer je to siguran put smanjenju svakog oblika zlostavljanja bilo koje osobe, a posebno djece.

Nažalost, suvremena stremljenja i izgradnja današnjeg zakonodavstva ne samo da o tome ne vode računa, nego se, naprotiv, stječe dojam da se sve ono što se po tom pitanju čini na društvenoj razini čini tako da šteti obitelji, a samim time i otvara mogućnost za što veći broj različitih oblika zlostavljanja, pa tako i zlostavljanja djece. U tom smislu, jasno je kako određeni projekti poput Plavog telefona, zaštite koju naizvan nudi pravobraniteljica za djecu, kao i slični programi nenasilja u školama i drugim ustanovama ne mogu ni približno dati željene rezultate, jer ne polaze od same obitelji i njezina dostojanstva, nego taj najvažniji dio gotovo ignoriraju.

Također, zakoni i društvo općenito ne potiču razvoj poštovanja prema autoritetu i drugim ljudima, nego prenaglašavaju individualizam i subjektivizam, pa je sasvim razumljivo kada si u takvim okolnostima pojedinci prisvoje pravo “provoditi neku svoju pravdu”, odnosno maltretirati i zlostavljati druge oko sebe. Takve oblike zlostavljanja, osim ako nisu ekstremni, najčešće ne možemo vidjeti u obitelji, nego one zbog specifičnosti te zajednice obično ostaju u manjoj ili većoj tajnosti, što naravno ne znači da ne postoje, ali su zato itekako vidljivi u školskom sustavu, gdje su zlostavljanja vršnjaka svakodnevna i nerijetko vrlo brutalna, a što je najžalosnije sustav ih ne suzbija, nego naprotiv potiče.

Stoga je razumljivo da raste broj izravno i neizravno zlostavljane djece, kako u obiteljima, tako i u vrtićima, u školama, na ulicama, različitim domovima itd., a jednako je tako razumljivo da sadašnji projekti neće dati željene rezultate, nego se može očekivati kako će taj negativni trend nastaviti rasti, jednostavno iz razloga jer im je polazište krivo, jednako kao što su i kriva nastojanja oko njihova suzbijanja.

Ipak, valja imati u vidu kako mnogi danas vole prenaglašavati zlostavljanje djece i nerijetko ga vide i ondje gdje ga nema, što je također problem koji ostavlja nemale konkretne negativne posljedice, pa mu i zbog toga treba pristupiti puno ozbiljnije nego što se čini.

U svakom slučaju, najbolji put je, valja još jednom istaknuti, izgradnja dobrih obitelji u kojima će biti naglašena međusobna ljubav i poštovanje između majke, oca i njihove djece, jer gdje god je to ostvareno, ne može biti zlostavljanja, a jednako je tako važno poraditi na vraćanju vrijednosti autoriteta i poštovanja drugih ljudi, napose u školskom sustavu, jer ako se i ondje ljestvica vrijednosti postovi na zdrave temelje, zlostavljanja će se svesti na najnižu moguću mjeru.

facebook komentari

Nastavi čitati
Sponzori
Komentiraj

Događaji

108 kadeta i kadetkinja položilo svečanu prisegu na HVU

Objavljeno

na

Objavio

Foto: MORH/ M. Čobanović

Svečana prisega 15. naraštaja kadeta Oružanih snaga Republike Hrvatske i svečano obilježavanje početka akademske godine 2017./2018. održano je na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu danas, u petak, 22. rujna 2017. godine.

Svečanosti su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH general pukovnik Drago Matanovići drugi visoki uzvanici, kao i obitelji kadeta te obitelji heroja Domovinskog rata Blage Zadra i Predraga Matanovića.

Današnju svečanu prisegu položilo je 108 kadetkinja i kadeta 15. naraštaja od kojih je 98 kadeta 4. naraštaja sveučilišnih studijskih programa Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje, te 10 kadeta za zvanje vojni pilot. Iako nisu polagali prisegu, među njima je i šest kadeta iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Makedonije i Crne Gore. Svi navedeni programi odnose se na preddiplomske sveučilišne studije namijenjene za obrazovanje budućih časnika OS RH, a  razvijeni su u suradnji Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i Sveučilišta u Zagrebu.

U prigodnom govoru nakon polaganja svečane prisege, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je pristupanje kadeta Oružanim snagama RH njihova važna, velika i časna zadaća. “Čestitam svim kadetkinjama i kadetima ovaj poseban dan i sigurna sam kako ćete nakon polaganja ove svečane prisege i dalje dokazivati svoje  vjerno i časno služenje Domovini.

Neka vam uspomena na sve one koji su svoje živote položili za Lijepu našu bude motiv za prihvaćanje svakog novog izazova i izvršenja svake zadaće koja se pred vas postavi. Prihvatite sve zadatke kao nagradu jer vas svaki od njih vodi prema napretku. Vi ste jamci sigurnosti i stabilnosti, a s obzirom na promjene unutar međunarodnog sigurnosnog okruženja i izazova s kojima se susrećemo, jasno je kako vojni poziv postaje sve složeniji.”

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević naglasio je kako hrvatskoj vojsci trebaju visoko obrazovani kadrovi “kako bismo pravovremeno i učinkovito mogli odgovoriti na sve ugroze i rizike i pružiti adekvatnu zaštitu našem narodu.”

Također, ministar je najavio i predstojeću transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u sveučilište te potpunu integraciju u Sveučilišnu zajednicu Republike Hrvatske, “gdje ćete biti ravnopravni i priznati kao i svi ostali studenti na ostalim sveučilištima u Hrvatskoj. Ja vam kao ministar obrane, dajem riječ da će vaši napori biti prepoznati, cijenjeni i nagrađeni. Vrednovat će se svaki sat proveden nad knjigama i svaka kap prolivenog znoja, svako vaše ulaganje u sebe i vlastiti razvoj kao ljudi, časnika i budućih vođa u Oružanim snagama.“, poručio je Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov kadete je još jednom podsjetio na čuvanje svih vrednota na kojima su utemeljene Oružane snage RH.

“Budite ponosni danas na sve što ste postigli i vodite se onom poznatom Euripidovom izrekom – Nikad se nemoj umoriti u davanju domovini. Sada ćete pokazati sve vještine koje ste stekli i od vas će se zahtijevati stečena znanja primijeniti u konkretnim situacijama. Nije važna samo vaša vojna obuka i sposobnost, već i socijalna inteligencija koju ćete upotrijebiti u međunarodnom okruženju poštujući pritom kulturološke razlike i norme.”

Zapovjednik Hrvatskog vojno učilišta, general pukovnik Slavko Barić, današnji je dan nazvao značajnim za Oružane snage i Ministarstvo obrane RH, ali i za sve kadete koji su se odlučili za iznimno častan poziv. “Hvala vašim roditeljima koji su svoju djecu usmjerili prema ovom časnom zanimanju i davanju Domovini. Pred vama su godine kada ćete svojim zalaganjem, učenjem i ulaganjem u svoju budućnost postati časnici koji će biti prepoznati i u civilnom i vojnom sustavu, ali i u međunarodnom okruženju. Budite dinamični i zahtijevajte od svojih nadređenih nova znanja”, rekao je general Barić.

facebook komentari

Nastavi čitati

Događaji

‘Krema hrvatskog domoljublja’ na komemoraciji za Slavka Goldsteina

Objavljeno

na

Objavio

CROPIX

Komemoracija za nedavno preminuloga spisatelja, urednika i nakladnika Slavka Goldsteina održana je u ponedjeljak navečer u prostoru zagrebačke Koncertne dvorani Vatroslav Lisinski, a o Goldsteinu i njegovu radu govorili su Stjepan Mesić, u ime Antifašističke lige Zoran Pusić, a u ime Srpskoga narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Goldstein mi je bio suborac u borbi za demokratsku Hrvatsku, istaknuo je Mesić ocijenivši kako je bio i stup hrvatske i jugoslavenske žurnalistike te scenarist, novinar, urednik i osnivač “lista Vjesnik u srijedu”.

Ustvrdio je kako Slavko Goldstein u epohalnoj knjizi “1941. – godina koja se vraća”, predviđa ono što se danas događa. Tim svojim djelom Goldstein je zadužio Hrvatsku, rekao je Mesić. “Borili smo se za iste ideale”, a Goldstein je ispisao jednu od slavnih stranica političke povijesti Hrvatske, dodao je.

Po Pusićevim riječima Goldstein je nastojao od ‘demokrature Hrvatsku napraviti otvorenim društvom’. Njegova smrt je, istaknuo je Pusić, gubitak za sve nas, a on će nastaviti živjeti onako kako se mi budemo odnosili prema njegovoj duhovnoj ostavštini.

Pupovac je naglasio kako je Goldstein oko sebe okupljao ljude različitih mišljenja, a svoja životna svjedočanstva vješto je utkao u svoju knjigu “1941. – godina koja se vraća”. To je za nas Srbe ostavština po kojoj ćemo ga poštovati, zaključio je Pupovac.

Slavko Goldstein rođen je 22. kolovoza 1928. u Sarajevu. Bio je osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarist, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus. Objavio je knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Židovske općine Zagreb, a kasnije i član židovske vjerske zajednice Beth Israel u Zagrebu. Uredio je više od 150 knjiga, a koscenarist je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”.

facebook komentari

Nastavi čitati