Međunarodni sajam namještaja „IMM“ Koeln 2015 – Trend report

1

 

Međunarodni sajam namještaja „IMM“ Koeln 2015 – Trend report

 

Od 19-25.01.2015. godine u Koelnu je održan međunarodni sajam namještaja IMM 2015 na kome su prikazani najnoviji trendovi u uređenju interijera.

Miješanje stilova, boja i materijala je i dalje u trendu, a dominira retro stil 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća, industrijski, rustikalni i minimalistički stil.

Upotreba prirodnih materijala ili njihova imitacija, kao i uvođenje zelenila su također još uvijek vrlo prisutni. Kombiniraju se drvo, kamen, staklo, mesing, bakar, inox, ali i mat verzije metala.

Od boja su prisutne crna, toplobijela, smeđa i tamnosmeđa, siva te žive boje poput žute, svijetloplave, ružičaste. Popularne su sve nijanse plave, ali i maslinastozelena te tamnocrvena boja. Od uzoraka dominiraju etno motivi, geometrijski motivi, apstrakcija i patchwork.

Opći dojam svih prostora je ugoda i toplina koja je postignuta zaobljenim, mekim linijama retro stila te miješanje sa hladnim detaljima industrijskog ili minimalističkog stila.

Sve je obogaćeno dekorativnim predmetima, ali i velikom količinom zelenila koje se sa zida ili poda premješta u elemente namještaja.

Sjedeće garniture su vrlo udobne i mekih formi, ali i višefunkcionalne. Od materijala dominiraju koža i pliš, a prisutan je i chesterfield uzorak te pepito i prugasti uzorci, koji se kombiniraju sa jednobojnim tkaninama. U garniture se počinje integrirati led rasvjeta.

Klub stolići su velikog formata, minimalističkog dizajna, ali u kombinaciji kamena, drveta, stakla, metala ili su kompozicija nekoliko različitih elemenata koji tvore skladnu i kreativnu cjelinu.

Vrlo je populana fotelja na ljuljanje. Komoda za tv je vrlo jednostavna, gotovo neprimjetna u prostoru, jer svi ostali elementi tvore stilski kompleksnu cjelinu.

Tepisi su izvedeni u različitim uzorcima, među kojima dominira etno, geometrija ili apstrakcija.

U boravku je obavezan element samostojeća lampa koja je vrlo velikih dimenzija. Radni prostor je obavezan dio svakog doma, a može biti integriran sa dnevnim boravkom ili zasebna zona.

Blagovaonica je prostor u kome dominiraju stolice. One su kombinacija stilova ili boja. Noge stola mogu biti vrlo izražajne ili neutralne, a ploče se izvode u drvetu, kamenu ili metalu. Iznad blagovaonskog stola je obavezan element rasvjete luster ili kompozicija visilica.

Kuhinje su tehnološki sve razvijenije, bilo da se radi o elementima namještaja ili uređajima. U oblikovnom smislu i dalje dominira šank, koji je integracija prostora za druženje i rad.

Kuhinje su razvedene, kombiniraju se otvoreni i zatvoreni elementi, ali i materijali poput kamena, drveta, metala, stakla, inoxa i novih materijala koji imitiraju bakar, beton, cement.

Vrlo su moderni viseći elementi sa vratima u bojanom staklu, što kuhinjama daje izrazitu profinjenost.

Elegancija se kombinira sa industrijskim ili rustikalnim detaljima. Ručkice se ponovo vraćaju u kuhinje.

Kuhinjski uređaji komuniciraju sa pametnim telefonima i tabletima, a indukcijsko kuhanje je i dalje hit. I slavine postaju „pametne“ pa tako reguliraju teperaturu vode, količinu deterdženta i sl.

Spavaće sobe su vrlo mirne i vizualno ugodne. Kreveti su niskog naslona, a osim drvenih ili tapeciranih, prisutna je i njihova međusobna kombinacija. Noćni ormarići su stilski raznoliki, često međusobno različiti, što sobama daje osobit šarm. Ormari su vrlo jednostavnih linija, u mat izvedbama, staklu ili strukturi drveta.

Dječje sobe su vrlo maštovite. Od boja dominiraju žuta, plava, siva, bijela, ružičasta i zelena. Kreveti su najizraženiji dio sobe, predstavljaju prostor za igru i spavanje.

Ergonomija radnog mjesta u dječjoj sobi je jako važna pa su radni stolovi tehnološki vrlo napredni.

Kombinacija stilova, praktičnosti i ekologija vladaju svijetom interijera, što stvara široki raspon mogućnosti kreativnog izražavanja i novih interpretacija svega onoga što je povijest interijera do sada pokazala.

Foto: IMM

facebook komentari

  • Legga

    Woow. svidja mi se