Međunarodni kazneni sud: Doživotni zatvor je odgovarajuća kazna za Karadžića

8

U ponedjeljak, 29. rujna, počet će iznošenje završnih riječi Tužiteljstva i Obrane Radovana Karadžića u vjerojatno najznačajnijem suđenju Haškog tribunala od njegovog osnivanja do danas.

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju zatražio je doživotni zatvor za političkog vođu Srba u Bosni i Hercegovini Radovana Karadžića optuženog za genocid za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini.

”Doživotni zatvor je jedina odgovarajuća kazna”, navodi se u dokumentu koji je ured tužitelja objavio u petak, tri dana prije početka iznošenja optužbe pred ICTY-jem u Haagu.

”Pod njegovim zapovjedništvom, Karadžićevi potčinjeni i oni koji su su s njim surađivali protjerivali su, ubijali i mučili stotine tisuća Bošnjaka i Hrvata”, navodi se u optužnici.

Karadžićev pravni savjetnik Peter Robinson rekao je u intervjuu za BIRN – Justice Report da će Haško tužiteljstvo i Obrana imati po deset sati da iznesu završnu riječ, nakon čega će 7. listopada odgovarati na pitanja Sudskog vijeća.

Robinson otkriva da se Karadžić raduje kraju suđenja, te da se nada oslobađajućoj presudi.

”On očekuje presudu i optimističan je. Rekao mi je da će biti oslobođen ukoliko je ovo pravi sud. Međutim, on nije siguran da je ovo pravi sud pravde – kako on definira sudove – tako da možda i nije toliko siguran u ishod suđenja”, kazao je Robinson.

izvor:bljesak.info

Podsjećamo, Karadžiću se sudi za genocid u Srebrenici i u još sedam općina u BiH, progon Bošnjaka i Hrvata, teroriziranje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2009. godine.

facebook komentari

 • Ljuta Trava

  Ovi u Haagu su Pukli potpuno pa tko će to hranit čitav život,što ga nisu lipo pustili,kad je godišnjica u Srebrenici pustit ga u narod i problem riješen.Sefer bi mu prvi otrčao u zagrljaj ,i odmah dva problema riješena.

 • Herceg-Bosna

  doživotn zatvor i + 100g još,,,

 • Kakav god ishod ovog suda bio i bilo kakovu god kaznu Radovan Karadžić za svoje zločine dobije, on je bio i on je danas i on će biti za Srbe najveći Srbin svih Srba u srpskoj povijesti. Tako ga Srbi vide i tako će ga srpska, bošnjačka pa i svijetska povijest okarakterizirati. I imati će zašto!

  Kroz cijelu srpsku povijest oni su, tj. Srbi tražili načina kako prijeći viječitu hrvatsku granicu DRINU. Zahvaljujući svim povijestnim okolnostima i borbama svijestnih državotvornih Hrvata, ta im se želja nije nikada ostvarila. Prisjetimo se hrabre borbe Crne Legije koja je hrvatski borbeni stijeg stavila NA GRANICI DRINA. Mnoge se povijestne stvari mogu pronaći o toj temi ubrzo nadolazećoj knjigi “PISMA VJEKOSLAVA MAKSA LUBURIĆA”. Sami MOTTO u toj knjigi “GRANICA NA DRINI” je izražen u: “NAŠE IME I NAŠ PROGRAM A ZOVE MO SE “DRINA” je više nego kristalno jasno za svakoga šta to znači.

  E sada, Radovan Karadžić je prešao tu vijekovnu među “GRANICA NA DRINI” bez obzira koliku i kakovu će on kaznu dobiti. Njega se može kaznom i u olovo izliti, on je sa svojom zločinačkom namjerom i Ilije Garašanina idejom prešao GRANICU DRINU. Eto, samo zato, on će za Srbe svih dlaka, svih tedencija, svih stremljenja biti junak, a za sve ostali ratni kriminalac i zlikovac.

  • peppermintt

   e je Milane u pravu si, sa ove strane Drine jesu gdje nije njihova didovina, nego ratom osvojiše na našoj muci profitiraše. Iz tog razloga bi bilo pravedno da presuda karadžiću bude doživotna neka povijest pamti da je rs nastala na nezapamćenom genocidu.

 • wolf

  Ostade srbija bez jos jednog lekara Dr dabic 😀

  • Ljuta Trava

   Eto im Jovanović besplatno

   • peppermintt

    i još će mo im ka dotu spremit i Milanku i Grčića i Ostojiće i Pusićku i Jospovića..

 • Karanfilov

  Pišonja, na tebe je red. Šo bi Vacca zvani Zeus reko- PBN.